În ultimul timp tot mai mulți oameni își doresc să lucreze pe cont propriu iar companiile devin din ce în ce mai interesate să colaboreze cu freelanceri. Cu toate astea, să lucrezi ca liber profesionist presupune o foarte mare responsabilitate. Din experiența mea am ajuns la următoarele concluzii:
AVANTAJE
Angajat
- nu îți bați capul cu toate taxele și impozitele pentru că se ocupă angajatorul de asta
- nu ai responsabilitatea de a găsi noi clienți
- ai avantajul unui program fix
- ai o sumă lunară garantată și posibilitatea ca aceasta să crească în timp
- ai acces gratuit la unele cursuri de perfecționare
- socializezi mai mult și ai lângă tine colegi dispuși să te ajute la nevoie
- beneficiezi de bonusuri, cadouri și surprize de ziua ta și de sărbători
- concedii plătite
Freelancer
- îți faci programul după bunul plac
- ai posibilitatea să îți selectezi clienții
- vacanțe lungi și dese
- poți lucra de oriunde
- în timp, venituri mai mari decât ca angajat
- înveți mai multe lucruri (management, contabilitate, să comunici, etc)
- posibilitatea de a colabora cu oameni din toate colțurile lumii și de a cunoaște noi culturi
- ești propriul șef
DEZAVANTAJE
Angajat
- programul fix nu este întotdeauna convenabil. Sunt zile în care chiar nu poți sau chiar nu ai chef să ajungi la 9 la birou
- nu ai posibilitatea să îți alegi clienții sau proiectele care îți plac
- zile libere limitate
- decizia finală nu este a ta, deși știi sigur că tu ai dreptate și clientul ar fi de acord cu tine
- când te îmbolnăvești trebuie să justifici lipsa, dar cunosc și cazuri în care o răceală nu era motiv de absență
- cheltui bani pe transport și mâncare
- ca graphic designer și nu numai, toate lucrările aparțin portofoliului firmei
- banii. Există angajați bogați?
Freelancer
- program flexibil înseamnă și lucru în weekend. Cred, totuși, că acest aspect este discutabil. De exemplu eu le spuneam clienților din start că în weekenduri nu aveam activitate iar ei înțelegeau. Contează mult cum pui problema
- tu îți bați capul cu toate grijile referitoare de plata taxelor și a impozitelor, dar și a formelor legale de activitate
- din moment ce ai o formă legală de lucru (SRL, PFA) ai obligația să plătești toate licențele programelor pe care le folosești
- nu ai un venit lunar sigur. O lună poți face câteva mii de euro, în altă lună poți face câteva sute de lei iar în următoarele 4 luni poți să nu câștigi nimic
- tu ești cel care caută clienți
- ai greșit? tu ești singurul care suportă consecințele
- volumul de muncă este mult mai mare
- uneori clienții o iau la sănătoasa când vine ziua de plată, chiar dacă ați semnat un contract la început. De cele mai multe ori nu este în avantajul tău (din punct de vedere financiar) să îi dai în judecată
Cam astea ar fi principalele aspecte de care trebuie să ții cont atunci când vrei să îți dai demisia sau să te (re)angajezi. Dacă ar fi să mă întrebi pe mine, varianta ideală este munca pe cont propriu doar dacă mai ai niște parteneri pe lângă. Lucrez cu soțul și fratele lui, iar responsabilitățile sunt împărțite: eu fac mai mult web design, al meu printuri, ambalaje, în timp ce fratele lui se ocupă de clienți. Din când în când îmi mai iau și proiecte separate, deși îmi este tare greu la partea cu negocierea sumei. Mama, de exemplu, nu mă înțelege (dar mă sprijină). Ea ar alege întotdeauna varianta de angajat, căci ai liniște cel puțin din punct de vedere financiar.
Deci? angajat sau freelancer?
Eu le-am combinat in ultimii ani. Dar in ultima vreme s-au inrautatit lucrurile acolo si am trecut pe liber profesionist. Sau poate ca au ramas la fel si am evoluat eu mai mult.Oricum, 5 ani intr-o firma mi se pare mult. Nu mai e vorba de evolutie in zona in care activam.
ApreciazăApreciază
Da, ai dreptate. Am trecut si eu prin asta ca angajat. Pur si simplu faceam aceleasi lucruri, mecanic si asta nu ma ajuta sa evoluez.
Iti doresc succes pe noul drum! 🙂
ApreciazăApreciază
Evident ca depinde de om si de dorinte.Cred ca e dreptul nostru de a cauta locul potrivit, e pacat sa nu profitam de asta.
ApreciazăApreciază
Bine spus! 🙂
ApreciazăApreciază
Ambele au avantaje si dezavantaje, eu ma chinui sa le combin oarecum si nu prea reusesc 😀
ApreciazăApreciază
E cam greu sa le faci pe amandoua.
ApreciazăApreciază
As alege freelancer. NU imi place sa am șef. :))
ApreciazăApreciază
Cred ca depinde si de sef 🙂
ApreciazăApreciază
din punct de vedere al flexibilitatii programului prefer varianta freelancer dar, in cazul asta, nu ai un venit minim garantat lunar si asta nu e tocmai ok. Mi-e greu sa zic ce varianta e mai buna.
ApreciazăApreciază
Ai dreptate! E nasoală rău partea cu veniturile constante. E foarte greu să faci față.
ApreciazăApreciază
Sper sa trec la categoria de freelancer 😀 Realizez ca lucrurile sunt mai complicate, dar cred ca m-as simti mai bine asa. Ramane de vazut cum imi aranjez lucrururile astfel incat la un moment dat sa fie posibil sa fac asta.
ApreciazăApreciază
Iti tin pumnii sa reusesti! Consider ca daca vrei, poti. Pana atunci pune bani la saltea, nu mai chiuli de pe blog neanuntata si nu te mai plimba atat :))
ApreciazăApreciază
Hahahahahhaa! Pe toate pot sa le fac, dar la partea cu banii la saltea m-ai distrus. Pana in ziua de azi nu am fost in stare sa fac economii si cred ca o sa fac doar cand va strange cineva pentru mine (gen sa ii ia cu forta). Planuiesc sa deleg aceasta responsabilitate. Vezi ce stofa de antreprenor am? =))))
ApreciazăApreciază
Dar tu crezi ca eu am strans bani inainte sa imi dau demisia? Nuuu,abia dupa mi-am dat seama de gresala, cand imi trebuia nu stiu ce rochie :))
ApreciazăApreciază
Acum depinde si ce te pricepi sa faci. Uite, eu de exemplu pot spune ca sunt norocos. Am job cu program fix, dar am libertate de miscare…ajung mai tarziu, duc copchilu la gradi, pot sa-mi iau liber cand vreau, de la munca pot sa-mi mai vad si de blog.Nu as renunta la job…nu sunt atat de bun pe parte de online incat sa-mi asigur venituri.
ApreciazăApreciază
Oh, tu ai jobul ideal in acest caz si mi se pare normal sa nu renunti la el.
ApreciazăApreciază