Clienții tăi nu îți apreciază munca? iată unde greșești!

Una dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă freelancerii este faptul că munca lor nu este apreciată la adevărata ei valoare. De câte ori nu ți s-a întâmplat să pierzi o colaborare pentru că ai cerut prea mult, să te cerți cu clienții pe tema asta sau chiar să nu primești banii pentru munca ta? Dar te-ai gândit vreodată că ai și tu o parte din vină? Știu, o să spui că tu ți-ai făcut bine treaba dar clientul nu a plătit din lipsă de onestitate și bun simț. Posibil! Însă..

Clienții tăi nu cunosc toate etapele muncii tale. Ei văd doar rezultatul final și, dacă nu au mai colaborat cu freelanceri, nu pot înțelege că până la produsul finit tu ai parcurs niște pași importanți și ai depus mai mult efort decât își imaginează. Dacă vrei, putem asemăna situația asta cu cea în care cineva vrea să își cumperi o pereche de pantofi care îi plac foarte mult dar se răzgândește când vede prețul. Persoana a decis să nu îi cumpere fără să înțeleagă de ce costă atât. Dacă ar merge în fabrică și ar vedea întregul proces de fabricație, ar înțelege mai bine cum stau lucrurile și ar ști mai apoi să aprecieze și munca din spatele produsului de pe raft. Așadar, ia-ți clienții și plimbă-i prin fabrica ta de creativitate.  Explică-le cum s-au dezvoltat websiteul lor la care ai lucrat două luni sau textul ingenios pe care l-ai scris. Explică-le că munca ta a presupus zile întregi de:

  1. Brainstorming. Acesta este primul pas pe care orice freelancer ar trebui să îl facă. E temelia oricărui proiect bine gândit. Este uleiul de motor al minții. Este generatorul de particule-idei.
  2. Research. După ce ți s-a aprins beculețul trebuie să te asiguri că s-a conectat la sursa care trebuie. Astfel, cauți pe net informații despre ideea ta și vezi dacă s-a mai gândit cineva la ea. O să fii dezamăgit, o să se producă un scrut circuit, așa că treci din nou la pasul 1 până găsești acea idee unică. Etapa asta de cercetare poate dura mai mult decât procesul de creație în sine, dar este un pas important peste care niciun freelancer profesionist nu ar trebui să sară. Nu de alta, dar este foarte periculos…Dacă sare, se împiedică și se poate răni grav. Vă spun eu din surse sigure că logoul nu este furat, doar că asta se întâmplă în momentul în care treci peste acest stadiu. Etapa asta este clorura de sodiu și piperul din proiectul tău.
  3. Organizare. Abia acum începe etapa de creație. Ai ales poze, texte, culori, te apuci de schițe, te gândești și alegi varianta de prezentare a produsului final. Verifici de mai multe ori și corectezi acolo unde consideri de cuviință. Te minunezi de ce ai făcut, te-a cuprins mândria și entuziasmul, îți place la nebunie ce ai făcut dar o să îți treacă în etapa 4.
  4. Rezolvare feedback. Aici este partea în care ți s-au înecat corăbiile. Clientul vrea ”mici modificări” care presupun, uneori, să o iei de la 0. Și asta gratis. Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca unii colaboratori să nu înțeleagă de ce ar trebui să mă plătească și pentru munca asta. Ok, înțeleg dacă este vorba despre modificarea unor culori de exemplu, dar nu și când trebuie să fac asta la nesfârșit. Atunci când mergi la control la medic ca să vadă cum a funcționat tratamentul prescris, plătești? Dar la dentist? oho.
  5. Corespondență și întâlniri. Poate sună aiurea pentru unii, dar ai calculat vreodată cât timp îți ia să răspunzi la mailurile insistente primite în afara programului? Unde mai pui că unii clienți doresc întâlniri săptămânale sau lunare la biroul lor. Am niște prieteni care se deplasează lunar în străinătate la sediul clientului. Mai au puțin și o să piloteze singuri avionul. Dacă nu ar fi plătit clientul deplasările ei ar fi ieșit în minus.

În altă oridine de idei, nu cred că are rost să mai amintesc despre faptul că atunci când estimezi un preț pentru munca ta, trebuie să iei în considerare și taxele pe care le plătești, impozitele, costurile licențelor pentru programele pe care le folosești, curentul pe care îl consumi și durerile de șale. Bine, glumesc cu durerile de șale – nu că nu ar exista. Oricum, este bine să îi informezi pe colaboratorii tăi încă de la început despre etapele procesului de creație și despre costurile reale. Este bine să existe încredere reciprocă, înțelegere, sinceritate, sprijin și mai ales respect de ambele părți.

