Graphic designer în România?

Primesc pe mail tot mai multe întrebări referitoare la șansele pe care le ai ca graphic designer în România și constat o teamă accentuată când vine vorba să faceți un pas spre această carieră. Observ cât de sceptici sunt părinții când aud că vreți să urmați o facultate de arte, asta pentru că nu primesc informațiile necesare sau nu discută cu persoanele potrivite. Prin urmare, am ales să public câteva întrebări primite de la voi, chiar dacă v-am răspuns și personal. Poate așa îi ajutăm și pe alții.

Dacă vreau să ajung designer grafic trebuie să urmez o facultate în domeniu?

R: Este ideal să urmezi o facultate de arte, însă nu obligatoriu. Dacă ai posibilitatea asta, studiile de la Arte sunt foarte importante și îți vei găsi mai ușor un job, îți vor deschide drumuri noi și posibilități multiple. Dacă nu ai această variantă la îndemână, cumpără cărți, caută tutoriale și studiază cât poți de mult. În domeniul acesta teoria este la fel de importantă ca practica.

În ce constă admiterea la Facultatea de Arte?

R: Depinde de ramura pe care dorești să o urmezi (design interior, graphic design, pictură, foto, modă, etc). Pot răspunde doar făcând referire la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Admiterea pentru secțiile de design (grafic, de produs, ambiental) constă în două probe: desen în prima zi și compoziție în a doua zi. La desen primești niște obiecte (cuburi, vaze, eșarfe, nisip, etc) pe care trebuie să le desenezi exact așa cum le vezi (cu lumini și umbre) iar la compoziție primești o temă dar ești liber să alegi tehnica (tempera, cariocă, creion, etc). La foto stă treaba altfel: admiterea constă într-un interviu și prezentarea unui portofoliu.

Dacă nu știi să desenezi, facultatatea organizează meditații gratuite cu 2 săptămâni înainte de admitere. Îți las link cu detalii.

Care sunt șansele de reușită ale unui graphic designer în România?

R: Ce șanse ai ca graphic designer în China sau în Germania? Nu cred în asta cu nu am șanse în România. Fiecare ar locul lui, sunt joburi suficiente și dacă vrei să reușești, poți. Pe de altă parte nici nu îți pot garanta succesul, cred că fiecare este responsabil pentru reușitele și eșecurile personale.

Nu uita că poți lucra și cu firme din afara țării, de la distanță. Companiile sunt din ce în ce mai deschise spre genul acesta de colaborare, deci nu este nevoie să părăsești țara dacă nu vrei.

În ce direcție să merg: logo, web design, print?

R: Ideal ar fi să le știi pe toate, mai ales dacă vrei să îți găsești job în România, însă sunt destule companii care îți cer doar print sau web design sau coperți de carte. Tu știi ce îți place cel mai mult să faci. Personal, am ales să știu din toate cât mai mult.

Este adevărat că designul grafic este mort în România?

R: Nu mi se pare că designul grafic ar fi mort în România, din contră. Mi se pare că evoluăm cu fiecare an și că apar oportunități din ce în ce mai mari în acest domeniu. Întreabă studenții străini care vin la noi la Arte sau companiile mari din afară care se bat pentru designerii români.

Freelancer sau angajat?

R: Nu sunt în măsură să îți spun ce ți se potrivește sau ce să știu ce îți place, pot doar să te sfătuiesc să te angajezi o perioadă înainte să alegi să fii freelancer. Freelancingul nu este pentru oricine. Este mai greu decât îți imaginezi. Libertatea de care crezi că beneficiezi ajungi să ți-o îngrădești singur la un moment dat. Sunt părți bune și rele în ambele situații.

Cum să mă promovez ca graphic designer?

R: Fă-ți un portofoliu online. Sunt multe siteuri care îți oferă posibilitatea asta, în plus nu uita nici de rețelele de socializare, fă-ți un site personal sau un blog.

Cum să îmi găsesc clienți?

R: Din experiență îți spun că 80-90% din clienți vin din recomandări. Dacă ești la început de drum, găsești clienți pe rețelele de socializare sau pe diverse site-uri de joburi. Vei observa că sunt multe companii care caută să colaboreze cu freelanceri. Mergi la evenimente, încearcă să cunoști oameni noi dar nu uita să ai cu tine o carte de vizită.

Cum pot ajunge un bun profesionist dacă sunt la început de drum?

R: Nu am ajuns atât de sus încât să dau sfaturi ca și cum aș fi eu cea mai tare, cei 9 ani experiență în domeniu nu înseamnă mare lucru, crede-mă! Mai am multe de învățat și de dobândit, însă îți pot oferi câteva informații care să te ajute să evoluezi ca graphic designer:

  • respectă-ți clienții/ angajatorii/ colaboratorii
  • muncește, muncește, muncește
  • respectă termenele limită
  • respectă dorințele clienților dacă cerințele lor sunt realiste
  • studiază mereu, nu te baza doar pe faptul că ai urmat o facultate în domeniu
  • păstrează legătura cu clienții tăi. Răspunde prompt la mail sau telefon și informează-i despre cum decurge proiectul lor
  • refuză în mod politicos cerințele nerealiste și dacă se poate argumentează de ce alegi să faci asta

Alte întrebări? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.