Purtăm haine toxice

După scandalul cu alimentele contrafăcute de pe piața din România, altu-i acum baiu: hainele. S-a întâmplat să mă uit la știrile de dimineață și am aflat de la Pro Tv (nu, nu mă uit în mod normal la TV ) că purtăm haine toxice. Inițial am râs, considerând-o o știre idioată. Cu toate astea, m-au pus puțin pe gânduri, așa că am început să caut mai multe informații. Am aflat că:

haine periculoase

 

  • Problema cu hainele toxice este de mulți ani un bai al populației de pe glob, nu doar o problemă a românilor. În 1931 un medic din Australia și-a cumpărat o pereche de chiloți (noi) pe care nu i-a spălat înainte de purtare. Știu, e amuzant, am râs și eu, dar nu asta e ideea, ci faptul că a ajuns în stare foarte gravă la spital cu o alergie severă. Așa au ajuns chiloții lui toxici să pună bazele Protecției Consumatorilor iar medicul să câștige în instanță.
  • Legislația din România nu le impune producătorilor și importatorilor de textile analize de laborator care să identifice substanțele periculoase, unele cu potențial cancerigen.
  • De la colorarea țesăturilor până la finisarea unui obiect vestimentar, sunt adăugate în mai multe straturi substanțe toxice foarte periculoase pentru om și mediu.
  • Când speli o haină îmbibată în chimicale este ca și cum ai încerca să scoți pesticidele dintr-un fruct.
  • Nu doar hainele din piețe sunt periculoase. Unele magazine de renume folosesc materiale de proastă calitate care necesită tratamente chimice speciale pentru a nu mucegăi.
  • De evitat hainele de la tarabe, hainele fără etichete și hainele din materiale sintetice.
  • Agenții toxici numiți NPE (nonilfenoli etoxilați) sunt utilizați în mod normal ca detergenți în prelucrarea textilelor. Când spălăm hainele tratate cu astfel de substanțe, NPE sunt eliberați în apă unde se descompun în nonifenoli-substanțe chimice foarte periculoase care pot îmbolnăvi glandele endocrine umane dar și mediul. Referitor la asta, îmi vin în minte foarte multe persoane pe care le cunosc și care au început să sufere de divese probleme ale tiroidei (unele foarte grave), probleme cu glandele suprarenale sau diabet. Știindu-i pe unii ca având un stil de viață foarte sănătos, nu pot să nu mă întreb care este cauza declansării bolii lor…Și tot aici vreau să menționez faptul că încep să înțeleg de ce mă mănâncă pielea când îmbrac anumite haine.
  • Într-un studiu, în Suedia, s-au testat 60 de articole de îmbrăcăminte din lanțuri de magazine locale și internaționale. La analize s-au găsit mii de substanțe chimice în materialele din care erau confecționate. Multe dintre ele nu figurează pe listele substanțelor aprobate și sunt suspectate a fi produse secundare, reziduuri sau substanțe chimice adăugate în timpul transportului.
  • Iuliana Dumitrescu, cercetator stiintific: „Am făcut la un moment dat un studiu luând de pe piață o multitudine de articole, nu numai confecții ci și draperii, covoare, lenjerii de pat. A fost surprinzător să constatăm că multe dintre ele conțin o cantitate de 100 de ori de exemplu mai mare de formaldehidă.”
  • Expunerea la aceste substanțe chimice crește riscul dermatitei alergice, dar un efect mai sever asupra sănătății oamenilor este că ele pot determina apariția cancerului.

    Giovanna Luongo , Doctor în Chimie analitică la Universitatea din Stockholm.

Top 5 materiale toxice:

  1. Polyester. Este cel mai rău material pe care îl poți cumpăra. Pe lângă faptul că arată urât și ieftin, este fabricat din polimeri sintetici care conțin esteri, alcool dihydric și acid terțalic.
  2. Materiale acrilice conțin polycrylonitriles și cauzează cancer. Sunt adesea amestecate cu materiale din bumbac, lână sau vâscoză.
  3. Rayon este o pastă de lemn reciclat care trebuie tratată cu substanțe chimice cum ar fi soda caustică, amoniac, acetonă și acid sulfuric pentru a supraviețui spălării și uzurii obișnuite.
  4. Acetat și Triacetat sunt fabricate din fibre de lemn numite celuloză și supuse unei prelucrări chimice extinse pentru a realiza produsul finit.
  5. Nylon este un polimer sintetic periculos. Inițial s-a folosit pentru fabicarea periuțelor de dinți ca mai apoi să fie de folos industriei textile.

Despre textilele toxice este un tabel interesant aici.

Ce materiale ar trebui să purtăm?

