Câteva motive pentru care ar trebui să porți ochelari de soare

Ochii noștri sunt foarte sensibili. Expunerea prelungită la soare poate duce la o varietate de afecțiuni, unele doar dureroase sau iritante, altele grave. Ochelarii de soare de calitate pot preveni aceste neplăceri și ne pot ajuta să ne protejăm de razele solare dăunătoare.


Atunci când alegem ochelarii de soare, trebuie să optăm pentru variante cu protecție UVA și UVB. Un plus îl au ochelarii polarizați care pot reduce strălucirea, putându-ne astfel bucura de peisajele minunate din natură dar si de un șofat sigur. De asemenea, sunt recomandați ochelarii care acoperă complet ochii – lentilele lor având capacitatea de a bloca lumina solară și din lateral.

Motive pentru care ar trebui să porți ochelari de soare sunt multe, dar eu am să încerc să le subliniez pe cele mai importante. Dacă am omis ceva te rog să completezi tu:

  • pielea din jurul ochilor este foarte sensibilă la radiațiile și lumina soarelui. Crezi sau nu, până la 10% din cancerele de piele se dezvoltă pe pleoape și, deși numai o mică parte din cazuri sunt mortale, pot apărea leziuni semnificative ale țesuturilor. Purtarea ochelarilor de soare previn aceste probleme grave de sănătate dar și degenerarea maculară – o afecțiune în care o parte din retină, numită macula, se deteriorează, determinând afectarea vederii și, în unele cazuri, orbirea.
  • un studiu din 2014, publicat în The Journal of Biological Chemistry, a constatat că razele soarelui cresc stresul oxidativ, influențând dezvoltarea cataractei. Purtarea ochelarilor de soare cu protecție totală UV ne pot ajuta să reducem riscul apariției  cataractei sau a complicațiilor cauzate de glaucom.
  • deși asociem ochelarii de soare cu zilele de vară fierbinți, zăpada poate fi chiar mai dăunătoare pentru ochi. De fapt, zăpada reflectă 80% din razele UV  determinând apariția orbirii de moment. Această pierdere temporară a vederii este, în esență, o cornee arsă de soare.
  • așa cum spuneam mai sus, pielea din jurul ochilor este extrem de sensibilă iar în contact cu razele solare ea se deshidratează atât de mult încât apariția ridurilor la vârste fragede nu poate fi împiedicată decât prin aplicarea de creme cu SPF și prin  purtarea ochelarilor de soare cu protecție.

Tu după ce criterii îți alegi ochelarii de soare și cât de des îi porți?

 


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

12 comentarii

  1. Eu nu port ochelari de soare: vara nu ma deranjeaza soarele deloc, dar ma deranjeaza primavara. Cind purtam ba ii scapam, ba mi se agata parul in ei, ba ii uitam.
    Anul trecut am zis sa iau taurul de coarne si sa-mi fac ochelari de soare pe vederea mea. M-am dus la optician si devizul de 500 euro mi-a taiat avintul. Anul asta schimb ochelarii si opticianul, o sa vad ce deviz primesc, desi nu stiu daca merita, ca tot nu i-as purta prea mult.

    Apreciază

  2. În cazul meu, abia găsesc niște ochelari să se potrivească feței mele mici. :)) Dar am lăsat deoparte ideea de a arăta bine și îi port continuu pe timpul verii. I-aș purta și iarna, simt nevoia de multe ori, dar zice lumea că sunt ciudată. :))

    Apreciat de 1 persoană

  3. Eu nu am un criteriu anume, iar de purtat in port in general cand conduc (tot timpul am o pereche speciala in tocul special destinat din masina), mai putin in rest ca nici nu ma prea omor dupa soare si umblatul in soare pe timp de vara. Iarna se schimba insa treaba, acestia devenind obligatorii mai ales la munte.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.