Leacuri și remedii băbești cu care mă tratau bunicii

Sunt sigură că majoritatea dintre noi am apelat măcar o dată la acele ”leacuri băbești” care, de altfel, aveau efect. Crescând la bunici, eu am avut parte din plin de astfel de tratamente, însă nu toate îmi conveneau. Oricum, ce îți povestesc azi este mai mult pentru amuzament și mai puțin de pus în aplicare. Consider că pe internet nu ar trebui să existe recomandări de medicamente și că medicul este singurul în măsură să știe de ce ai nevoie, pe baza analizelor.

Iată cele mai amuzante leacuri băbești cu care mă tratau bunicii mei:

Șosete în oțet – remediu pentru febră. Erau ude, reci și puțeau îngrozitor. Mai mult decât atât bunica mea mi le schimba din 2 în 2 ore. Uram treaba asta, dar până dimineața eram fresh.

Ceaiul de ceapă – remediu pentru tuse. Cel mai scârbos remediu pentru tuse.

Usturoi, băț de chibrit ars pentru otită. La fiecare otită eram nevoită să port câte un cățel de usturoi în fiecare ureche. Cât despre bățul de chibrit…făcea cam același lucru ca usturoiul.

Felii de cartof crud împotriva amigdalitei. În perioadele cu dureri de gât insuportabile bunica îmi lega la gât felii de cartof crud și dormeam așa până a doua zi dimineața. Placebo sau nu, dar să știi că aveau efect.

Descântece pentru durerile de cap. În zona aia unde locuiesc bunicii orice durere de cap era considerată deochi, prin urmare doar niște descântece dubioase o puteau vindeca. Pe mine mă amuza treaba asta.

Șosetele umplute cu sare fierbinte, remediu pentru tuse. Vedeți, ne învârtim tot în zona asta a ciorapilor, nu știu să spun de erau curați sau murdari, cert este că la cea mai mică tuse mă trezeam pe piept cu câte un ciorap umplut cu sare fierbinte. Ciudat sau amuzant, dar să știi că mă calma treaba asta.

Petrolu împotriva păduchilor. Cred că pe majoritatea ne-au chinuit păduchii în copilărie. Poate o să râzi, dar mie îmi era milă de ei :)) mai ales că știam că urmau să moară în chinuri. Cum mă vedeau ai mei că mă scărpinam în cap, cum mă luau la control. Așa mi-au murit toți păduchii: înainte de baie mi se punea petrol pe păr iar după câteva ore petrecute cu chestia aia pe cap, începeau să adune roadele: păduchii morți. Părul meu duhnea timp de o săptămână, însă era mai negru și mai strălucitor.

Oțetul împotrivă mușcăturilor de insecte. Recunosc că încă pun în aplicarea treaba asta, deși nu suport mirosul. Chiar calmează mâncărimile.

Frunzele de nuc pentru un păr strălucitor. După fiecare baie îmi clăteam părul în apa în care au fost infuzate frunzele de nuc. Părul chiar devenea mai strălucitor și cu reflexii roșiatice.

Momentan atât poate memoria mea, dar dacă îmi mai aduc aminte și de altele voi face un update. Țin să precizez că aceste remedii cu care mă tratau bunicii mei, mai ales atunci când eram răcită, veneau în completarea tratamentului alopat prescris de medic.

Sunt curioasă dacă tu cunoști și alte remedii, dacă le-ai pus în aplicare și au funcționat sau dacă ai auzit despre alte astfel de ciudățenii?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

18 comentarii

  1. Neaparat sa zic: leacurile amintite de mine nu sunt doar leacuri babesti, ci au valoare stiintifica in spate. Doar ca mamaia nu le-a invatat ca mine de pe site la oxford journals sau sciencedirect sau british medical journal sau ncbi sau cine stie ce studii mai citesc, ci din experienta populara, din generatie in generatie, si daca nu ar fi functionat nu s-ar fi transmis (mai ales lam ine in familie unde astmul si bolile pulmonare bantuie peste generatii).

    Dar sunt si alte leacuri chiar babesti ce nu cred in ele ca functioneaza si nici nu le amintesc: descantat, stuchit intr-un fel, baut nu stiu ce etc. erau multe 😀 😀 😀 😀

    Apreciat de 1 persoană

  2. cand aveti rabdare cautati pe dr Bujor. E dr in fitoterapie. A adunat leacuri romanesti, unele cunoscute de pe vremea dacilor. Acestea au fost testate pe geneticul romanesc timp de multe generatii, chiar daca nu ne punem viata in ele, dar macar le putem adauga in ritmul cotidian.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Vin dintr-o famelie de astmatici asa ca bolile respiratorii bantuiau:
    -vin fiert cu multe condimente (frunze de dafin, scortisoara, boabe de piper, cuisoare) , o lingura de miere in cana cand simt ca ma incearca raceala si a 2a zi sunt fresh.
    -ceai de urzica / cimbrisor pt tuse reziduala.
    -pe piept puneam un saculetz (soseta) de sare fierbinte dar mai erau niste plante pe acolo
    -frectia cu spirt in care scufunda mamaie niste plante (petale de crin? )
    -lapte cald cu miere si ou batut pt gat ragusit
    Toate au mers bine la mine.

    Mai adaug chestii care nu stiu daca functionau, ca nu le-am incercat:
    -bors acru baut cu cana pt slabaturile familiei, cica sa deschida pofta de mancare (eu eram falcoshica )
    -slanina /seu pt mainile crapate de frig

    Si cate or mai fi dar le-am uitat!

    Apreciat de 1 persoană

  4. Păi din ce vad, cam toate remediile băbești au avut efect, nu văd de ce ar fi mai inofensive medicamentele decit astfel de remedii:)
    Eu si in ziua de azi, cum ma ard la mâini, cum torn urgent detergent de vase deasupra, il tin vreo jumate de ora si niciodată nu fac basici , ci imi trece. Odată am fost la un curs de prim-ajutor si ne-au zis acolo cum ca pt arsuri cel mai bine merge ținutul sub robinet, de unde curge apa aproape rece si sa lăsăm noi metodele bănești. La prima arsură am aplicat metoda si ghici ce? Mi s-a făcut basica si am tras mult cu arsura.
    Multe medicamente isi trag originile din substanțe folosite ca remedii băbești. Iar remediile astea au fost foosite de multe generatii, stiau ei de ce.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Eu sunt de acord ca la unele persoane aceste remedii le pot face bine, insa altora este posibil sa le faca mai rau…de asta imi e teama sa fac astfel de recomandari. Interesanta treaba cu arsura si detergentul dar nu stiu daca as avea curaj sa pun in aplicare, eu sunt alergica la detergenti.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.