De ce ar trebui să folosești produse de îngrijire organice ?

Majoritatea produselor de îngrijire și de machiaj conțin un număr îngrijorător de substanțe toxice atât pentru piele, organism, cât și pentru mediu. Efectele negative nu se văd într-o perioadă scurtă sau medie de timp, ci mai târziu, când produc boli grave precum cancerul.

Specialiștii spun că aproape 30% din produsele de îngrijire personală conțin cel puțin o substanță cu potențial cancerigen. În anul 2004, în urma unor studii de specialitate, la 18 persoane din 20 au fost descoperiți parabeni în țesutul mamar. Pentru cine nu știe, parabenii sunt cei mai ieftini conservați utilizați în produsele cosmetice și de îngrijire. Ei au capacitatea de a imita estrogenul, iar estrogenul în exces poate produce cancer mamar. Aș putea să scriu pagini întregi pe tema asta, dar nu azi. Azi încerc să îți spun de ce pielea ta merită produse de îngrijire organice. Iată motivele:

Nu dăunează mediului

Substanțele chimice din produsele pe care le folosim nu se descompun ci se acumulează în ecosistem. De exemplu, atunci când ne spălăm pe cap cu un șampon plin de chimicale, acesta va ajunge din țevile de scurgere în natură. Produsele organice nu au acest impact asupra mediului. Mai mult decât atât, produsele organice Fair Trade contribuie la stoparea poluării și ajută la îmbunătățirea standardelor sociale.

Sunt mai blânde cu pielea

Datorită ingredientelor naturale și faptului că produsele organice nu conțin parabeni sau parfum, pielea ta va părea (și va fi) mult mai sănătoasă. Cosmeticele pe bază de substanțe chimice au efecte imediate asupra pielii și, chiar dacă ea o să arate bine pe o perioadă scurtă de timp, totuși, cosmeticele organice pot preveni mai bine îmbătrânirea.

Sunt mai sănătoase

Produsele de îngrijire organice conțin ingrediente naturale de calitate care hidratează pielea în profunzime și o hrănesc. Totodată, sunt mai eficiente datorită substanțelor sănătoase pe care le conțin și care nu perturbă starea naturală a corpului tău.

Nu conțin parfum

Parfumul poate îngloba chiar și sute de ingrediente pe care producătorii nu le trec pe listă. Ele pot fi substanțe alergene sau cancerigene, majoritatea sunt, însă necunoscute. Și atunci de ce să pui pe piele o substanță despre care nu știi nimic? Mirosul cosmeticelor sau al produselor organice de îngrijire este dat de uleiurile esențiale din care sunt făcute, uleiuri care nu dăunează organismului.

Nu sunt testate pe animale

Deși există multe variante (disponibile la scară mondială) de a testa produsele cosmetice,  chiar mai sigure și mai eficiente, multe companii nu sunt interesate de acest aspect. Ca să vadă cât durează până ce o substață chimică poate arde ochii sau pielea unui om, multe companii fac aceste teste pe animale. Le introduc în ochi substanțele respective și calculează timpul până când acestea își fac efectul (adică până le ard corneea). Și nu, nu este vorba despre șobolani (nu că nu mi-ar fi milă și de ei într-o oarecare măsură), ci despre iepuri.  Alternativa ar fi să testeze aceste chimicale pe structuri de țesut  (3D) asemănătoare corneei, dar aici este vorba și despre bani și lăcomie. Eu una nu mai vreau să susțin producătorii care fac teste pe animale.

Nu știu în ce măsură punctul meu de vedere te-a ajutat, dar dacă măcar din când în când o să alegi să folosești produse organice eu mă declar mulțumită. Nu uita să citești etichetele de fiecare dată când cumperi ceva și nu uita că frumusețea nu este trecătoare, așa cum spune o vorbă din popor, ci ea rămâne indiferent de vârstă.

 

 


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

23 de comentarii

      1. A fost greu de ales un produs potrivit pentru ca dr dermatolog recomanda multe produse cu chimicale.
        Am reusit schimband alimentatia, detergentul si renuntand la balsamul de rufe.
        Dermatologul sustinea ca e dermatita atopica, dar am descoperit dupa 2 luni ca era dermatita seboreica. A fost o perioada grea, dar am scapat din fericire.

