Pe vremea când sufeream de atacuri de panică, sursa mea principală de informare era internetul. Aveam simptome asemănătoare cu boli grave descrise pe forumuri și ajunsesem în punctul în care devenisem ipohondră. Cred că de două ori s-a întâmplat să se potrivească diagnosticul pus de internet cu cel pus de medic în cabinet – și asta pentru că pe forumurile respective mi-au răspuns niște medici.
De când am rămas însărcinată m-a apucat iar treaba cu informațile medicale și rău am făcut. Am ajus la obstetrician plângând, pentru că nu am găsit nimic liniștitor referitor la naștere și sarcină. Norocul meu este că am găsit un super-medic care mi-a ținut o ședință de psihoterapie și mi-a explicat cu foarte multă răbdare cum stă, de fapt, treaba. La final m-a pus să îi promit că stau departe de astfel de pagini și dacă nu pot, obligatoriu să mi se taie internetul. Cum banii îi fac în mediul online, stau cuminte și îmi este mult mai bine 🙂
Ca mine sunt multe persoane, nu cred că există om care să nu își fi căutat simptomele pe net. Cel mai mult mă revoltă mămicile de pe diverse grupuri care pun întrebări medicale acolo în loc să își ducă bebelușii la medic. Și mă întâlnesc zilnic cu astfel de situații. Țin minte că zilele trecute se plângea o mama că fiul ei de 5 ani are ferbră de 2 zile și vomită. Ne întreba pe noi ce să facă. Ba mai mult, erau mame care aveau impresia că simptomele seamănă cu ale copiilor lor și recomandau tot felul de leacuri, ba chiar și medicamente. Altă femeie, pe alt grup, se plângea că nu îi fac bine medicamentele prescrise de medic și că vrea să îi recomande oamenii altceva. Să nu mai vorbesc despre cei care vin cu leacuri minune pentru cancer.
Sunt tot felul de pagini obsucure de pseudo-medicină care ne pot face foarte mult rău. Văzusem cândva la știrile PRO TV că o mămică a postat pe un grup din ăsta dubios o fotografie cu bebelușul care avea scarlatină. La scurt timp cineva de pe grupurile ”anti-vaccinare” a preluat poza fără să întrebe și a spus că aceea este, de fapt, o reacție la nu știu ce vaccin.
buna decizie.
E drept ca nici nurofen nu iau fara sa ma vaza dr-ul ( am mare noroc ca nu am mai avut nicio problema de multi ani)
In rest, eu citesc mult de pe net in domeniul informatiilor medicale: rapoartele agentiei europene a medicamentului, studii pe British medical journal sau oxford journals, harvard.edu sau asociatia americana de pediatrie jama, studii de la ceva universitati top din lume, medical board elvetia cu recomandarile lor, statistici etc. Ca o parere personala, in fiecare caz am gasit cel putin 2 pareri diferite, daca nu mai multe – eu am luat ce se poate, constructiv.
In continuare sunt din ce in ce mai convinsa ca cele mai multe boli vin de la cap, ca ne auto-distrugem singuri – inclusiv prin luat medicamente la recomandarea vecinei sau suplimente de la tv.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vai, dar ce bine ai punctat! intr-adevar majoritatea bolilor pleaca de la cap si spun asta din experienta proprie.
ApreciazăApreciază
Da, m.am „tratat” după net, mare prostie……am pus ghilimele ptr că de fapt nu m.am tratat ci m.am inspirat …..de frica și după plâns 2-3zile am dat fuguța la medic. Nu va spun ce diagnostic trăgeam concluzia că am, simptomele se potriveau la fix……am ajuns la medic, a existat o problema într-adevăr dar nicidecum ce citisem/mi se spusese, bine ca am rezolvat-o. Acum depinde și de problema în cauză…..poți afla informații utile sau nu…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Stiu, asa m-am speriat si eu, cand, de fapt, in urma analizelor aveam ceva banal.
