Cum să ai timp când nu ai timp?

Mi se pare că ne irosim timpul. Cei mai mulți dintre noi. Mi se pare că totul se învârte doar în jurul banilor, respectiv în jurul carierei. Este și dificil în zilele noastre să nu te concentrezi pe partea materială când nu poți să faci nimic fără bani. Până și eu care eram total detașată de partea asta, în ultima perioadă am luat-o pe arătură. Asta pentru că analizele și controalele din sarcină mi le plătesc din buzunar, pentru că a naște la privat presupune costuri (chiar și la stat, neoficial, presupune costuri destul de mari-altfel nu te bagă nimeni în seamă), pentru că întreținerea trebuie plătită iar alocația nou-născutului de doar 200 de lei în primii doi ani nu îmi va ajunge nici să îi cumpăr scutece. Și atunci ce am ales să fac? să postez mai rar pe blog, să vă las vouă comentarii mai rar pe bloguri, ca să aloc mai mult timp muncii pentru a strânge cât mai mult mălai.

Poate, pentru mulți dintre noi, a nu avea suficient timp înseamnă, de fapt, că nu dedicăm suficient timp lucrurilor pe care le considerăm cu adevărat importante. Dar cum am putea să facem asta, dacă la birou suntem nevoiți să stăm peste program și/sau să lucrăm în weekend? Poate să ne renegociem timpul petrecut acolo așa cum mulți își renegociază salariul? Să nu ne mai lăsăm manipulați de șefii care vor să stoarcă din noi și ultima fărâmă de energie? Psihologii spun că prioritizarea și organizarea fac totul și că pot conduce la o alocare mai eficientă a timpului. Dacă pentru mine este prioritar să îmi petrec mai mult timp cu familia decât într-un birou, atunci voi face tot posibilul ca munca mea să se limiteze la orele pe care mi le doresc.

În altă ordine de idei, cred că suntem foarte des distrași de la lucrurile pe care le considerăm importante. Niciodată nu vom putea respecta deadlineul unui proiect dacă din 15 în 15 minute ne verificăm contul de facebook. Ori de câte ori ne întrerupem de la sarcini este nevoie de încă 20 de minute ca să ne putem relua starea de concentrare asupra a ceea ce facem. Deși personal nu cred în planurile puse pe hârtie, ele s-au dovedit a fi eficiente. Așadar, atunci când avem prea multe lucruri de făcut într-o zi este ideal să pornim de la un plan bine pus la punct și să încercăm să nu ne abatem de la el.

Tu cum vezi lucrurile? Cum crezi că poți să ai mai mult timp atunci când nu ai timp?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

10 comentarii

  1. În ultima vreme, când m-am trezit că nu-mi ajung orele dintr-o zi ca să fac tot ceea ce aveam de făcut, am ajuns la ideea că nu știu să prioritizez lucrurile. Trăiesc cu senzația că toate chestiile alea mărunte și aparent neînsemnate pe care le tot fac… duc ușor către ceva. Dar, în fond, sunt mai mult o iluzie. Ai dreptate că ar trebui să-mi stabilesc clar prioritățile sau să decid exact care este acea una cea mai importantă dintre ele, iar restul straturilor să le pun în jurul ei.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Eu prioritizez si mai ales externalizez ce nu imi place si mananca timp. Pe principiul numai eu pot sa-mi citesc cartea, sa-mi dragalesc copilul, sa ma spal pe mine ma, dar wc-ul il poate spala si altcineva, mancarea o poate face un divais, vasele le poate spala masina.
    Cu jobul stiu, undeva trebuie sa tragi linie si sa pui limite, eu am fost in situatia in care ajungeam asa de tarziu acasa ca nu mai puteam sa gatesc, dar nici sa cumpar mancare gatita nu avea sens, ca practic cheltuiam tot ce castigam muncind tarziu, asa ca am reanalizat situatia, ori muncesc mai putin, ori la fel dar pe bani mai multi
    Pt scuteceala si asemenea se gasesc solutii, eu nu am folosit textile, dar stiu persoane care au fost f multumite, trebuie sa incerci

    Apreciat de 2 persoane

  3. Am primit o carte: cum sa imi organizez timpul – o sa pun niste articole cu ce invatai de acolo.
    Eu am liste cu treburile casnice (pt ca le urasc, realmente devin din ce in ce mai acra si mai vaicareatza cand e vorba de spalat wc-ul 😀 – asa cu lista imi scot ideile din cap, le pun acolo, le fac intr-o ordine de prioritati, am ajuns sa nu spal geamurile de cateva luni ca nu sunt o prioritate dar al naibii sunt mari cat tot peretele).
    Si am inteles ca eu nu am timp pt ca am timp dar nu am managementul treburilor, vietii, banilor, prioritatilor, a alege si accepta consecintele alegerilor letc. Si apoi a inceput blogul meu 😀 .
    Cand ma intreaba prietenele: „dar cand mai ai timp?”: le zic ca nu am tv, vb la tel 10-20min pe luna, nu am niciun machiaj asa ca iote timp cacalau pt hobby :).

    In rest, cu ce costuri impune o sarcina, in occident sunt 2 ecografii si analize uzuale, dar nimic exceptional. Dar na, am nascut in Ro, tin minte cat am scos din buzunar la stat…fara numar…
    Cu scutecele: inca nu ai nascut dar daca ai rabdare, citeste despre scutece lavabile…. am o vecina, ii cos ceva acum, are 2 copii scutecitzi partzial 😀 (combina cele de unica folosinta cu cele lavabile, a zis ca financiar primul efort a fost greu dar apoi s-au vazut treptat banii recuperati) – din nou e nevoie de rutina si management.

    Apreciat de 2 persoane

      1. Daca ai rabdare si curiozitate, just ask Elena, ea a folosit. Eu am aflat prea tarziu despre. Vecina mea ‘scuteceste’ acum 2, din care un bebe prematur – nu a renuntat complet la cele de unica folosinta dar a zis ca a redus dramatic costurile si efortul nu e mare (aici e si scump livrare la domiciliu si gunoiul costa de rupe si se ridica in anumite zile in anumite ore si tinut cativa saci cu pampersi mirositori nu e ok)

        Apreciat de 1 persoană

        1. Ca sa folosesti scutece lavabile trebuie sa fii motivat, de aia eu nu as incerca sa conving pe nimeni, pentru ca decizia trebuie sa vina de la parinti.
          Eu am folosit, am fost motivata, dar n-a mers, ca dupa o vreme dadeau pe dinafara si miroseau a amoniac dupa spălare. Am folosit tot ce se recomanda ca sa scap de miros (spalat la 90 si de astea), dar la primul pipi iti mutau nasul. Cit despre datul pe dinafara, am citit ca trebuie incercate mai multe modele, eu am incercat doar doua.
          Altfel daca e vorba de timp si ecologie, le recomand cu căldură: cu un stoc pe care să-l rulezi nu iti complici viata si nici nu-ți ia mai mult timp decit daca ai folosi scutece jetabile.
          Cit despre timp, observ că-l folosesc mai bine cand e limitat, ca ma organizez mult mai bine.

          Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.