10 alimente sănătoase și secretele lor

Alimentația echilibrată contribuie la sănătate și la starea noastră de bine. Printr-o alimentație corectă primim doza necesară de energie și nutrienți, iar din produsele vegetale luăm ca bonus foarte multe substanțe capabile să regleze sistemul imunitar, funcționarea celulară și să ajute organismul să se debaraseze de toxine.

Fiind interesată de tot ce presupune o alimentație corectă și sănătoasă, de-a lungul timpului am descoperit câteva secrete ale unor alimente pe care și tu le consumi zilnic sau ocazional:

Ananasul

Ananasul este un fruct foarte bogat în vitamina C. O porție de ananans acoperă aproximativ 20% din necesarul zilnic de vitamina C. Ananasul stimulează funcțiile renale datorită conținutului ridicat de apă și potasiu.

Secret: ananasul facilitează digestia dacă este asociat cu peștele sau cu carnea.

Avocado

Avocado este bogat în acizi grași mono-saturați care contribuie la funcționarea optimă a sistemului cardio-vascular. Totodată ajută la scăderea colesterolului.

Secret: în America Latină avocado se servește la desert, cu zahăr. Alte combinații care îl fac gustos și ușor digerabil sunt: cu pomelo, cu lămâie, cu ardei, cu roșii, cu ustoroi și ceapă, cu boabe de muștar.

Banana

Banana este un aliment bogat în Magneziu, Potasiu, vitamina B6, vitamina C și antioxidanți. Banana echilibrează tranzitul și este indicată și când ai indigestie.

Secret: bananele foarte coapte (cu acele pete maronii pe ele) au foarte multe substanțe anti-cancerigene și este recomandat să le consumi în locul bananelor verzi, necoapte, care se digeră foarte greu. Dacă, totuși, ai ales să le cumperi pe cele necoapte, fierbe-le în coajă timp de 10 minute sau coace-le la cuptor timp de 20 de minute.

Castravetele

Castravetele este un aliment benefic în special vara, datorită proprietăților sale diuretice și depurative. Este bogat în apă, potasiu, și diverse glucide care stimulează rinichii.

Secret: Castravetele se poate găti. Se fierbe la abur câteva minute și se consumă ca garnitură. Castravetele seamănă foarte mult cu dovlecelul care, de asemenea, se poate consuma atât în stare crudă cât și preparat al dente.

Ceaiul

Ceaiul natural nu are calorii dar are multe vitamine, minerale și antioxidanți. În funcție de tipul de ceai consumat, beneficiile cresc.

Secret: Ceaiul se poate…găti. Adaugă un vârf de linguriță de ceai verde în compoziția pentru chec sau clătite și vei avea un desert foarte plăcut aromat.

Cireșele

Că tot a venit sezonul lor, consumă-le din plin. Au betacaroten, vitamina C, potasiu, stimulează tranzitul și previn constipația.

Secret: datorită indicelui glicemic scăzut sunt recomandate și diabeticilor. Un alt aspect important pe care vreau să îl subliniez este faptul că cireșele sunt considerate un fruct antireumatic calmând durerile de la nivelul articulațiilor.

Mărul

Mărul este un fruct care contribuie la scăderea colesterolului, este indicat persoanelor care suferă de diabet și echilibrează tranzitul.

Secret: Mărul se poate asocia cu carnea de miel sau porc și devine foarte aromat în combinație cu scorțișoara, anasonul, ardeiul, curcuma și piperul. Dacă nu este bio, recomandarea nutriționiștilor este să îndepărtăm coaja sau să o spălăm foarte bine și să evităm consumul acelei porțiuni care se află lângă peduncul, asta pentru că acolo se acumulează cantitatea cea mai mare de substanțe cu care a fost tratat.

Pepenele galben

O felie de pepene galben oferă un aport de 30% din doza zilnică recomandatăde vitamina C . Este bogat în beta-caroten, în fibre și vitamina B9. Previne cancerul și bolile cardi-vasculare.

Secret: se poate asocia cu spanac, brânză de capră sau oaie, smochine și pepene roșu. Pepenii cu pulpa portocalie sunt cei mai bogați în beta-caroten.

Portocala

Iubesc portocalele. Au gust delicios, sunt foarte bogate în vitamina C și sărace în calorii, previn cancerul și bolile cardio-vasculare, au o mare putere de alcalinizare, stimulează tranzitul și apetitul.

Secret: ca să cumperi cele mai dulci portocale trebuie să fii atent la coajă. Cu cât este mai moale cu atât portocala va fi mai zemoasă. (Atenție, moale, nu stricată). Mai mult decât atât, fii atent la porii lor. Cu cât sunt mai evidențiați cu atât portocala este mai rea la gust (asta e valabil pentru toate citricele)

Optează întotdeauna pentru portocalele aduse din Grecia – sunt cele mai curate din punct de vedere al substanțelor cu care au fost tratate. Oricum, dacă nu sunt bio, este indicat să le speli foarte bine coaja.

Usturoiul

Usturoiul este alimentul meu preferat. Aș putea să mănânc o săptămână doar pâine cu mujdei. Vai de cei din jurul meu 🙂

Egiptenii și grecii foloseau usturoiul ca plantă medicinală. Studii recente au dovedit impactul lui pozitiv asupra prevenirii cancerului.

Secret: usturoiul preparat termic este mai ușor digerabil dar își pierde o parte din substanțele benefice. Pentru răceală sau indigestie freacă un cățel de usturoi de o felie de pâine rumenită la cuptor.

Care sunt alimentele tale preferate și ce trucuri folosești pentru prepararea lor?

 

Sursa: 100 de alimente pentru o viață sănătoasă – Veronique Liegeois, Christian Remesy, Stephane Mottay.

 


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

8 comentarii

  1. as adauga cateva alimente sanatoase si fara niciun secret ca sunt extrem de ieftine: frunzele de papadie (alea fragede au un gust usor amar, le pun in salate), frunzele de urzici (din nou, cele fragede, le tai numai varfurile) prazul (ca si urzicile, aste 2 plante sunt bogate in minerale) si nu in ultimul rand fructele de padure (de la sfarsitul lui iulie pana in septembrie se culeg).

    Apreciază

  2. Pentru pranz am programata o salata care contine si avocado. So so yummy! Apropo de raceala, am o reteta pe care o gatesc de fiecare data cand sunt racita si o consider remediu naturist 🙂 Chiar functioneaza de minune si da, contine un overdose de usturoi 😛

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.