7 factori care îți pot provoca stări de anxietate

Există o serie de motive pentru care o persoană poate deveni anxioasă, unele țin de factori externi iar altele de factori interni de ordin fizic, psihic și/ sau sufletesc. Atacurile de panică vin în completarea stării de anxietate, dar nu sunt același lucru, se pot vindeca – așa cum s-a întâmplat și la mine- sau se pot agrava dacă nu iei măsuri corecte (și aici nu mă refer la medicamente). Nu o să îți povestesc acum despre perioada mea de glorie în care atacurile de panică erau la ordinea zilei, ci vreau să subliniez câteva aspecte legate de anxietate care cred că te vor ajuta:

1. Gândurile au o mare influență asupra stării noastre de sănătate fizică, mentală și sufletească

Cum sânt gândurile cu care ne îndeletnicim, așa ne este și viața. Acela care are gânduri bune, acela are simțirea lăuntrică a păcii și liniștii … (starețul Tadei)

Acesta este un citat care îmi ghidează mie viața de câțiva ani încoace, de când am fost vindecată de atacurile de panică. Evident că afirmația aceasta poate fi înțeleasă individual și poate avea mai multe sensuri.

În perioada mea de glorie am învățat că eu singură îmi declanșez stări de anxietate, prin urmare, singura care le poate stopa. Cum? înlocuind gândul rău cu unul bun sau detașându-mă de el. În practică nu este la fel ca în teorie și știu că este greu să te mobilizezi în momentele acelea, dar dacă, atunci când simți o stare de anxietate foarte puternică, ai pleca la plimbare în parc, zece minute măcar, acea plimbare poate stimula endorfinele în mod semnificativ, ajutându-te să diminuezi starea de  anxietate. În timpul unui atac de panică aceast lucru devine aproape imposibil de îndeplinit, pentru că amețelile, palpitațiile, senzația de pierdere a controlului, nu te lasă nici măcar un pas să faci. Ca să previi transformarea unei stări de anxietate într-un atac de panică încearcă să schimbi măcar locul în care ești, dintr-o cameră în alta, de pe un scaun pe altul, șamd.

Uite, îți dau un exemplu. Am un prieten, om în toată firea, care făcea des atacuri de panică și, de fiecare dată când simțea că se apropie momentul pleca afară. Ba mai mult, după fiecare atac de panică făcea câte un salt cu parapanta. Ok, nu recomand asta, ce vreau să subliniez este faptul că omul nu se lăsa bătut.

2. Alimentația joacă un rol foarte important

Ai impresia că dieta ta este una echilibrată doar pentru că nu mănânci de la fast-food? Ei bine, țin să te anunț că mâncarea procesată este aproape lipsită de nutrienți. Recomand ca la fiecare masă să consumi, pe lângă mâncarea gătită, salată de sezon. Un studiu spune că cei care au o dietă meditereaneană au cu 25% mai puține șanse să dezvolte probleme psihice, față de cei care adoptă diete occidentale. Lipsa de vitamine și minerale (Claciu și Magneziu în special) pot da cele mai urâte stări de anxietate.

3. Gestionarea stresului în mod necorespunzător poate avea afecte negative asupra psihicului

Stresul agravează toate problemele de sănătate și în principal stările de anxietate. Așadar, găsește activități care să te relaxeze, petrece mai mult timp în aer liber, adoptă un animăluț sau mergi în parcurile de joacă și petrece timp cu cei mici.

4. Nopțile pierdute nu lasă doar cearcăne

Știai că dacă nu ai dormit timp de 48 de ore în creierul tău se produc aceleași schimbări ca și când ai fi în stare de ebrietate? Lipsa somnului duce la o serie de probleme, toate acestea fiind agravate de anxietate, care este cauzată de lipsa de somn … este un cerc vicios. Dacă ai probleme de somn apelează medicul de familie ca să afli cauza, renunță la tv, telefon și calculator înainte de culcare și mananca echilibrat.

5. Nivelul scazut al zahărului din sânge poate da stări de anxietate

Îmi aduc aminte că după fiecare atac de panică mai serios medicul de la urgențe (da, am ajuns și pe acolo) era șocat de nivelul scăzut de zahăr din sângele meu. Mi-a recomandat să am tot timpul ceva dulce la mine și în momentele în care simțeam că urma o criză, să iau o pătrățică de ciocolată sau o linguriță de miere.  Dacă nu ai suficient zahăr în sânge vei deveni frustrat, irascibil și anxios. Dacă ai des amețeli și simți că îți pierzi controlul consultă medicul pentru analize amănunțite.

6. Un comportament anti-social este precedat de atacuri de panică și stări de anxietate

Citisem undeva despre un studiu care demonstrase faptul că oamenii cu mulți prieteni trăiesc mai mult. Dacă suferi de atacuri de panică și te izolezi – de prieteni, de job, de oameni în general – cu siguranță vei deveni și o persoană anxioasă. Știi cum se spune, cui pe cui se scoate. Atacurile de panică și anxietatea se vindecă dacă te confrunți cu ele, nu dacă lași aceste probleme să îți conducă viața.

