Furtună violentă la Timișoara

De când m-am mutat aici, la Timișoara… nu, de fapt de când sunt pe planeta asta minunată (29) nu am văzut așa ceva. Ce a fost ieri în Timișoara mi-a adus încă un argument în plus că încălzirea globală nu este o poveste.

Vântul acela puternic s-a pus în momentul în care am ajuns în fața blocului și a fost vorba despre doar câteva secunde până am intrat în scară și începerea urgiei. Deși am închis toate geamurile (termopane) simțeam vântul în casă și stam cu frică să nu se rupă copacii și să lovească în geamuri. Mi-am dat seama că este vorba despre ceva serios în momentul în care am văzut afară o mașină de taxi pe care vântul o mișca dintr-o parte în alta. Nu a durat mult și s-a luat curentul în timp ce vuietul asurzitor al vântului se auzea din ce în ce mai tare. Zburau țigle și burlanele de pe bloc, zburau acoperișurile, se rupeau copacii. A fost groaznic. Când s-a oprit ploaia am ieșit să verificăm mașina. Un burlan se afla la câțiva cm de ea, fără să fi provocat daune.

Din păcate au murit oameni, iar alți zeci au fost răniți. Condoleanțe familiilor îndurerate și multă sănătate celor aflați pe patul de spital!

furtuna timisoara
așa arăta cerul în jurul orei 15:30, înainte de furtună

 

Vezi aici imagini

 

 


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

24 de comentarii

  1. Ieri am luat mai devreme fetita de la scoala din cauza avertizarii. Sincer, a fost furtuna in Bucuresti. Aici depinde enorm de zona. Intr-o parte a orasului poate fi soare, iar in partea opusa poate fi furtuna. Cam asa s-a intamplat si ieri. In anumite zone a fost furtuna clasica (sa o numesc asa), iar in alte zone a fost grindina.

    Apreciază

      1. Am citit niste discutii si unii sustineau ca aceste schimbari climaterice se petrec si din cauza undelor de la device-uri. Nu stiu ce sa zic. Nu m-am documentat in acest sens ca sa pot sa aduc (contra)argumente. Oricum undele electromagnetice, poluarea si defrisarea merg mana in mana pana la urma.

        Apreciază

  2. Ce a fost in Timisoara chiar a fost groaznic. Am vazut la TV imagini si a fost suficient. Chair am fost socata sa vad oameni tinandu-se unii de altii sa nu ii darame vantul. Cu forta naturii nu ne punem. La asta mai adaugam si lucrarile facute de mantuiala. (in unele cazuri). La Ploiesti am fost aproape mereu feriti de astfel de urgii. Nu vreau insa sa ma gandesc la un cutremur ca e intr-un punct critic. Referitor la furtuna, imi aduc aminte cand eram copil cum se ruga bunica speriata cand venea o astfel de furtuna. Eu nu constientizam…. mi se parea fascinanta. Fascinanta o vad si acum, doar ca o mai vad si infioratoare. Ador ploaia, dar ploaia linistita.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, chiar a fost groaznic. Ii multumesc lui Dumnezeu ca am reusit sa ajungem in ultima secunda in casa. Intr-adevar, unele constructii au fost facute de mantuiala si uite ca acum sufera oameni.
      Si pe mine ma fascineaza ploaia!!!

      Apreciază

  3. brrrr, nu e ceva des intalnit acolo! Vai de familiile celor morti sau fara case… Eu am mai trecut prin vanturi de 60km/h cu copaci smulsi din radacini si acoperisuri cazute (fostul colegul de muncami-a povestit ca la el 90-100km/h e iar intalnit de cateva ori pe an)

    Cat despre cele 10 minute de avertizare, cred ca e suficient pentru ca oamenii de afara sa se adaposteasca in prima scara de bloc… vai de cei care munceau in camp… Din pacate noi nu suntem pregatiti pentru asa ceva, nu stim sa luam masuri imediate. Vazui o filmare pe youtube, Otelul rosu, unde dupa ce acoperisul a cazut
    peste o masina, romanul a iesit repede sa isi examineze masina….inconstienta zic.
    De ieri citesc despre schimbarile climatice si confirm, nu e vorba doar de incalzirea globala ci si schimbarea axei pamantului dar si de exploziile solare crescute (cica lantul de cutremure de pe inelul de foc care a dus la incidentul Fokushima ar fi schimbat axa pamantului cu aproape un grad).
    Asa ca incep sa intreb colegii care sunt protocoalele englezesti si olandeze in caz de furtuna, doar ei au experiente des cu 100km/h.

    P.S. pe fb un coleg timisorean zice ca in copilarie (acum 35-40 ani) a mai avut un eveniment unde vecina s-a trezit fara acoperis, si nu a fost singurul caz. Nu tine minte de morti dar cum atunci era interzis sa scrii in presa, e posibil sa fi fost. E interesant de invatat si din ce ni s-a intamplat in trecut….