Înainte să vorbim despre ce materiale purtăm, trebuie să luăm în considerare faptul că aproape toate hainele de pe piață sunt tratate chimic, altfel nu ar rezista. Important este că unii producători folosesc substanțe inofensive, care nu ne fac rău nouă sau mediului.

Cele mai bune materiale pe care trebuie să le îmbraci sunt:

  • bumbacul
  • mătasea
  • cașmirul
  • lâna
  • inul
  • pânza

Ideal ar fi să cumpărăm țesături organice și îmbrăcăminte organică. Practic, acest lucru nu este ușor de realizat pentru că, în primul rând sunt mai scumpe și în al doilea rând se găsesc greu. Ce putem face este să citimi etichetele, să vedem din ce materiale sunt confecționate hainele respective și din ce țări provin.

Cei de la Greenpeace au înființat în 2016 The Detox Catwalk, program prin care încearcă să convingă cât mai mulți producători de textile să nu mai folosească substanțe periculoase. Vezi aici dacă magazinele tale preferate sunt pe lista celor implicate în acest proiect.

Recunosc, nu m-am gândit niciodată că și hainele ne pot îmbolnăvi. E adevărat, nu trebuie să facem un caz din asta, dar nici să ne comportăm ca struții. Personal, de acum voi fi mult mai atentă la ce haine cumpăr. Tu după ce criterii îți achiziționezi haine?

sursa 1   sursa 2   sursa 3   sursa 4


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

54 de comentarii

  1. Si hainele tesute cu fire organice pot sa fie periculoase, toxice sau cancerigene, e aberant sa spuna un expert sa porti haine de lana ca sunt mai sanatoase pentru ca dupa cum spuneai initial, e vorba in primul rand de tratamente, vopsele etc. nu de materialul utilizat, ori tot ce e din material organic e tratat la fel, poate mai agresiv in anumit context pentru ca astea organice sunt mai sensibile decat alea din plastic.

    Apreciază

    1. Exista substante care nu sunt periculoase. Cum de altfel sunt si legumele si fructele bio. Ele sunt tratate, dar nu cu substante cu potential cancerigen. Iti spun pentru ca am prieteni care vand fructe si stiu cat le-a fost de greu sa obtina certificarea BIO.

      Apreciază

  2. Neeeaaah … ce vorbesti tu acolo! Ideei comuniste ce poti avea! Adica ce vrei sa zici, ca unele dintre cele mai mari filaturi din Europa si printre primele cu tehnlogii moderne care produceau materiale textile de baza cum ar fi canepa sau inul care inainte de 1989 erau o mandrie a exporturilor din aceasta tara completate de o industie textila de invidiat a carei 90% din productie mergea pe export ne’ar prinde bine acum in locul mizeriilor toxice via China?!?! Neeeah … ai grija ca te linseaza TFListi pentru asemenea ganduri rosii! 😀

    Apreciat de 1 persoană

    1. Taica-miu proiecta masinile care teseau materialele comuniste. Acum la batrinete ne-a marturisit ca faceau rost de una din decazutul Occident, o demontau si o copiau. Era si aia mult de lucru :). Erau mari specialisti la asta. Bineinteles ca fabrica lor nu mai exista acum.
      Mie imi place ca stie o droaie de chestii legate de tesaturi. Asa mi-a explicat ca poliesterul si poliamida sunt diferite si mai sanatos e sa foloseti poliamida (de altfel nici nu apare in lista ta cu materiale nocive).

      Apreciat de 1 persoană

    2. neaparat sa zicem ca filatura romaneasca o fi fost o mandrie dar numai a comunismului, ca pe alocuri dar era cu tehnologie cu 20 de ani in urma altor tari. Un inginer imi explica nu ca erau in urma, dar din anii 75-80 nici nu mai stiau unde au ajuns alte tari datorita inchiderii.
      Astazi s-ar putea face mici filaturi fix in zonele unde se cultiva. Dar …nu se cultiva. Panza topita romaneasca ce o cumpar e cu bumbac si in turcesc.