ApreciazăApreciază
Uneori gasesti informatii utile, daca stii ce si cum sa cauti. Cum si daca mergi la doctor nu-i sigur ca dai peste unul bun.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Daca stii…dar majoritatea informatiilor nu sunt scrise de oameni avizati. Sunt putine siteuri de unde poti lua informatii medicale bune.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Clar, de-aia zic ca trebuie sa stii sa cauti. Dar cunosc pe cineva cu o boala rara, care a vazut mai multi medici fara nici un efect, doar unul a stiut oarecum despre ce e vorba. Asa ca a facut multe cautari pe internet, acum are si diagnosticul si are foarte multe informatii despre ameliorarea bolii lui. Tot asa, multe boli se amelioreaza de la o anumita alimentatie, dar medicii in general nu stiu asta. Asa ca gasesti pe internet persoane care la origine nu-s medici ,dar care s-au documentat ani de zile , deci sfaturile lor sunt foarte avizate si pe domeniul ingust care e boala lor, sunt experti.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu citesc blogul unui medic francez, de unde imi dau seama ca medicii sunt departe de a fi infailibili.Am invatat multe de la el. Mai am si rude care lucreaza in Franta ca medici, mi-au spus ca sistemul medical de aici e mult mai prost decit isi imagineaza lumea.
Asa ca eu nu-s contra internetului, daca stii ce sa alegi. Te uiti cine scrie, daca de referinte, daca scrie articole despre o anumita tematica, mai caut, daca e vorba de medici care dau sfaturi pe blogurile altora de cine si cum au fost sponsorizati, etc.
Dar altfel imi place sa citesc din carti.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cartile sunt mult mai bune. Intr-adevar daca citesti blogul unui medic atunci este mult mai ok decat sa te iei dupa ce iti spun eu, de exemplu, despre o anumita boala. Dar, una e sa citesti si sa structurezi bine informatia si alta este sa te lasi pe mana internetului si sa crezi ca ai boala respectiva fara sa faci analize.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
si eu confirm ca sunt cartile mai bune: autorul (sau autorii) se documenteaza indelung, citesc tratate, cartile sunt revizuite etc.
Un alt lucru la care ma uit este la autor (sau autori): varsta, experienta cv, experienta de viata si medicala (da, mai credibil mi se pare un dr care tine seminarii de igiena vietii dupa ce am citit ca a avut hepatita B contactata in spital si s-a vindecat din igiena vietii intr-o poerioada cand nu era alternativa, dar nu o sa cred NICIODATA un medic pe care il gasesc pe net cu „spagi” si comisioane si sponsorizari luate de la firmele pharma – apropos de asta in romania este lista pe site-ul anm … unii au luat cat salariul meiu anual in timp ce sunt in continuare angajati ai spitalelor in bucuresti …)
In rest cu analizele, in sarcina am avut neutrofie mari(8). Am dat un google sa vaz ce inseamna. Nu am crezut ce imi arata netul (leucemie) si am repetat la alt cabinet – deci na, unele analize au rata de esec de pana la 40% de rezultat fals.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
40%??? enorm!!
ApreciazăApreciază
Care site anm? sunt curioasa.
ApreciazăApreciază
Si eu am lista pentru Franta, iar cea pt Romania mi-a dat-o o femeie,deci o las pe ea 🙂
Apoi eu sunt cam sceptica cand aud sfaturi de nutritie de la un doctor care e consultant Nestlé sau conferinta sponsorizata de diverse firme sau situri ale caror nume nu te duce cu gindul ca sunt ale unor mari firme.
Aplic cautari si cand cumpar de pe internet, ma duc neaparat sa vad de unde vine firma respectiva si cit e de serioasa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu nu neaparat. Sunt branduri foarte faine cu care se asociaza anumiti nutritionisti si nu neaparat pentru bani.
ApreciazăApreciază
Cand eram la inceputurile mele in ceea ce priveste utilizarea internetului, mai faceam si asta. Intre timp m-am prins ca nu e sigur si mi-a trecut de disgnosticat si tratat online. Oricine poate scrie orice. Nu exista un control minim.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asa este.Nu stii cine este in spatele articolului.
ApreciazăApreciază
Din nefericire multi, foarte multi confunda netul cu un substitut de informatie pentru absolut orice! Ei bine … daca de pe net poti cumpara un produs usual, sau tot de pe net poti aduna informatii despre diverse lucruri, sa crezi ca netul este si un medic bun este una din cele mai mari tampenii! Am scris eu ceva pe subiect de curand aici… ma rog, e vorba de un exemplu din alt domeniu, dar in mare e cam acelasi lucru.
ApreciazăApreciat de 1 persoană