        Apreciat de 1 persoană

  1. Pe mine nu trebuie sa ma convingi, ca eu am trecut deja la faza a doua: aproape ca nu mai folosesc produse.
    Doar o observatie am: uleiurile esentiale nu sunt lipsite de toxicitate, multe sunt perturbatori endocrinieni, altele sunt iritante sau Plus ca daca nu-s bio e rau de tot, ca fiind f concentrate, concentreaza si pesticidele. Daca dai o cautare ,poti gasi date despre toxicitatea lor.

    Apreciat de 1 persoană

  2. pentru ca toate chimicalele astea se absorb prin piele. Toate. Sunt teste medicale care confirma excretia lor in urina.
    Eu nu folosesc organice (adicalea in afara de cele ce le fac dar care tot nu sunt organice, dar am ales sa folosesc tot mai putine cosmetice si mi-e mult mai bine din punct de vedere al alergiilor.

    Si inca un avantaj: banii. Economia de bani. V-o zic eu care am fost la 7 dermatologi prin Bucuresti – nici nu stiti ce economie de bani facui in ultimii 10 ani 😀

    Apreciat de 1 persoană

      1. Si machiajele sunt cea mai mica problema din ce spui,ca ele vin pe piele pe o supr de 1-2% a corpului si doar pt 1-2 ore pe zi, deci absorbia e mica decat altele. Altele ar fi: detergentii de rufe, sapunurile, gelurile de corp, gelurile dezinfecante, cremele si uleiurile de corp, parfumurile, deodorantele sau absorbantele menstruale etc. astea sunt in contact cu pielea omului des pe suprafata mare, unele sunt pe piele 24 de ore din 24. Asa ca la mine schimbarea majora a fost cand am subtziat consumul acestora, inlocuit din detergenti cu cei lichizi si pus doza pe jumatate si clatire dubla (vezi ce solutie banala si aplicabila imediat?) , rarit dusurile (faceam des in Bucuresti vara…si 2-3 pe zi) si spalat mai des cu apa si fara alte cele si lasat cateva minute apa sa curga initial sa se mai duca din ruginile de pe tzava, renuntat complet la creme si uleiuri de corp (eu credeam inainte ca am pielea uscata si musai sa folosesc unt de corp si uleiuri si defapt surpriza a fost ca am pielea deshidratata si agresata de chimicale si apa usca si mai tare, iar astea sunt constatari pe pielea mea confirmate si de dermatoloaga dar pana nu mi-a deschis ea ochii nu am vazut realitatea).

        Apreciat de 1 persoană

            1. La recomandarea ta de acum ceva timp le-am incercat si sunt ok, dar nu scot pete. Fain e ca nu ma mai mananca pielea, de la detergentii din comert da, dar nu si de la cei bio. O fi vreun ingredient care imi irita pielea..

              Apreciază

      1. Delia, din cele romanesti pe care le-ai incercat, de care ai fost multumita?

        La mine in familie inca se consuma gel de dus – si caut unul ok ( eu nu mai folosesc dar ceilalti da). Altfel am sapun de casa, samponul si pasta de dinti sunt chimicoase dar pun cate putin la jumatate din ce recomanda ei, si deodorantul e homemade. La spuma de ras si after shave nu ma bag asa ca sotul e cel mia chimicos din famelie.

        Apreciat de 1 persoană

        1. Pai, imi plac cele de la Favisan, sapunurile și produsele de la Mănăstirea Nera, produsele de la Herbaris sunt foarte bune, fac minuni cu parul si cu tenul produsele de la Apimond (daca nu esti alergica la polen, sau venin de albine sau miere). Cand sunt targuri de cosmetice hand made merg si imi cumpar de acolo direct de la producatori. AAA! si vreau sa mai recomand o crema minune care nu are treaba cu frumusetea, dar calmeaza rapid durerile de muschi sau incheieturi si relaxeaza: Crema cu spanz de la Dr Boici. Cunosc persoana care o face si stiu cat suflet pune si ce atenta e cu ingredientele. Uite ca mi-ai dat o idee si o sa fac un articol pe tema asta.

          Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.