    Apreciat de 1 persoană

    1. Pai si daca aveau timp sa se adaposteasca in 10 minute, crezi ca asculta cineva la meteo. Acum ne-am instalat si noi aplicatia aia care anunta prin sms.

      Am citit si eu despre schimbarea axei Pamantului, se vorveste de ceva timp despre asta…Orice ar fi, e clar ca ceva se intampla si ar trebui luate masuri.

      Acum 35-40 de ani eu nu eram, deci nu am de unde sa stiu ce a fost :)) Pentru mine furtuna asta a fost in premiera si m-a speriat putin.

      Apreciază

      1. dar nici noi nu ascultam nici noi meteo-ul. Dar in copilarie bunicii ascultau…. dincolo de asta tataia avea si alti indicatori din natura ca vine vreo furtuna (pasarile cum zboara, aer, reactia animalelor ca ele simt mai usor diferenta de presiune atmosferica dar si durerile de articulatii indica etc) . Asa ca eu tot la aia la munca din camp ma gandesc….

        Apreciat de 1 persoană

        1. Da, este adevarat, dar si daca ziceau cu o zi inainte ca o sa fie cod portocaliu nu baga nimeni in seama. Pe mine ma doare capul foarte tare de fiecare data inainte sa inceapa ploaie cu tunete si fulgere. De data asta insa, nu am simtit nimic. Nu tu durere de genunchi, nu tu durere de cap.

          Apreciat de 1 persoană

  4. din ce in se mai des apar fenomenele astea extreme la noi. A fost si in Bucuresti, prin vara, una asa. Eram cu nepotica in carucior la 20 de metri de poarta. A pornit vantul dintr-o data, de simteam ca nu mai pot tine carutul.Ne-a rupt si visinul din curte atunci, dar macar n-am patit niciunul nimic.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Din pacate, cred ca va trebui sa incepem sa ne asteptam si mai ales obisnuim cu asemenea evenimente meteo extreme pe viitor! Cum am mai scris, nu sunt adeptul teoriilor incalzirii globale, ci mai degraba al logicelor schimbari climatice prin care planeta asta trece ciclic … oricum ar fi, de la un an la altul a fost si este tot mai clar ca asemeena evenimente vor deveni ceva obisnuit pe zone din ce in ce mai extinse.

    Apreciat de 2 persoane

      1. Delia, vremea este ca vremea. Nu a fost nimic neobisnuit si nici atat de extrem decat daca luam asta ca locatie, unde memoria colectiva nu a pastrat asemenea amintiri, dar in rest, asemenea evenimente au mai avut si vor mai alea loc sporadic. Problemele nu sunt neaparat cele legate de vreme, ci cele legate de indolenta autoritatilor in primul rand, lacomia sau zgarcenia altora in al doilea rand, am expus cateva ganduri legate de asta pe aici: http://ingerisidemoni.ro/blog/povesti-la-cafeaua-de-dupa-apocalipsa
        A fost totusi ceva vant puternic, urmat de ceva ploaie … nu tornade, nu uragane sau alte povesti ce le’am tot auzit enumerate peste tot de aia care nici macar habar nu au cu ce se mananca asemenea evenimente extreme si mai ales care sunt efectele reale. Cu ceva grija si mai ales lipsa de durincurism pe viitor efectele ar putea fi mult reduse daca s’ar aplica ce am scris eu prin postarea aia. Dar … de maine totul va intra in „normalitate” asa ca din pacate ne vom reauzi la urmatoarea „apocalipsa”.

        Apreciat de 2 persoane

          1. In 10 minute se pot face enorm de mult si salva vieti! In 10 minute oricine poate gasi un adapost, DACA ar exista acel sistem de alerta functional! In rest … poate se pune inspectia aia in constructii pe treaba si mai ales pe nedat avize pe ochi frumosi, iar primariile nu vor da lucrari pe spagi la tot soiul de neica nimeni … si atunci numarul de oameni morti si raniti se va reduce considerabil!

            Apreciat de 1 persoană

          2. Ultima aplicatie de avertizare care o stiu implementata in Romania a dat un sms ca vine cutremur de 10 grade. Bucurestenii nu au avut o zi prea buna, zic. Asa ca nu am incredere in „coduri si avertizari”.
            Mai interesant e pentru profesorii de geografie de facut o ora de prezentare a schimbarilor climatice si cum sa actionam la furtuna si adapostit in prima scara de bloc pana trece, da-o incolo de masina distrusa. Eventual si vazut cum fortzam constructorii sa faca munca mai in serios ca m-au „distrat” enorm acoperisurile ce au zburat ca o palarie. Zau, e acoperis, montaj ca o palarie????

            Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.