Pe parcursul celor 9 ani de când sunt în domeniu am auzit atât de multe păreri negative despre profesia asta încât simt nevoia să lămuresc câteva aspecte:
- Profesia de graphic designer este ușoară. Doar pentru că stăm pe scaun în fața unui computer sau a unui bloc de desen asta nu înseamnă că nu obosim. A petrece 8-12 ore cu ochii în ecran, a depune multă muncă intelectuală și a fi în permanență atent la detalii este epuizant. Pe termen lung asta presupune insomnii, tensiune, dureri de coloană, ochelari, amețeli și multe altele.
- Oricine poate fi graphic designer. Titlul acesta nu poate fi atins peste noapte, după ce ai piratat Photoshop și ai încercat să faci o compoziție. Majoritatea designerilor buni au dobândit cunoștințe solide și experiență în urma celor 5 ani de facultate. Sau în urma multor ani de muncă.
- La arte nu se face școală. Nu, zău? oamenii care spun asta, fie nu s-au documentat pe acest subiect, fie sunt foști studenți eșuați (cu scuzele de rigoare). Pentru a putea fi admis la o facultate de Arte trebuie să ai multă imaginație, talent la desen și multă îndemânare. Admiterea se dă din desen, 2 zile la rând, 6 ore la dispoziție pentru fiecare lucrare. Din 30 de locuri ocupate, 10 reușesc să facă față și 5 ajung printre cei mai buni. Pe ăia 5 se bat facultățile din afară și firmele foarte mari. 2 pleacă, 3 rămân, dar indiferent de ce decizie iau, vor avea un loc asigurat pe piață. Da, la arte e lejer, dacă analizezi totul din afară. E lejer pentru cei care vin doar ca să aibă o diplomă. Păcat, însă, de talentul lor. Poți fi un bun designer și dacă nu ai urmat o astfel de școală. Consider, totuși, că primii au un mare avantaj, având în vedere că reușesc să pună în practică tot ce au învățat de la graficieni cu zeci de ani experiență. Și mai adaug materiile precum: istoria artei, graphic design, web design, compoziție, anatomie aplicată, crochiuri, bazele fotografiei și tehnici foto, compoziție bi și tri dimensională, desen tehnic, comunicare vizuală, istoria designului, perspectivă, machete, desen, procesarea imaginii pe calculator, pregătire de tipar DTP, marketing, management, modelare 3d și animație, package design, promovarea produselor, etc. Toate materiile astea ajută enorm în procesul de creație și nu cred că cei care vor să facă o profesie din asta fără a urma o facultate, se apucă să le studieze din proprie inițiativă. Pe lângă materii, studenții mai au avantajul de a participa la expoziții naționale și internaționale, de a participa la conferințe exclusive dar și de a studia design oriunde în lume.
- Prețurile mari pe care le cere un graphic designer nu se justifică. Spun asta cei care au impresia că, de îndată ce designerului i s-a cerut să facă un logo fără ca posibilul client să dea un brief detaliat, grafica este gata în 30 de minute. Lucrurile nu stau așa, voi da detalii complexe într-un articol viitor. Pe scurt, îți spun că totul pleacă de la o discuție cu potențialul client, trimiterea unui chestionar și completarea lui (o zi). Apoi, în funcție de răspunsurile clientului, urmează schițe și compunerea sloganului (câteva zile). Vectorizarea a 3 variante. Alegerea stilului și culorilor potrivite. Rezolvare feedback. Clientul se răzgândește și răzgândește din nou. Uneori poate dura câteva luni până la stabilirea variantei finale și nu din vina designerului. Este vorba de foarte multă muncă și timp investit. Și nu, cei care fac un logo la 50 de lei nu sunt profesioniști, nu vei avea ceva unic și potrivit companiei tale. Pe lângă muncă și timpul consumat, se mai adaugă costurile foarte mari ale licențelor, ale impozitelor și ale obiectelor necesare în procesul de creație (computer foarte performant, tabletă grafică, cameră foto performantă, bloc de desen, creioane, etc). Ce mă bucură cel mai tare este faptul că firmele mari conștientizează asta și nu ar apela niciodată la un neprofesionist care lucrează pentru bani de buzunar.
