Pentru cine nu și-a mai făcut de mult timp analize și aparent se simte bine, subiectul ăsta este stupid. Iar vin eu și bat câmpii despre mâncarea sănătoasă și stilul de viață echilibrat. Dacă măcar o persoană ajunge să conștientizeze ceea ce am realizat și eu, nu pot decât să mă bucur.
A mânca sănătos nu este doar o modă, ar trebui să fie un stil de viață, ar trebui să facă parte din rutina zilnică, ar trebui să facă parte din normalitate. Există soluții, există alternative la mâncarea nesănătoasă, însă, de cele mai multe ori nu există inițiativă, nu există dorință – din comoditate sau din lipsa de informare.
Faptul că am ajuns la conferința Capcanele Alimentației Moderne nu este o întâmplare. Mi s-a redeschis apetitul pentru mâncarea sănătoasă…de frică. În urma unor analize de rutină, am avut de tras și eu și soțul. Norocul nostru a fost să descoperim micile probleme la timp, astfel încât să se poate repara din alimentație.
Conferința a început cu o informație șocantă. Nutriționistul-dietetician Maria Varga ne-a vorbit despre ouăle aduse de pe nu știu unde. Nimic suprinzător, până am aflat că…nu erau făcute de găini. Am zâmbit, dar ne-a trecut repede când am aflat ce ingrediente conțin (chimicale pe care le regăsești cu ușurință în deodorante). Am înțeles că a fost și un scandal pe tema asta la noi în țară, însă aceste ouă, din păcate, sunt încă pe piață. Și nu ele sunt singura problemă a alimentelor din supermarket. Aproape 80% din hrana pe care o găsim la ora asta pe piață conține substanțe periculoase pentru organism. Dar asta nu este o scuză să nu începem să căutăm soluții, dacă vrem analize bune și o viață lungă.
Mulți sunt reticenți când vine vorba despre post și au impresia că trebuie să postească doar habotnicii. Ei bine, schimbă-i numele din post în dietă dacă așa te simți mai confortabil. Postul nu a fost lăsat să omoare sau să îmbolnăvească omul. Cunosc personal 2 cazuri de cancer care s-au vindecat cu post strict (sub îndrumarea atentă a unei întregi echipe de medici și nutriționiști). De fapt, asta și este cancerul: boala alimentației moderne. 90% din bolile de azi sunt cauzate de alimentație și doar 10% au cauze genetice.
Tot în cadrul conferinței, domnul Emanuel Popa, fondatorul Pronat, ne-a dat o veste tristă: s-au făcut niște studii în urma cărora s-a ajuns la concluzia că până în 2030 o persoană din trei o să aibă cancer. Cauza principală? alimentația. Nu știu dacă ai citit vreodată eticheta cu ingredientele unui produs pe care l-ai mâncat. Unele sunt scrise cu font mic, altele par scrise în chineză. Nu te-ai întrebat niciodată ce înseamnă acele denumiri și ce consecințe pot avea asupra corpului tău?
Pe vremea străbunicilor și a bunicilor noștri, carnea nu era alimentul de bază. La ei se țineau cu sfințenie toate zilele de post. Mămăliga cu ceapă era un prânz delicios și sățios. Munceau la câmp de dimineața până seara și nu simțeau nevoia să mănânce cantitățile uriașe pe care le consumăm noi azi la o masă. Strămoșii noștri nu mâncau carne, nu sacrificau niciodată animale ci le păstrau pentru brânză, lapte și munci ale câmpului. Singura sursă de carne venea de la animalele pe moarte. Azi, lucrurile stau altfel și nu pentru că, vezi doamne, noi muncim de nu mai putem și ne trebuie burgeri că altfel picăm din picioare. Nu se compară munca la câmp cu ce facem acum! monoglutamatul și alte chimicale din alimentație ne-au schimbat percepția gustului atât de mult încât, dacă ar fi să mâncăm o frunză de salată fără sare sau ulei am fi convinși că nu are gust. Totul pleacă de la creier, inclusiv senzația că ai nevoie de 2 feluri de mâncare și desert la aceeași masă. În realitate, nu faci altceva decât să suprasoliciți stomacul. Nedându-i timp să facă digestia cum trebuie, unele alimente vor putrezi. De acolo urmează alte ravagii în corp. Dacă am putea vedea toate astea am fi foarte atenți cu ce mâncăm. Din păcate nu este posibil acest lucru, prin urmare, încet, încet, dar țintit, ne îndreptăm spre diverse boli grave care apar la oameni din ce în ce mai tineri. Acum probabil o sa mă întrebi despre bebelușii care fac cancer sau copiii foarte mici care se îmbolnăvesc la vârste fragede. Doar ei nu mănâncă mezeluri sau alte produse pline de euri! ei nu, dar părinții lor cu ce s-au hrănit?
