8 gustări delicioase și sănătoase

Dacă vrei să îți menții greutatea optimă, dacă vrei să previi unele probleme de sănătate dar și să îi asiguri organismului tău un aport caloric suficient, gustările dintre mese sunt cheia. Unele te ajută să slăbești, prin tăierea poftei de mâncare, altele te ajută să mai pui câteva kilograme în plus dacă este necesar, ca în cazul meu.

Orice gustare trebuie luată cam la 2 ore după masă, dacă ai mâncat vegetarian și la 5-6 ore după o masă cu multă carne și greșit combinată (carne + carbohidrați). Desertul de la meniul de prânz intră tot la categoria gustări și trebuie mâncat separat.

Gustările mele preferate sunt următoarele:

1. Sucurile din fructe (sau legume)

Fructele și legumele au un rol important în asigurarea nivelului optim de vitamine și minerale. Recomandarea nutriționiștilor este ca fructele să fie mâncate cu 30 de minute înainte de micul dejun sau la o oră-două după micul dejun, deci dimineața, ca primă gustare.

Eu aleg să îmi fac sucuri din tot ce prind bio pe piață în perioada asta: portocale, mere, pere, banane, fructe de pădure congelate. Opțional: adaug o jumătate de linguriță de spirulină, deși este recomandată în special persoanelor care vor să slăbească.

2. Batoanele din cereale și fructe, ciocolată sau oleaginoase

Poți alege orice baton care nu conține ingrediente greu de citit (și de digerat). Batoanele sunt delicioase, sănătoase și îți dau multă energie.

3. Cipsurile din legume

Recent am descoperit cipsurile din legume. Îmi plac în mod deosebit cele din sfeclă, sunt delicioase. Se găsesc la Lidl marca Deluxe sau la Scufița Roșie – cu preț dublu. Există, însă, și foarte multe rețete pentru astfel de gustări, așa că nu ai motive să nu le încerci.

4.Ciocolata

Cicolata este un aliment sănătos cu o condiție: 70-90% să fie conținutul de cacao. Sunt multe sortimente pe piață, citește ingredientele și alege variantele mai sănătoase. Atenție! 2 pătrățele sunt suficiente pentru o gustare.

5. Nucile sau semințele

Pline de nutrienți, un pumn de nuci sau semințe neprăjite și nesărate îți vor aduce multe beneficii. Atenție! doza zilnică recomandată este de un pumn de nuci sau semințe pe zi.

6. Biscuiții integrali

Eu îi prefer pe cei de la Prospero dar îi poți găsi oriunde sau îi poți prepara chiar tu.

7. Budinca vegetală

Am descoperit budincile astea acum doi ani și de atunci nu am mai luat altceva în locul lor. Sunt prea bune să nu le încerci. Preferatele mele sunt cele cu caramel și apoi cele cu ciocolată. Ce-i drept au zahăr și ingrașă, astfel că nu sunt recomandate pentru consumul zilnic.

8. Ceaiul

Fie că îl bei îndulcit cu miere, fie că alegi să îl consumi neîndulcit, ceaiul este plin de vitamine și minerale. Mai mult decât atât, este un bun energizant (cel de mentă de exemplu), te ajută să te relaxezi (cel de tei), sau să te bucuri de un gust inedit (cel cu vanilie și ciocolată).

Care sunt gustările tale preferate?

 


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

8 comentarii

  1. Eu sunt genul de persoană care nu poate sta o zi fără dulciuri 😀 Atunci când am ținut dieta anti candidă, am dat peste niște biscuiți care mi-au plăcut mult, se numeau Biscuiți vegani cu năut și vișine de la Hiper Ambrozia.

    Apreciază

  2. Ceai consum aproape zilnic. Uneori chiar mai multe cani pe zi :D.Si suc din fructe si/sau legume beau cand ies la terasa. In principiu beau numai apa plata. Dar daca apuc sa beau deja un litru sau doi inainte sa ies cu o prietena, atunci nu-mi mai comand apa, iau un fresh de portocale cu morcovi (asta e combinatia mea preferata) ^_^.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.