Mai vreau să subliniez un lucru: chiar dacă ești freelancer începător, munca ta este aceeași, presupune la fel sau chiar mai mult timp și implicare, iar asta nu înseamă că trebuie să lucrezi pe nasturi. Spun asta pentru că am văzut niște oferte ”de nerefuzat”. Una în care se căuta un freelancer cu experiență care să scrie într-un mod original și creativ 10 articole pentru un blog. Evident pretețiile erau foarte mari iar bugetul infim: 40 de lei. Un alt anunț care m-a scos din pepenii de Dăbuleni l-am citit zilele trecute. Scriau acolo că au nevoie de un web designer talentat și creativ, cu cel puțin 3 ani experiență, care să le știe pe toate. Deadline: 7 zile. Buget: de 200 lei pentru design și programare. Faptul că există astfel de oferte este și din vina freelancerilor care nu știu să își aprecieze valoarea, munca și timpul. Dacă ești un bun freelancer care nu ia niște templateuri de pe net (unele nici măcar nu sunt free dar tu ți le însușești) , dacă îți plătești datoriile la stat și licențele nu ai cum să lucrezi pe o sumă atât de mică. Practic nu ai din ce să te întreții. Eu nu spun acum că trebuie să îți jecmănești clienții ci doar că trebuie să existe un echilibru în toate. Să nu știi să ceri prețul corect pentru munca ta, asta este una dintre cele mai mari greșeli pe care poți să le faci, indiferent că vorbim despre o sumă prea mare sau prea mică.

“Nu plătesc salarii bune fiindcă am mulți bani. Am mulți bani fiindcă plătesc salarii bune.” – Robert Bosch

 


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

10 comentarii

  1. ma bucur ca ai scris asta. Sper sa ajute pe multi la inceput de drum.
    Asa ca o sa scriu si experienta mea din ultimile luni de cand am inceput sa vand din cele ce le fac.

    Eu am invatat pe propria mea experienta sa refuz la lasat la pret la clientii mofturosi, sau daca las un 5% maxim la clientii care revin.
    Cand discutam eu le zic etapele, macar o parte – partea care stiu ca toti o inteleg, si care ia timp.
    Apoi mai am o replica: „dupa cum bine ai remarcat, am preturi din cele mai mici de pe piata, asa ca marja de redus e foarte mica”. Si daca am chef propun un 2-3% mai jos. Intodeauna mi-a mers!
    Apoi inca un detaliu: eu tin in contact cu clientul si pe traseu, pe etape. Ii prezint poze/dovezi a ceea ce fac, cum merge lucrul, poate o sa inteleaga (sau nu) etapele intermediare.
    Si inca unu, care e cam riscant, dar care mie mi se pare de construit incredere: discutam de costuri de la inceput, totul direct din prima, si le zic ca pot sa ma plateasca la final, dupa ce au vazut etapele intermediare si inainte de a trimite produsul, si ca fac asta pentru
    ca am incredere in client. Apelez la „calitati” pe care nu stiu daca le are, dar pe care sper sa i le sadesc.

    Bine, lucrez extra la negru… 😀 😀

    Apreciat de 2 persoane

    1. Iti multumesc mult pentru informatia folositoare! ca de obicei, cu fiecare comentariu pe care mi-l lasi sau cu fiecare articol pe care il scrii eu invat ceva nou de la tine.
      Sunt sigura ca nu lucrezi la negru! 🙂

      Apreciază

      1. ba sa fii sigura.
        Am jobul curent unde platesc atatea taxe de ma doare mintea si cel extra (sa zicem freelancer) unde nu platesc nicio taxulitza ca nu vrau eu sa declar si unde am transformat un hobby in mici incasari. O sa scriu despre, mai colea insa, sa mi se matureze mintea si experienta 🙂

        Apreciat de 2 persoane

        1. Si eu astept, dar nu mai te lauda cu lucratul la negru, ca nu se stie impozitele astea pe unde au ochi si urechi 🙂 Eu fost socata cind am primit acum citeva zile situatia mea pentru pensie. Si apareau acolo toate slujbulitele pe care le facusem, inclusiv o figuratie intr’un film, de jumate de zi, in 2004 . Si vorba fetei mele, tot ce e pe internet ramine. Oi fi eu mai paranoica, dar in Franta e incurajata delaţiunea, asa o fi si pe la voi.

          Apreciat de 1 persoană

  2. am primit si eu oferte de scris articol la 7 lei. Am zis ca de 7 lei nici nu pornesc laptopul. Nu stiu cine ar accepta asemenea suma, sincer. E drept ca acum 6-7 ani scriam si eu pe 5 dolari ca eram la inceput si nu stiam ce si cum, dar acum imi pretuiesc mai mult munca.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.