Banii în cuplu – la comun sau separat?

Potrivit unor studii, pentru aproape 30% din cupluri banii reprezintă sursa majoră de conflict în relația lor. Cu toate acestea, consider că banii nu ar trebui să fie o piedică în dezvoltarea unei relații armonioase. Cred că banii sunt importanți dar nu ar trebui să condiționeze fericirea celor doi îndrăgostiți.

Convingerile noastre referitoare la bani (și nu numai) le dezvoltăm cu mult înainte de a avea o relație. Inconștient suntem atrași de un partener a cărui personalitate vine în completarea personalității noastre, însă asta nu se întâmplă întotdeauna când vine vorba despre convingerile referitoare la bani. De aici se poate ajunge foarte ușor la conflicte. Personal, cunosc un cuplu care au ajuns la divorț din pricina ideilor total diferite pe care le aveau despre bani. El considera că nu contează dacă ești sau nu căsătorit cu persoana respectivă, ”ce-i al meu este al meu” și fiecare trebuia să se descurce cu banii proprii, iar cheltuielile comune să se împartă la doi. Eu nu am gândit niciodată așa, dar asta poate pentru că la mine în familie prietenii și mai ales rudele ajută și oferă ajutor necondiționat. Din punctul meu de vedere ar fi cel puțin bizar să îi cer Arătosului jumătate din banii pe care i-am cheltuit la piață. Cred că într-o căsnicie sănătoasă nu au ce căuta astfel de idei. Da, ok, că vrea fiecare dintre cei doi parteneri să își pună separat o mică sumă, asta este altceva, dar dacă ies cu soțul la o cină romantică, plătim din banii noștri. La noi nu au existat niciodată ”banii mei” și ”banii tăi”. Chiar și economiile le strângem împreună deși unele prietene îmi spun că nu este ok. În cazul unei despărțiri ce fac? ce să fac, din economiile strânse împreună își ia fiecare jumătate. Oricum nu mă gândesc la asta, pentru mine căsătoria este pentru toată viața și aș ieși din ea doar dacă soțul ar fi violent.

În altă ordine de idei, sunt situații în care unul dintre parteneri aduce mai mulți bani în casă iar celălalt partener se simte inferior, frustrat și neîmplinit că nu a avut șansa să își găsească un job mai bine plătit. De aici se poate ajunge ușor la depresii și conflicte însă depinde și cum se pune problema în relația celor doi. Și în cazul nostru au fost perioade în care eu câștigam mai mult dar și perioade în care nu am adus nici măcar un leu în casă. În nici una dintre situații nu au existat conflicte între noi.

Cred că într-o relație și mai ales într-o căsnicie, să pui banii la comun înseamnă încredere, dar este important, dacă cei doi aleg asta, să nu se judece reciproc atunci când se pune problema să iși facă fiecare capriciile din când în când. Și când spun asta nu mă refer la acele ”capricii” din sălile de jocuri sau la obsesiile legate pariurile sportive. Este esențial ca atunci când punem banii la comun cu partenerul să se ajungă la acele compromisuri care să ne aducă amândurora satisfacții.

Tu cum vezi toate astea? Preferi să pui banii la comun cu partenerul tău sau ați ales să faceți asta separat?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

21 de comentarii

  1. Cred ca daca iubirea in cuplu e nemarginita si increderea va fi totala, deci punerea banilor in comun nu va fi o problema.
    Nimic nu luam cu noi Dincolo. Dumnezeu nu se va uita la cat am strans pentru noi pe Pamant, ci cat am dat celor ce ii iubim cu inima larga.

    Daca ne daruim acelei persoane trup si suflet, banii vor fi doar un detaliu…Parere personala 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  2. Eu consider ca o familie trebuie sa aibă cheltuieli comune și banii la comun. Atunci când femeia cumpara mâncare nu-i cere bărbatului jumătate din bani și invers. Consider ca așa trebuie sa funcționeze o familie fericita. Altfel locuim separat și ne întâlnim ocazional

    Apreciat de 2 persoane

  3. Comun. Avem venituri asemanatoare, dar de ceva ani eu mai mult decat el. Adicalea facturile sunt impartite (eu ipoteca, el intretinerea si scoala la copil), eu pun deoparte cand iau salariul, el pune deoparte ce ii ramane la sf lunii. In casa eu sunt aia cu excel-urile si calculele (ce surprinzator, a? 😀 )

    Altfel, de la colegi vazuta: un cont comun unde pun o suma lunara egala fiecare, sa acopere mancare, facturi vitale (electricitate, intretinere), ipoteca, asigurarea. Fiecare isi plateste din contul comun resturile: ea e cu bicicleta, el e cu motocicleta, ea isi ia haine din banii ei, fiecare isi platesc cat vor la pensia privata si mai ales fiecare isi economisesc cat vor pt pensie si investesc diferit. E complet diferit de cum sunt obisnuita dar dupa ce am inteles ca fiecare e unic, important este ca exista alternative. Ce mi-a placut insa ca asa au separat clar ce le e vital si ce nu (au avut pe rand pauze de cateva sapt.i ntre joburi!)

    Apreciat de 1 persoană

  4. Este un subiect delicat. Oricum, ideea este usor gresita zic eu, pentru ca nu banii propriu zis ar fi „problema”, ci raportarea noastra la ei. Pe principiul „nu ar trebui sa”… multe lucruri „nu ar trebui”. Intrebarea de multe puncte e ce faci atunci cand se intampla asta, si raportarea la bani sau gestionarea lor poate deveni o problema pentru cuplu. Sunt cei doi capabili sa lucreze impreuna, si nu impotriva?

    Apreciat de 2 persoane

  5. Noi o parte la comun, o parte separat :))
    Asta pt ca eu s cu shoppingul si pastrez banii pt asta pe card si el de cand e cu mine, a inceput sa investească si el in haine si alte chestii personale.
    Dar recunosc, cardul lui e mai la comun decat al meu 🤣

    Apreciat de 1 persoană

  6. La comun. Eu nu vad lucrurile altfel si nu a fost niciodata altfel, desi pentru o lunga perioada de timp eu nu am avut niciun fel de venit. Chiar plangeam si eram frustrata pe treaba asta, dar sotul mereu ma incuraja si imi spunea ca ne descurcam si ca nu am de ce sa ma simt inferioara pentru ca si munca de acasa tot munca este.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.