Somaro este o organizație non-profit care a deschis în 2010 primul magazin social din țară. Cu un concept unic pentru România, această asociație vine în sprijinul persoanelor cu venituri mici și foarte mici, oferindu-le produse alimentare, produse de îngrijire, produse de curățenie, îmbrăcăminte și încălțăminte la prețuri simbolice, chiar și cu 98% mai ieftine decât cele din magazinele obișnuite (de exemplu, un borcan de maioneză costă în jur de 55 de bani).
Probabil că deja ți-a trecut prin minte întrebarea ”dar de ce nu le dau gratis?” Nu le dau gratis pentru că ideea este ”să cumpărăm, nu să cerșim”. În plus, cei din asociație sunt de părere că un om își poate recăpăta demnitatea, încrederea în sine și își poate regăsi locul în societate dacă are posibilitatea să meargă la cumpărături așa cum fac și ceilalți. Totodată, se mai adaugă și cheluielile la întreținere, curent șamd pe care asociația trebuie să le achite. Practic este un sprijin reciproc între ei, sponsori și clienți – cei cu venituri mici.
Ce îmi mai place mie la conceptul acesta este faptul că Somaro militează împotriva risipei de mâncare. Ei încearcă să salveze produsele în stare bună pe care supermarketurile doresc să le arunce.
Cred că știu la ce te gândești acum! dacă poate oricine să cumpere dintr-un astfel de magazin? Evident că nu. Pentru a evita îmbulzeala și pentru a veni în sprijinul celor care au pe bună dreptate nevoie de ajutor, Somaro impune câteva condiții pentru a trece pragul magazinului:
- să ai un venit lunar mai mic de 500 lei/ persoană
- șomajul, boala, dizabilitățile sunt de asemenea luate în considerare
- ai voie să cumperi de maxim 3 ori pe săptămână iar valoarea coșului trebuie să fie sub un anumit nivel (max. 10 lei/ coș)
- familiile cu mulți copii minori în întreținere sunt acceptate de asemenea
- pensionarii pot, de asemenea, face cumpărături din magazin
- familiile monoparentale
- vezi aici mai multe detalii
Din păcate, în momentul de față, la noi în țară există doar două astfel de magazine, unul în București și altul în Sibiu, prea puține, zic eu, pentru cât de mulți oameni ar avea nevoie de un asemenea sprijin. Am văzut la ei pe site că se pot face donații și că se caută voluntari. Vezi mai multe detalii aici si aici.
Mi s-a părut interesant să împărtășesc cu tine informația asta. Dacă tu cunoști și alte asociații care se ocupă cu așa ceva te rog să îmi spui și mie.
Ideea e buna in sine, doar ca in Romania nu stiu cat o sa functioneze. Sunt multi asistati social care pe hartie au acele venituri minime garantate si o droaie de copiii si care nu fac nimic decat sa fie niste paraziti pentru societate. In paralel mai fac si alte rele…
Astia sunt primii care vaneaza astfel de oportunitati, iar astfel sunt privati cei care au cu adevarat nevoie.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai asta e faza, ca nu oricine poate avea acces la magazin. Oamenii sunt verificati mai mult decat pe hartie. Din 2008 si pana acum vad ca au rezistat. Sper sa reziste in continuare si sa ajute cat mai multi.
ApreciazăApreciază
Daca sunt verificati cu mare atentie si nu primesc acest „ajutor” toate plosnitele e bine. Sunt multi batrani care au nevoie de aceste alimente, persoane cu dizabilitati care isi lasa pensia de handicap pe medicamente, copii proveniti din familii monoparentale si cu probleme de sanatate… Acestia ar trebui sa beneficieze de ajutor.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, stiu ce spui! Asa este, asta se intampla. Doar ca, din punctul meu de vedere, ar mai fi nevoie de o gramada de astfel de magazine…Sunt multi oameni cu nevoi speciale reale, nu trantori.
ApreciazăApreciază
Faptul ca este un singur magazin, face greu accesul batranilor nostri care isi dau aproape toti banii pe medicamente. Intiativa este super, dar ar trebui sa existe mai multe puncte.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, doar ca cei care se ocupa cu asta am impresia ca nu castiga nimic. Cred ca trebuie sa ai alte venituri ca sa poti deschide un asemenea magazin. Dar, intr-adevar ar fi nevoie de muuulte astfel de magazine…
ApreciazăApreciază