3 lecții de viață pe care le-am învățat de la oamenii întâlniți întâmplător

Am convingerea că nimic nu e întâmplător. Am întâlnit persoane sau situații care m-au făcut să mă gândesc de două ori înainte de a mă plânge de propriile probleme. Așa, ca o lecție pe care vrea viața să mi-o dea când o mai iau pe arătură. Atunci când cunoști oameni care își privesc soarta nenorocită ca pe o binecuvântare, rămâi cel puțin impresionat.

1 /Săracii sunt bogați

Bineînțeles că vorbesc despre o cu totul altă bogăție decât bogăția materială. M-am împrietenit cu un om al străzii, a cărui singură hrană sunt resturile din gunoi. Toată mâncarea pe care o primește sau găsește, o împarte cu singurul său prieten rămas (cățelul) și cu ceilalți nevoiași : ”am dat toată mâncarea unei doamne cu 12 copii. Ce-mi trebuie mie mâncare când copilașii ăia au mai multă nevoie ca mine? ”

Copiii săi locuiesc în Germania, ”sunt bine, la casa lor, au bani și familii, iar eu sunt liniștit să îi știu fără lipsuri”. Citește mult și e o persoană foarte inteligentă. Se bucură ca un copil când mai primește câte o haină și consideră că are tot ce îi trebuie.

2 /Viitorul e nesigur

Asta știm cu toții. Dar când chiar te lovești de situații care îți întăresc convingerile, parcă privești altfel totul. Eram la coadă la farmacie iar bătrânica din fața mea își cumpăra medicamenele de care depindea viața dânsei, din jumătate de pensie. 160 ron era totalul, în portofel având doar 150. ”Nu mai am 10 lei, ăștia sunt ultimii mei bani….lăsați că vin la sfârșitul lunii. Îmi dau ăștia pensie de 320 lei pentru x (nu mai știu) ani de muncă”. Farmacista a rămas blocată, dar nu ar fi dat 10 lei din buzunar. 

Bătrânica a plecat cu medicamentele, iar eu cu o stare de tristețe și de incertitudine legată de viitorul meu. Dacă acum, după ani de muncă, bătrânii noștri primesc așa pensii (nu este singurul caz de care știu), cum o să fie în viitor situația generației de acum?

3 /Trebuie să accepți ceea ce ți se întâmplă. Este rețeta fericirii

E greu, aproape imposibil, pentru majoritatea oamenilor, să aibă puterea să zâmbească atunci când sunt în situații tragice. Părerea mea personală este că cei care reușesc să facă asta, au descoperit fericirea, dar nu este acea fericire materială pe care o căutăm mulți.

Am cunoscut o doamnă care suferă de 3 tipuri de cancer, are metastaze și un ochi lipsă în urma unui accident grav de mașină. Se internează la spital o dată la două luni și are des dureri cumplite. Nu mai știe numărul operațiilor prin care a trecut, dar aproximează 15. Povestește astea cu zâmbetul pe buze, e foarte liniștită și are puterea de a-i liniști și pe ceilalți. Știe multe bancuri, spune că rugăciunea o face să uite de suferință și că e pregătită pentru orice. Se bucură de viață la pachet cu încercările prin care trece.

Concluziile le-am lăsat pentru tine.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.