Nu te mai lăsa păcălit de cei care îți dezvăluie ”secretele” succesului

Văd des pe anumite bloguri cum ți se promite marea cu sarea. Dacă apelezi la portofel și le bagi niște bani în cont, îți dau ”rețeta succesului”. La final însă, îți dai seama că nu era nimic nou în informația pe care ai cumpărat-o și realizezi că mai bine ar fi fost dacă ai mai fi pus mâna pe niște cărți bune.

Nu contest că sunt persoane care chiar te pot ajuta în acest sens, dar trebuie să le alegi cu grijă, pentru că, mai nou, toată lumea se pricepe să dea sfaturi. Dar eu nu vreau să vorbesc despre alt domeniu, ci doresc să mă rezum doar la design/freelancing.

Așa cum spuneam mai sus, în ultima perioadă au apărut ”ciupercile după ploaie” care nu au habar de design dar se pricep să dea sfaturi și să îi păcălească pe alții. Dar hei, până la urmă se pricep și ei la ceva.

Încep să mă iau de cei care dau sfaturi despre cum să ajungi un bun freelancer. De fapt, nu asta vreau să spun, pentru că sfaturile sunt binevenite, mai ales de la cei cu experiență, ci mă irită cei care au impresia că au dat gaură la macaroană și te pun să plătești pentru sfaturile lor ieftine. Îți trântesc acolo două-trei chestii de genul ” învață Photoshop, învață engleză” dar dacă vrei să îți spun mai multe, trebuie să mă plătești. Dai bani (mulți) și ajungi la concluzia că nu ai aflat nimic nou. Internetul este plin de sfaturi gratis, unele chiar utile. Și până la urmă, nimic nu te ajută mai mult ca practica. Ăsta este cel mai mare secret. Până nu te lovești singur de probleme, nu te vei descurca în viață. Ok, e bine să afli din timp, de la cineva cu experiență, la ce este posibil să te aștepți, dar nu mi se pare normal să plătești 600 lei pe un ”curs” (care te determină să vrei să îl citești și pe următorul, apoi să ai nevoie de următorul) care, la final, să te coste o avere și din care să nu înveți nimic concret.

Crede-mă, reușita ta în viață depinde doar de tine și de deciziile pe care le iei. De asta am fost înzestrați cu libertatea de a alege. Degeaba insiști să cânți dacă tu nu ai nicio treabă cu muzica, în schimb ai un talent extraordinar la pictură. Păi în cazul ăsta, nu te vor ajuta nici cele mai scumpe cursuri de muzică. Nimeni nu îți face vocea să sune angelic dacă tu ești afon, cum nimeni nu îți garantează că ajungi un freealncer bun dacă asta nu este pentru tine, indiferent cât de mult insistă unii că dețin poțiunea magică ce te transformă într-un om de succes.

Alții pe care nu ai trebui să îi plătești sunt cei care îți promit că te învață să faci bani pe internet. Și nu mă refer aici la cei care chiar se pricep la teorie și au destulă practică în spate, cum este Marius, de exemplu. Vorbesc despre acele bloguri care în mod violent îți deschid popup-uri din 10 în 10 minute cu mesaje disperate să le cumperi ebook-ul.

În concluzie, alege să dai banii pe cărți bune și să participi la conferințe ale unor oameni valoroși, dar să nu te gândești niciodată că ei dețin secretul suprem. Până la urmă, reușita ține de fiecare individ în parte, altfel am fi ajuns toți freelanceri de succes, putred de bogați și nu ar mai fi avut nimeni nevoie de job full time, am fi avut toți propriul business. E drept că depinde și de noi ce facem cu informația, dar, repet, practica este mama învățăturii.

 

 

 

 

1 comentariu

  1. eu am facut cursul lui dojo. Mie mi s-a parut util, pe langa cele care le stiam a atins anumite indoieli ale mele: dar daca nu termin un proiect, daca e clientul nemultumit, daca nu gasesc de lucru dupa aia etc etc. etc.Nu ne invata la scoala nimeni despre esec. Nici despre cum sa ne ridicam si sa mergem mai departe. Mi s-a parut util sa vad ca si altii au temerile astea si cum au facut dupa.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.