Fie că îți place, fie că nu, de fiecare dată când cumperi ceva nou sau ți se oferă un serviciu (la medic, la coafor) primești un bon fiscal. Știu că asta devine foarte enervant, mai ales pentru femei, care fac colecție de bonuri, involutar, și care cu greu își mai găsesc rujul în geantă de la atâtea hârtiuțe. Nu știu la voi dacă se întâmplă asta, dar eu am în fiecare poșetă cel puțin 5 bonuri fiscale.
În ultima perioadă m-am tot întrebat care este treaba cu aceste bonuri fiscale și am fost curioasă să aflu mai multe, așa că m-am apucat de citit. Am aflat astfel că orice comerciant care vinde produse sau prestează servicii către clienți persoane fizice este obligat să dețină o casă de marcat în vederea emiterii unei facturi și a unui bon fiscal, dar și pentru a putea să înregistreze în mod legal toate vânzările care au loc în cadrul respectivei firme. Există și o poveste interesantă despre apariția primei case de marcat. Eu consider că merită spusă, chiar dacă unii, probabil o știu.
Prima casă de marcat a apărut în anul 1879 când James Ritty, proprietarul unei cafenele din Ohio, a început să aibă probleme financiare din ce în ce mai mari. Deși localul său era mereu plin, la sfârșitul fiecărei zile acesta constata lipsa unor sume importante de bani. Nici schimbarea angajaților nu a fost o soluție, pentru că mereu se găseau printre ei și oameni tentați să fure. Toate aceste probleme l-au dat peste cap și a intrat într-o depresie foarte urâtă. Ca să treacă peste asta, a plecat într-o croazieră în Europa. În timpul călătoriei s-a împrietenit cu inginerul navei și a ajuns să petreacă foarte multe ore în camera motorului. Aici atenția i-a fost captată de macanismul de funcționare, care înregistra rotațiile elicelor vaporului. Asta l-a determinat să se întrebe dacă nu putea să inventeze ceva asemănător care să înregistreze tranzacțiile din cafeneaua sa. Astfel, cu ajutorul fratelui său au pus bazele primei case de marcat, urmând ca din 1922 să fie vândute peste două milioane de exemplare.
Azi lucrurile s-au schimbat. Aparatele de marcat fiscale sunt livrate numai de distributori autorizați, însă trebuie să îi găsești pe cei care oferă servicii de înaltă calitate, case de marcat foarte performate și la prețuri convenabile.
Dacă primul pas a fost făcut, adică achiziționarea aparatului, urmează fiscalizarea casei de marcat care este absolut obligatorie. Se întocmește un dosar care se depune la Direcția Generală a Finanțelor Publice (D.G.F.P.) de județ, respectiv a Municipiului București. Unii distribuitori oferă contra unei sume convenabile și serviciul de întocmire a dosarului ANAF. După ce au fost parcurse și alte etape, casa de marcat poate fi folosită în mod legal.
Citind lucrurile astea și împărtășindu-le cu tine, am început să înțeleg mult mai bine cum stă treaba cu casele de marcat și cu bonurile fiscale. De acum nu o să mă mai uit urât la vânzătoarele care nu mă lasă să plec din magazin fără bon.
Credeam ca doar eu colectionez bonuri fiscale :))) si nu pentru loteria bonurilor. Pur si simplu le pastrez o perioada. Aveam un fix intr-un timp sa calculet toate cheltuielile. Zau ca la final de luna m-am speriat cand am tras linie… nu*mi mai trebuie sa repet experienta. Ce e drept o casa de marcat este absolut indispensabil oricarui comerciant sau prestator de servicii.
ApreciazăApreciază
Aaa! da! exista si loteria bonurilor :)) Nu te-ai gandit sa participi?
ApreciazăApreciază
la mine in cartier inca mai sunt vanzatoare care se uita urat daca ceri bonul fiscal. In piata inca nu exista case de marcat. Ce sa mai vreau eu casa de marcat si bon, cand ei te fura pe fata chiar si cu cantarul pietei?
ApreciazăApreciază
Eu la tarani, in piata nu am ce comenta, mai ales la mamaitele care vand si ele ce pot. Nu astept bon de la ele.
ApreciazăApreciază
pe de alta parte eu am devenit anarhista si cumpar majoritar de la piata si de la producatorii locali tocmai pt a nu avea bon si tva. Asta dupa ce am urmarit un documentar cum majoritatea profitului din supermarket se duce nu la producator, nu la angajati, ci la proprietar care jongleaza si se muta din tara in tara pt a plati taxe mici si mai si obtin dispensa de platit impozit (de ex. proprietarul de la Cora e mutat intr-un sat din Belgia … )
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Oh, i-auzi! imi spui, te rog, cum se numeste documentarul – daca iti mai aduci aminte?
ApreciazăApreciază