Capcanele alimentației moderne sunt multe, dar amintim câteva:
- din 1950 și până azi porția de mâncare a crescut de 4 ori (dar nu și activitatea fizică)
- 80% din produsele din supermarket nu erau pe vremea strămoșilor (nici bolile)
- din 1980 și până azi am ajuns să mâncăm cu 6 litri mai mult ulei/ persoană
- nu mâncăm conștient. Despre asta poți urmări un scurt video realizat de nutriționistul Maria Varga, omul care ne-a schimbat viața, mie și soțului.
- e-urile, chimicalele folosite în alimente și produsele ieftine, de foarte proastă calitate. Știi ofertele alea cu 2+1 gratis la salam, de exemplu? dacă 3 bucăți de salam costă 10 lei, fă un calcul să vezi care este adevărata lor valoare, având în vedere că producătorul are tot interesul să iasă în câștig. Nu știu dacă ai văzut prin supermarket sucurile acelea la 0,90 de bani/ 2 litri. Fă un calcul și vezi cam cât costă, de fapt. Din cei 0,90 de bani producătorul plătește taxa la supermarket, plătește angajați, plătește ingrediente, impozite și vrea să și câștige ceva. Ca o paranteză, am urmărit o emisiune în care erau invitați doi producători de mezeluri (nu știu firma deși m-am străduit să aflu, nu aveau voie să dea pe post) și au recunoscut că sunt nevoiți să introducă în produsele lor ingrediente de proastă calitate pentru că asta cere piața. Aveau și alimente mai sănătoase însă nu le puteau vinde în supermarket pentru că patronii nu prea semnează contracte pentru produsele mai scumpe, asta presupunând costuri mai mari și câștiguri mai mici. Așa am fost învățați, mai bine spus manipulați, să credem că ieftin înseamnă și bun și astfel să luăm produse de la ofertă, fără să ne gândim că ne cumpărăm încet dar sigur diverse boli.
Conculzia al finalul conferinței a fost că mâncăm mult și prost. Eurile îți schimbă atât de mult percepția gustului încât orice aliment în stare pură o să ți se pară fără gust.
Te rog mult să reții ceva și să îți reamintești această informație de fiecare dată când te așezi la masă: celulele din corpul nostru au viață limitată. Milioane de celule mor în fiecare clipă în organismul omului. Refacere lor durează cam 7 ani. Din ce crezi că se refac? din ceea ce mâncăm.
pentru cine nu a gasit inca o cale de alimentatie potrivita corpului propriu, ii recomand sa arunce un ochi: http://www.adoptauntaran.ro/Si v a rog sa mai promovati site-ul sau producatori marunti. Deja am rude si prieteni care anunta periodic pe fb cand taie un vitel/porc si mai au cate o extra pulpa disponibila.
ApreciazăApreciază
eu am alergii. Atat de rau am tras cu ele incat am avut luni de disciplina alimentara in care nu am atins nimic decat legume si carne. Nu e usor dar nici imposibil, pana nu o patii nu am vazut ca exista alternativa. Si eu inca o duc bine, dar o amica, Histamina, a ajuns in socuri anafilactice si coma indusa si de la atins un aliment si acum mananca numai 16 ingrediente. Si peste 20% din persoane sunt alergice, in forme mai usoare sau mai grave. Asa ca nu inteleg pe cei ce zic "vai, dar am poftit" sau "vai dar eu nu pot slabi" = cand eu ajunsei la capatul funiei am vazut ca totul tine de vointa si disciplina si auto educatie iar sanatatea si greutatea e doar o alegere (inclusiv la cei cu boli cronice! – e o alegere de mers la medic si analize si respectat strict si ascultat glasul corpului) si invatai pe mine ca fiecare om e unic si fiecare caz e unic si numai de mine depinde sa imi gasesc armonia, sa fiu sanatoasa, sa fiu plina de energie si entuziasm.Extra la cele zise de tine adaug ca 70% din produsele din supermarket au adaos de zahar (de la pediatru zicere).Apoi e si lene. Ca sa ajung la o piata cu producatori locali eu schimb 2 metrouri si un bus. Nu e cea mai simpla solutie ca am cora la 1-2km, dar e o alegere. E alegerea mea. Am gasit alternativa, si stiu ca sunt si altele, tu ai gasit-o pe a ta cu cosul livrat saptamal. Eu am ales sa evit supermarketul din varii motive (si etice, stiu cum trateaza angajatii dar si pe producatori, dar mai ales de sanatatea). Tot lene e si cand caut orice scuza sa nu merg pe jos. De ex. ca am autobuzul la nas si ca sunt obosita dupa 12 ore la job. Ma mai si mint singura ca intr-o zi o sa am independenta financiara si timp mai mult pt miscare. Da, e drept, in concedii si weekenduri fac si peste 20 mii de pasi (15-20km), dar nu mereu.