Cred că o mulţime de boli îşi au rădăcina în anxietate şi singurătate. (citat din )

7. Alcoolul și anxietatea sunt cei mai buni prieteni

Pe lângă faptul că alcoolul îți atacă ficatul, stările de axietate și atacurile de panică se vor agrava dacă nu renunți la acest obicei nesănătos. Specialiștii recomandă ca persoanele anxioase nici măcar să nu guste băuturi alcoolice.

Oricare ar fi cauzele care îți provoacă anxietate sau atacuri de panică, nu renunța să lupți. Aceste probleme nu sunt unele cu care ar trebui să îți fie rușine. Nu te teme să ceri ajutor prietenilor, psihologului, preotului, medicului dar, în același timp, nu uita că și tu joci un rol extrem de important și că vindecarea ține și de tine. Iartă, nu acumula frustrări și ură pentru că stările acestea îți dăunează mai mult decât crezi.

 


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

10 comentarii

  1. Vin sa-mi dau parerea , specialista in angoase, agorafoba si claustrofoba. Ca astea asa vin, panica nu vine singura, ci de minutza cu prietenele ei, ba din cauza lor mai faci si depresie. Acum imi place sa cred ca sunt vindecata.
    Aia cu sunatul pe cineva asa cunoscut imi suna! Cind ma apuca, in perioada de glorie cum ii zici, sunam rapid pe cineva, sa-mi schimb gindurile.
    Dar eu cred ca toate astea se rezolva cind esti bine in capul tau, pe mine m-a schimbat psihanaliza. Lipsa angoaselor vine ca un bonus. Eu acum fac foarte rar cite o criza, dar stiu si de ce am facut-o, aparent e declansata de un factor enumerat de tine, doar ca ala e doar scinteia care face sa explodeze ceea ce era deja la mine in cap.
    Un lucru care m-a ajutat e sa imi recunosc fricile. La inceput taci, nu spui nimanui, si te infunzi tot mai tare intr-o spirala de-asta negativa . Iar in public, pe linga ca trebuie eventual sa lupti cu angoasele, efortul e dublu, ca sa ascunzi eventualele frici.
    Si oricit ar parea de bizar, cu cit ai mai multe crize de angoasa, cu atit stii la urmatoarea ca o sa scapi, chiar daca in momentele alea moartea ti se pare iminenta.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Pff, e faorte adevarat ce spui si imi pare sincer rau ca suntem atat de multi ”panicati”. E foarte greu sa iti recunosti fricile dar da, conteaza enorm. Noua acum ne e usor sa vorbim, insa pentru cei sau cele care inca nu s-au vindecat asta este o poveste. Imi aduc aminte cat de greu imi era sa ma mobilizez. Nu puteam nici macar sa ies pana in fata blocului la inceput.

      Apreciază

  2. la mine e un cumul de ganduri si probleme cu alimentatia. la alimentatie am inceput sa lucrez serios in ultimele luni si deja sunt diferente majore in starea mea de sanatate. Gandurile nu cred ca am sa invat vreodata sa mi le controlez si asta e cea mai mare teama a mea.

    Apreciază

    1. Ba o sa inveti. Tu ce faci acum este sa ”le asculti” daca intelgi ce vreau sa zic. Nu mai face asta si o sa vezi rezultate. De exemplu iti vine un gand legat de o boala sa zicem, in momentul ala probabil ca te sperii si te gandesti la boala ca si cum ai avea-o desi ea nu exista. Ce trebuie tu sa faci este sa il ignori. Cum? in momentul in care iti vine un gand negativ te apuci de curatenie, suni pe cineva si vorbeste despre cu totul altceva, citesti ceva ce ai la indemana (pe telefon, pe net, etc). Sau scrie gandul si tot ce simti pe o foaie si apoi du foaia in alta camera.

      Apreciază

  3. Am trecut si eu prin stari de anxietate si am intrat chiar in depresie din cauza problemelor de sanatate. Le-am depasit cand o parte din ele s-au rezolvat, iar cu restul… dupa ce m-am obisnuit cu ideea. Mi-am propus sa traiesc din plin viata! 😀 Si sa ma bucur de ORICE! Viata e prea frumoasa ca sa ne lasam prada depresiei.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Eu aş avea probleme cu 1,3 şi în special 4. Deja la mine a devenit ceva normal să dorm doar câteva ore pe noapte, şi destul de frecvent odată la două nopţi. Deşi oarecum, mereu îmi găsesc ceva să fac, mă gândesc că pe termen lung nu e oke deloc. Nici nu sunt doar de acum fazele astea, ci de când mă ştiu, însă atunci parcă îmi era mai uşor să adorm. Când eram mic, dormeam că eram obligat. Bine, de multe ori stăteam cu capul către tavan sau sub patură.

    Apreciază

    1. Tu nu dormi pentru ca nu vrei sau pentru ca nu poti? pentru ca daca nu poti sa dormi pot fi multiple cauze, de la statul pe calculator pana la probleme de tiroida sau cardiace… Vezi ca 1 si 3 se leaga de 4. Daca renunti la 4 se rezolva si 1 si 3

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.