Când este bine și când nu este recomandat să lucrezi gratis?

Nu este relevant domeniul tău de activitate, sunt sigură că ai măcar un cunoscut care te-a rugat să îl ajuți cu ceva. Acum să nu înțelegem greșit, prietenul la nevoie se cunoaște și e normal să îl sprijini necondiționat, mai ales dacă este vorba despre cineva din familie sau despre un om drag. Dar când se pune problema să lucrezi gratis pentru un potențial client, ar trebui să analizezi foarte bine situația din toate punctele de vedere.

Ca graphic designer am îndeplinit multe cereri de acest gen, chiar și cele venite din partea unora care nu au mai dat niciun semn de viață după încheierea proiectului. Cu timpul, însă, mi-am dat seama că întreținerea se plătește cu bani, nu cu milogeli de amânare a datoriilor. Așadar, iată câteva argumente pentru care nu ar trebui să lucrezi gratis:

Primești de lucru mai mult decât s-a stabilit inițial

Pentru un graphic designer care a acceptat să facă un logo gratis, în majoritatea cazurilor proiectul se transformă într-unul complex de rebranding, sau, în cazuri fericite, totul se încheie după zeci de modificări la logo. Asta presupune costuri de mii de euro la agenții care lucrează pe bani. Ideea e că, indiferent cu ce ai ales să ajuți gratis pe cineva, vor urma alte valuri de solicitări și astfel timpul neplătit crește semnificativ.

Ți se impun condiții

Deși ai acceptat să lucrezi gratis pentru cineva, în multe cazuri solicitantul are pretenții absurde: calitatea impecabilă a serviciului pe care il oferi, timpul rapid de execuție și respectarea cerințelor sale, fără să conteze prea mult ideile venite din partea ta. Mi s-a întâmplat de multe ori să fiu sunată sâmbătă seara pentru o chestie urgentă de un minut care se transforma într-un weekend stricat.

Ești nevoit să renunți le proiecte plătite

…sau să îți sacrifici timpul liber, dacă îl ai. Cei care beneficiază de serviciile tale vor câștiga bani de pe urma muncii tale pro bono. Și cred că de bani ai nevoie și tu, nu doar ei. Ești nevoit să renunți sau să amâni proiectele plătite, riscând să îți răcești relațiile cu clienții.

Munca ta este devalorizată

Munca gratis devalorizează atât serviciile tale cât și a altor companii din același domeniu. De ce ar trebui să plătească clienții pentru un proiect, fie că este vorba despre un articol, o ședință foto sau un website nou, atunci când altcineva o va face gratis?

Îți consumă timp și energie

Ca să poți să te implici 100% într-un proiect ai nevoie de timp și de energie. În momentul în care după 8-10 ore de muncă vii obosit acasă și începi să lucrezi la proiectele pro bono în loc să iei cina cu familia, rezultatele muncii tale nu se vor ridica la nivelul așteptărilor. Tu vei deveni urâcios și nu vei mai avea energie să te concentrezi pe proiectele care îți aduc bani.

Pentru cine ar trebui să lucrezi gratis?

  • pentru familie, prietenii apropiați sau oamenii dragi – aici nu se pune problema de nimic din ce am discutat mai sus
  • pentru cazuri umanitare
  • pentru potențiali clienți de renume – dacă stabiliți de la început anumite reguli cu privire la următoarele proiecte

Tu ai lucrat vreodată gratis? În ce condiții ai accepta să lucrezi gratis?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

18 comentarii

      1. Aici intervine faptul ca am un al saselea simt la astfel de oameni si imi dau seama repede de intentiile lor 😛 Conteaza mult si faptul ca am lucrat mult cu oamenii, am mai citit si ceva psihologie si am vazut si serialul Lie to Me :)))) Uneori este dead funny sa urmaresc pe cineva cum dizerteaza, cat timp stiu exact ce se ascunde in spate.

        Apreciază

  1. Partenerul, copilul, parintii ii scoatem din discutie. In rest… am lucrat si gratis, dar din pacate pentru cine nu merita. Am fost de multe ori dezamagita, chiar si de neamuri asa ca "frate, frate, dar branza e pe bani"! Acum depinde de "cerinta", nu sunt absurda. Inca mai ajut gratis persoane straine, pentru ca si eu am primit ajutor de unde nu ma asteptam.

    Apreciază

    1. Da, clar ca nu vorbeam despre familie. Stiu cum e cu dezamagirile…adica am lucrat si pe bani dar cand trebuiau sa ma plateasca dispareau, ce sa mai zic de chestiile gratis 🙂

      Apreciază

  2. Am scris si eu la un momentdat pe subiectul asta. Eu nu mai prea fac exceptii pentru nimeni, nici macar pentru familie. Daca in viziunea lor munca mea nu prea costa e OK, insa in viziunea mea timpul meu costa si daca e sa fac ceva munca voluntara o fac fara obligatie si doar pentru proiecte non-profit.

    Apreciază

  3. Mi-a mers direct la suflet articolul acesta. Da, am lucrat de multe ori gratis. Am fost tentata sa scriu "din pacate" dar, din fericire asta m-a invatat multe. De exemplu am avut o perioada, in urma cu vreo 8 ani, cand faceam fotografii la diverse evenimente, cumparandu-mi aparatura in rate, platind-o timp de 3 ani, ca altfel nu-mi permiteam. Rudele (la plural!) s-au gandit sa ma cheme la diverse nunti si botezuri, la care n-am apucat nici macar sa vad tot meniul, ca nu prea am avut timp sa stau pe scaun, sa le fac si lor "cateva poze" de cand incep pregatirile pana se incheie totul. Cand mi s-a defectat aparatul, continuau sa ma cheme sa fac munca pro bono si credeau ca am scornit eu chestia asta cu aparatul stricat :))).

    Apreciază

  4. :))) Dacă am lucrat? Offf. Bine, îmi asum eu tâmpenia că am acceptat. Uneori devin overexcited de proiect că răspund afirmativ înainte să stabilim condițiile de lucru. Și da.. atunci când faci ceva gratis oamenii se mai și gândesc că.. păi dacă e gratis, sigur nu e chiar așa bun decât dacă aș fi plătit.. therefore tot timpul există loc de îmbunătățiri :)În fine.. încerc să omor chestia asta … încerc 😀

    Apreciază

  5. la mine munca se refera la blog. Scriu gratis despre chestii care mi-au placut de m-au dat pe spate si pentru cazuri umanitare. In rest nu fac voluntariat.

    Apreciază

  6. Am făcut de mai multe ori greșeala de a lucra gratis. Pe lângă tot ce ai scris, mai este și chestia că nici măcar nu te vor recomanda altor persoane, decât poate pentru ca să le faci și ălora pe gratis. Mocangiii au și cele mai multe pretenții, păi dacă e moca de ce să mă limitez doar la câteva cerințe, nu?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.