Cele mai dese întrebări despre graphic design pe care le-am primit în ultima perioadă

Revin pe blog după 6 zile de pauză de scris. Nu am frecat menta, nu am fost răcită, ci extrem de ocupată cu diverse proiecte. Azi vreau să îți povestesc despre întrebările care îmi sunt adresate cel mai des referitoare la jobul meu. Sper să îți fie și ție de folos 🙂

Ce face un graphic designer mai exact?

Această întrebare o aud de la majoritatea oamenilor. Trebuie să știi că viața unui graphic designer este foarte complexă. Se pricepe la design pentru orice ține de print (cărți de vizită, afișe, flyere, cataloage, broșuri, bannere, etc), design de ambalaj (pungi de cumpărături, ambalaje de ciocolată, cutii de suc, ambalaje ouă, etc), web design (design pagini web pentru site-uri, uneori și programare – personal, mi se pare aproape imposibil să faci design și programare la fel de bine – sunt foarte rare cazurile), design logo, uneori animație,desen de mână, fotografie.

Cât câștigi?

Este un detaliu mai delicat, pentru că totul depinde de experiență și de locul în care alegi să lucrezi, de zonă, etc. Mi s-a oferit la un moment dat un salariu de 1000 ron pentru 5 ani experiență, pentru Full Time, stat peste program și venit în weekend. Am refuzat politicos jobul. Pentru un designer nivel mediu, salariu aproximativ este de 600 Euro (dar poate atinge și 2000-3000 Euro pentru cineva cu experiență mai mare). Eu am cerut și mai puțin, dar nu merită. Îți creezi frustrări, și simți că muncești degeaba.

Trebuie să ai studii în domeniu pentru a deveni graphic designer?

Da și nu. Da, pentru că ai un mare avantaj la angajare, pentru că înveți corect informații și în plus față de ce găsești prin tutoriale. Pe de altă parte, am cunoscut oameni talentați și fără a avea studii în domeniu. Sunt puțini, dar se poate.

Cum este atmosfera la birou?

Foarte relaxată. Spre deosebire de cei care lucrează în bancă, de exemplu, un designer își permite să se îmbrace mai lejer. Asculți muzică, ești înconjurat de artă, ai colț de relaxare, desenezi mult, te inspiri, ești înconjurat de lucruri vesele. Dacă ție îți vine inspirația doar în momentul în care te dai peste cap de 3 ori și faci 5 flotări, colegii nu te consideră un ciudat 🙂

Dacă ai și alte curiozități, nu ezita să îmi scrii.

2 comentarii

 1. Am si eu o intrebare.Sa zicem ca ai terminat si liceul de arte si universitatea de arte pe profilul de graphic design.Dupa ce ai terminat universitatea unde poti mai exact sa te angajezi ca graphic design (poti de exemplu sa lucrezi pt o firma anume sau pt o revista de moda) astfel incat sa prinzi experienta si sa castigi cat de cat bine ?

  Apreciază

  1. Dacă nu stăpânești foarte bine designul poți la început să aplici pentru un internship. Important este sa fii pe fază când apar anunțuri noi pe e-jobs sau alte site-uri asemănăoare. Pe de altă parte, dacă ai câteva lucrări în portofoliu poți aplica și ca Junior Graphic Designer la anunțurile de joburi. Firmele sunt dispuse să te învețe și au răbdare.
   Nu există o firmă anume pentru care poți lucra, tu decizi către cine vrei să trimiți CV-ul și scrisoarea de intenție. Unele firme au postate anunțuri de angajări pe site-urile de specialitate, altele au anunțul postat permanent pe site-ul propriu. Dacă ești interesată de o firmă anume, poți intra la ei pe site și căuta astfel de informații. Dacă nu găsești nimic, înseamnă că momentan nu au nevoie de un nou membru în echipă.
   Cât despre partea financiară, ia în calcul faptul că plata se face în funcție de experiența ta, de portofoliul tău dar și de cât de mare este firma pentru care vrei să lucrezi.
   In articolul de aici gasesti mai multe site-uri care au anunțuri din acest domeniu: http://delia-j.com/blog-1/2016/8/4/200-cele-mai-utile-site-uri
   Baftă!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.