Acum chestiile constructive:1.O sa corectez ceva la cele zise de tine. Stramosii nostri mancau carne dar nu zilnic: taranul roman taia cate o gaina/iepure vanat dar o data pe sapt. si hranea toata familia: 1-2kg de carne la 5-6 persoane. Pestele era mai des, considerat in anii 1900 fiind mancarea saracului. Taranul de alta data manca de sezon si local – si pe tema asta tot adun informatii si le scriu, in primul rand pentru auto educare dar si sa inspir pe altii. Si ma uit ca alimentele de sezon sunt super ca pret.2.Apoi omul modern mananca putine chestii proaspete. Alta data taranul nu apuca sa ia mic dejun gatit ci pleca pe camp cu noaptea in cap la treaba si culegea un pumn de fructe/frunze si le manca asa pana seara. Sunt tot felul de articole pe net (nu le citez aici) care discuta pe tema asta, eu am ales si inceput sa cultiv pe balcon, in containere – ce savoare la condimente, ce aroma! .3.Apoi acu e mancatul des. Prea des. 3 mese si 2 gustari e ritmul de hranire bebelusi (5 mese pe zi)- niciodata in istoria omenirii omul nu a avut atata exces de mancare. Alta data omul avea parte de 1 masa calda seara si ciugulit frunze si fructe in timpul zilei.4.Tot la alimentatie musai sa adaug: am pierdut ritmul fermentarii. Acest proces in bucatarie aduce noi valori nutritive, o absorbtie diferita, si bacterii sanatoase. Prea mancam totul sterilizat, vidat, plastifiat, uht etc … bacteriile alea sunt componenta a ecosistemului uman, dar nu e bai, acum le putem cumpara cu bani grei din farmacii.5.Inca o problema moderna e somnul. Bataia de joc a omului modern. Armonia cu natura de alta data ducea la dormit mai mult iernile si mai putin verile, si evident adormit inainte de miezul noptii. No, ziceti-i si sotului meu, va rog, de asta :D6.Si nu stiu daca e ok ca am lasat in ultimul rand … conflictele. Alta data oamenii agresivi isi gaseau calea descarcarii nervoase in razboaie. Acum traim cu ei alaturi. Ganditi-va de 2 ori cand va intersectati cu cate un certaret. Sau cand locuiti cu el.
Astazi dupa ani de zile de schimbari in pasi mici, am analize ce mi se recomanda sa o tin asa. Ok, la donat sange ma mai refuza ca am fierul e la limita de jos, dar cum au modificat pragurile de la laborator acum 12-15 ani (si au inventat peste noapte bolnavi de colesterol, glicemii, fier, etc) nu ma ingrijorez. Mi-am gasit armonia, ce fac fac bine si m-am inconjurat de oameni asa. Suntem intr-o bula dar in bula aia buna!, am reusit si nu am mai racit niciunul in familie de 6 ani. Uneori regret ca nu am invatat toate astea de la 15-20 ani, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
ApreciazăApreciază
Wow! multumesc din suflet pentru comentariu. Intotdeauna invat ceva nou de la tine. Fiind atat de folositor, te rog sa imi permiti sa il introduc ca exemplu (cu ghilimele si cu sursa) intr-un articol viitor, dupa sarbatori probabil. Vreau sa scriu mai multe pe tema asta – daca nu sterg articolele 🙂
ApreciazăApreciază
Mie dupa analize mi-au recomandat doar sa beau mai multa apa. Atata tot 😀
ApreciazăApreciază
Bravo! Iti doresc analize la fel de bune mereu 🙂
ApreciazăApreciază
M-ai facut sa imi fie frica iar. Abia imi mai trecuse. Sincer, o iei razna cu mancarea pentru ca nimic nu mai e natural pana la urma, decat ce pui tu cu manuta in pamantul tau si asta nu prea mai e posibil.
ApreciazăApreciază
O, ba da! Exista mâncare sănătoasă si multe alternative. O sa mai scriu despre asta.
ApreciazăApreciază
Exista, dar nu toti avem acces la ea, fericiti cei care au rude pe la tara. 🙂
ApreciazăApreciază
Ba da! trebuie doar sa te uiti in jur, sa citesti etichetele 😉
ApreciazăApreciază
Habar n-aveam ceea ce spui despre oua. Stiam ca provin de la gaini chinuite, tinute 100 intr-o cusca…dar oua din chimicale? 😦
ApreciazăApreciază
Alea provenite de la găini chinuite sunt la ordinea zilei. Alea modificate sunt încă pe piata. Si daca ar fi doar ouă.. .
ApreciazăApreciază