- Un graphic designer poate citi gândurile. Ei bine, nu poate și are nevoie să îi dai mai multe detalii decât ”vreau un site de cosmetice. Cât costă?” E ca la doctor, mergi pentru că te simți rău, dar nu îți poate prescrie tratament fără să îi dai detalii despre simptome.
- Un graphic designer știe doar să lucreze pe calculator. Programele de editare grafică sunt baza, însă pe lângă asta mai are noțiuni solide despre teoria culorilor, abilități bune de comunicare în mai multe limbi, noțiuni de marketing, de desen, de lucru în echipă, de contabilitate, etc.
- Un graphic designer este disponibil la orice oră. Nu, un graphic designer nu lucrează de gardă și nu dă randament la ora 23 când sună clientul că are nevoie de mici modificări.
- Decizia finală nu trebuie să fie a designerului ci a clientului. Parțial adevărat, însă dacă tot apelezi la un graphic designer sau la o agenție, ideal ar fi să asculți sfaturile lor, pentru că nimic din procesul de creație nu este făcut la întâmplare. Crede-mă, vecina vecinului vărului tatălui nu știe ce alege pentru tine.
- Un graphic designer știe tot ce ține de IT. Nu este chiar așa. Nu mă chema să îți repar laptopul.
- Un graphic designer știe de toate. Nu, nu se pricepe la sculptură (poate doar cei pasionați de asta), nu este în măsură să îți facă planul casei sau să îți restaureze un tablou vechi.
Astea sunt cele mai întâlnite mituri, atât la noi cât și în afară. Dacă ai curiozitatea să afli și alte informații despre acest domeniu, nu ezita să mă întrebi.
Cam la fel e povestea si la web design si cam tot ce tine de IT. Exista o serie de prejudecati si stereotipuri pe care cu greu le scoti din mentalitatea oamenilor.
ApreciazăApreciază
Da…cu greu le scoti din mentalitatea romanilor mai exact. Nu am avut niciodata probleme cu clientii din afara tarii.
ApreciazăApreciază
hahahahahha! sa nu imi spui ca te-a chemat cineva sa repari laptopul, ca voi rade mai tare decat o fac deja 🙂 este o meserie foarte faina cea pe care o ai si multe din confuziile facute se aplica si la meserii mult mai putin creative. Nu pot eu sa povestesc ce intrebari primesc si ce chestii aud in legatura cu jobul meu. Mutandu-ne in partea cu blogul, sa spun de cate ori am auzit: "ce mare lucru faci? pui o poza si scrii ceva pe acolo"? Inutil sa spun ca doar pentru o poza trebuie sa ai inspiratie, lumina naturala, chef, props, aparat foto, fundal bun, un program de editare nepiratat so on so forth. Noi sa fim sanatoase :)))
ApreciazăApreciază
Nu m-a chemat, m-a sunat să mă întrebe cum să îl repare…Cat despre bloguri, eu vad si stiu cata munca depui, cred ca ti-am mai spus ca admir felul incare faci fotografii. Sincer, chiar e mare lucru sa ai blog in sensul ca e foarte mult de munca, numai cine trece prin asta stie cu adevarat. Te invit la mine la bunici sa le explici ce faci :))
ApreciazăApreciază
Ai o meserie foarte frumoasa, iar cine spune ca e usor ceea ce faci, fie n-are deloc cunostinte in domeniu, fie-i place sa vorbeasca aiurea. Pe langa studii, ai nevoie de inclinatie spre asa ceva, nu oricine are ochiul format pentru astfel de detalii 🙂
ApreciazăApreciază
Ai ramane surprinsă de cat de mulți oameni întâlnesc cu astfel de mentalitate 🙂
ApreciazăApreciază