      Apreciază

      1. Te’as combate, insa nu am nici timp si nici vreme acum pe caldura asta sa o pot face cu dovezi documentate si atunci mai bine ma abtin ca desi esti „o femeie” iar tendinta mea e misogina de fel, niciodata nu fac asta daca nu am argumentele necesare! 🙂
        Pe de alta parte, ideea ta e buna, dar pe cat de buna pe atat de impotetica implementata ca industrie serioasa si nu una de nisa la nivel strict privat si nu asociere ce sa ii dea plus valoare in economia nationala cu sanse de intrare la export unde cantitatile dicteaza desfacerea. Pe de alta parte, toate acele filaturi „comuniste” (erau romanesti, da ma rog prin Piata Victoriei „comuniste” se zice) erau in productie exact in zonele de care vorbesti, materia prima pe care o prelucrau provenind atat din resurse proprii (fiecare fabrica avea asa ceva) cat si locale/judetene mergandu’se pe ideea lantului scurt, ce azi idiotii astia se chinuie sa il reinventeze dar nu le iasa, vezi „50% produse romanesti”.
        In concluzie, nu stiu cine e inginerul ala si cate cunostiinte in economie avea si nici cunostiite in procesul national de fabricare, dar nu peste tot era la fel, ba dimpotriva si chiar si asa, azi puteam suplini nevoile nationale fara a importa mizeriile altora! 🙂
        Zi faina si mai ales racoroasa! 🙂

        Apreciază

  3. O femeie , eu am o bariera psihologica atunci cind e cazul de cumparat haine vechi. fac eforturi, dar tot mi-e greu. Si eu ma gindesc ca cine stie ce persoana a murit cu ea . mai ales de cind mi-a spus o prietena tot felul de teorii cu energia persoanelor care le poarta. Voi n-ati avut haine care va aduceau intotdeauna noroc sau altele ghinion? Eu da. Si acum ne mai distram cu sora-mea de „rochia de nota 10”, era a lui bunica-mea, era faina, din matase (nu va imaginati o vechitura, bunica era bine imbracata si o cumparase din Franta) si o luam pe rind la examene si INOTDEAUNA luam 10. Si tot asa aveam o rochie cu ghinion, de cum o imbracam parca simteam ca ma inconjoara aura ei de ghinion, ultima data cind am luat-o mi s-a aruncat un pui de pisica de pe balcon si a murit. Apoi am aruncat rochia.

    Apreciat de 1 persoană

      1. singurul ghinion in care cred e sa iti nasca nevasta gemene cand acasa mai ai 4 fete si tu sa vrei baiat. Si singurul noroc in care cred e sa castig la loto dar cu un bilet gasit pe jos. In rest exista legaturi si cauzalitati sau corelari, dar nu le stim 🙂

        Cu energia nu cred. Sau poate o simt si zic – ca nu e de mine, nu ma simt bine, si o vand/donez. Stiu ca la altii va fi mai bine 🙂

        Apreciat de 1 persoană

  4. La caitolul haine se poate baga si incaltamintea. Acolo a fost ceva scandal cu pantofi de la Clarks contaminati cu ceva( nu mai tin minte ce) si cu pantofii chinezi cu dimetilfumarat(antifungic interzis in UE) care au provocat reactii alergice, unele f grave.
    Din categoria pitici pe creier: v-ati gindit careva cind tot incercam haine, cit din ce contin se transfera pe pielea noastra? Ca mie imi trebuie sa incerc vreo 20-30 haine pina chiar sa cumpar ceva. Noroc ca o fac rar.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Haaaai maai, pe bune? nu credeam ca si pantofii pot fi o problema. M-ai pus pe ganduri! Referitor la piticii tai de pe reier, propun sa ii imprietenesti cu ai mei, sa ii inmultim :)) Mie imi place sa cumpar online asa ca m-am scos cu probatul.

      Apreciază

      1. :))) Nu vreau sa inmultesc si mai tare piticii . Sunt destui. dar sunt pasnici,adica nu-s paranoica din cauza lor, doar mai studiez diverse. Sau paranoica zice ca nu-i paranoica??!!
        Cu internetul am alti pitici: ca sa-mi iau ceva trebuie sa-mi stea perfect, iau doar cind ma vad in oglinda si imi zic wow. Nu se poate asta pe internet.
        Cu pantofii stiu ca citesc regulat revistele asociatiilor de consumatori si acolo aflu de tot felul de scandaluri sau de teste de-ale lor la diverse produse.

        Apreciază

    2. Cu incaltamintea am ajuns la dermatolog. Aveam dermatita de contact pe maini, si ii arat si picioarele. Aveam forma baretelor ramasa pe picioare si dermatoloaga a cerut sa aplic aceleasi tratamente: eficacitate imediata. Am trecut pe incaltaminte de panza si s-a calmat.

      Apreciat de 1 persoană

  5. Credeam ca numai eu am fixuri cu substantele toxice din haine. In plus as mai adauga ftalatii, folositi intens la hainele de copii (desene si alte chestii imprimate).
    Dna de la curatatoria de haine ii spunea unei cliente sa nu poarte niciodata haine noi nespalate, mai ales cele inchise la culoare, ca-s tratate mai tare.La alb nu ma gindisem, bine zice o femeie.
    In ultimii ani am renuntat sa mai cumpar haine sintetice, verific intotdeauna eticheta cu compozitia cit si tara de origine.
    Tocmai citesc o carte despre substante nefaste din mediu, la capitolul textile spune sa evitam alea tratate anti-pete sau hidrofuge. Apoi degeaba bumbac bio, ca tratamentele de dupa nu-s deloc bio.
    Apropo de fixuri, mai citeam pe undeva ca apa rejectata de la masina de spalat e plina cu micro-particule sintetice, care-s f poluante pentru mediu.

