Prăjitura cu mac, desertul copilăriei mele

M-am născut și am copilărit într-un oraș mic, de munte, unde posibilitățile materiale erau reduse. Nu existau decât 3-4 magazine, o piață, niciun spital și două școli care făceau față cu greu iernilor geroase. Despre locuri de distracție nici nu se punea problema. Nu existau cinematografe, parcuri pentru copii sau cofetării.

Deși, în zilele noastre, o poveste ca aceasta poate sensibiliza unele suflete, țin să precizez că nu-și au locul aici compătimirea, părerile de rău sau muzica lacrimogenă de fundal. Locuitorii din Uricani sunt cei mai veseli oameni pe care i-am cunoscut, sunt liniștiți și emană multă bună dispoziție. Au și de ce: peisajele de o frumusețe deosebită ce înconjură localitatea și siguranța pe care o oferă micul oraș.

Am avut parte de cea mai frumoasă copilărie, nu mi-a lipsit niciodată nimic, nu mi-au lipsit nici măcar prăjiturile de la cofetărie.  În fiecare sâmbătă mama se trezea în zori de zi pentru a pregăti cea mai gustoasă prăjitură cu mac. Era tradiție ca în weekend să avem pe masă acest minunat desert, desertul copilăriei mele. Mirosul acela de prăjitură proaspăt scoasă din cuptor era ceasul meu deșteptător de la fiecare sfârșit de săptămână. Oricât de prost ar fi mers lucrurile la școală sau oricâte zile proaste aș fi avut până atunci, prăjitura cu mac a mamei mele, făcută cu multă dragoste și atenție, devenea remediu pentru stările mai puțin plăcute. O savuram cu mult entuziasm și mă minunam câtă energie îmi putea da, contrar a ce se știe despre semințele de mac și anume că au capacitatea de a da somnolență.

Dacă tot am deschis subiectul despre beneficiile consumului de semințe de mac, nu mă pot abține să nu fac o paranteză și îți spun că noile cercetări în domeniu au demonstrat faptul că macul chiar poate fi un bun energizant pentru organism. Mai mult decât atât, semințele de mac au rol antioxidant, mențin sănătatea pielii, a părului și previn anumite boli. O dietă în care sunt incluse și semințele de mac este benefică pentru un sistem digestiv sănătos, pentru sistemul osos prin aportul ridicat de calciu pe care îl conțin dar au și rol benefic în scăderea colesterolului rău. Evident că pe vremea copilăriei mele nu știam despre aceste beneficii, însă efectele consumului de semințe de mac chiar s-au văzut în timp.

Prin urmare, semințele de mac se pot consuma în foarte multe combinații, se pot adăuga în salate, în pâine, în diverse feluri de mâncare și în deserturi. Personal, prefer să le consum într-o prăjitură cu mac. Pe internet sunt o mulțime de rețete de prăjituri cu mac, dar mie mi-a atras atenția prăjitura cu mac de pe siteul sapreparamsavuros.ro pentru că rețeta și fotografia mi-au trezit amintiri frumoase, nostalgii și dor de copilărie și de sâmbetele dulci.

Ție ce prăjitură îți trezește amintiri frumoase? Care este desertul copilăriei tale?

sursa foto


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

37 de comentarii

  1. prajitura ce imi aduce aminte de copilarie sunt cornuletele cu rahat si checul. vai cat de bune sunt. le facea mama atat de bune. La mac nu prea ma aventurez, pentru ca nu imi place sa simt semintele intre dinti,..nu stiu ce am mania asta 😦

    Apreciat de 1 persoană

  2. Tortul dobos e desertul copilăriei mele.
    Prăjitură cu mac fac de cîțiva ani si am gasit o reteta nemțească super- concentrată în mac. Asta de care spui nu-mi inspira incredere din cauza cocosului . A mea e aproape ca si cand ai mînca umplutura cu mac dintr-un cozonac si nici n-are mult zahar sau ouă:)

    Apreciat de 1 persoană

  3. Desertul copilariei mele facut de mama era o prajitura care se numea „Negrii in chiloti albi” :)) Iar bunica imi facea mereu clatite. Si mai imi placeau si turtitele cu branza si porumb copt!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.