    Apreciat de 2 persoane

      1. Ioi, poate ar trebui sa scriu un intreg post cu carti f interesante. Asta e „Desintoxiquez-vous” de Véronique Vasseur. O alta carte care mi-a deschis ochii pe vremuri e Toxic , de William Reymond, n-are legatura cu textilele, dar o recomand 🙂

        Apreciat de 1 persoană

  6. Recent am citit despre faptul ca H&M a inceput sa mai scoată din hainele lor materialele toxice. Si in estul Europei, teoretic ar ajunge in magazine numai haine de proasta calitate.

    Apreciază

  7. Si cand ma gandesc ca ultima mea problema a fost calitatea hainelor… Bine, mereu incercam sa ma intrept spre bumbac dar informaitile de mai sus, chiar m-au pus pe ganduri si sigur o sa rup internetul in doua in weekend:)). Thx:)

    Apreciază

  8. De cand cos am inceput sa citesc mai atent despre materiale si tratemente, culori etc. Am gasit standarde care sunt prietenoase cu pielea. Am inteles de ce eu (eu cu alergii si vizitat 7 dermatologi) ma irita unii ciorapi desi sunt acelasi brand: culorile difera, vopselele difera.
    Prefer inul si canepa: chiar si cele nebio sunt putin tratate chimic! ca nu au nevoie. Nu caut albe impecabil! pt ca inalbirea e un proces complicat si agresiv…
    Cand cumpar ceva nou, spal initial.
    Mai confortabil e sa port o haina la mana 2a. A fost deja spalata si din chimicale s-au dus. Si le port pana la epuizare, si la final le mai iau la foarfec sa devina o carpa de menaj. Stiu ca nu fac mare ghiseft asa dar scad cantitatea de produse vandute.
    Mai multe si mai bine explicate gasii la Greenpeace, ce lupta contra poluarii din India datorita vopselelor din fabricile de textile – sunt niste poze cu deversari…..printre firme se numara si Zara.

    Sa mai amintim ca angajatele sunt tratate fix ca pe timpul plumbuitului? http://casajurnalistului.ro/fabricat-in-europa/ . Ma gandesc de 2 ori daca am nevoie de a 2a pereche de blugi doar ca e la moda. Si vai, in china/india/Tailanda e si mai rau :(, romancele mai au sanse.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Serios? hainele albe sunt naspa? pff, mie mi s-a pus pata atat de tare pe hainele albe incat imi vine greu sa o scot :)) De Zara iar nu stiam, de H&M auzisem zvonuri nasoale. Si hainele de la second hand sunt tratate si dezinfectate…

      Apreciază

      1. planta in sine nu e alba 100%. Nici macar bumbacul desi aparent in poze parte. Pt a obtine albul ala imaculat atat de vanat de publicitatea la detergenti sunt tratamente si albiri, ba si o vopsire cu nuante de albastru. Asa ca daca nu iei haine de un alb pur, nu e bai: sunt si nuante de ivoire, bej, crem, etc.
        oricum e greu de intretinut o haina alba impecabila, nucile de sapun nu scot asa ceva 🙂

        Apreciat de 1 persoană

        1. Aaaa! asta-i altceva. Nu am nimic nici cu hainele din second hand dar daca si vezi de la cine le cumperi e mai ok. Eu am vazut haine foarte faine in second, doar ca imi imaginam cine a murit imbracat in haina respectiva si ma razgandeam sa cumpar :))

          Apreciază

      2. off topic, apropos de morti si chestii cumparate. La o vanzare de vechituri o doamna cu origini din tarile nordice ale europei (dupa vorba dupa port) dar mai tinerica ca mine vindea niste cutii cu atze si foarfece si dantele si capse si alte chestii de cusut. Le deschid, examinez, vad tesatura, si ii zic ca astea au 50 de ani. Imi confirma ca au fost ale bunicii care era pasionata. Le-am luat, nu stiu unde o sa le folosesc, dar vreau sa va zic ca batrana aia tare tipicara era: totul pus pe categorii, pliat perfect, prins cu ace de siguranta sii asezate cu atata migala ca eu am cumparat umbra si atingerea batranei. Mare parte erau ruginite, iar rugina iese f. greu din tesaturi. Imi pare rau ca nu am pozat comoara….

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.