Au apărut cireșele cu coaja necomestibilă

Circulă pe facebook o postare care a surprins pe toată lumea. Carrefour vinde cireșe cu coajă NECOMESTIBILĂ. Mai exact, ele sunt tratate cu Imazalil și Tiabendazole, două substanțe extrem de periculoase, chiar cancerigene, care nu sunt destinate consumului uman :

Efecte negative IMAZALIL
Principalul efect negativ al acestui fungicid este faptul că are efecte cancerigene.

Studiile privind potențialul acestuia de a produce cancer au fost efectuate pe animale. Acestea au dovedit ca imazalilul poate produce cancer în cazul șoarecilor și șobolanilor, în special hepatic și de tiroidă.

S-a observat că influențează negativ și rata nascuților vii, atunci când este administrat în cantitate mare (80 mg/kg). Studiile au fost efectuate pe animale.

sursa: cesamancam.ro

Eu am o veste proastă, însă. Cam toate fructele și legumele din supermarket sunt tratate cu substanțe asemănătoare, în special citricele. Așa că mare grijă la coaja de lămâie pe care o consumi! Nu cred că este o soluție în a le spăla cu detergent de vase și nici nu cred că bicarbonatul, sarea, oțetul sau zeama de lămâie vor îndepărta aceste chimicale. Acum vreo doi ani la o conferință a unui nutriționist ni s-a recomandat ca atunci când chiar nu avem de ales, să cumpărăm fructe și legume aduse din Grecia pentru că la ei legile sunt puțin mai stricte. Ideal ar fi să pot cumpăra fără griji de oriunde dar uite că nu se poate.

 

 

 


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

14 comentarii

  1. Din pacate eu nu cred ca ne mai putem feri de substantele astea in niciun fel. Painea cred ca le are si ea pentru ca si culturile de grau sunt stropite in ziua de azi. Da, luam faina. Da, luam bio, dar eu nu mai am incredere decat in ce plantez eu, adica in nimic….

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mda, ai dreptate, n-au aparut acum. Noi cumparam fructe si legume sau bio sau locale sau bio si locale…si aproape doar de sezon, deci nu ne lovim de substantele astea. Apoi cu cit vin mai de departe cu atit sunt tratate mai mult ca sa țină. Într-o zi a venit fiul cu o punga de mandarine pe care le cumparase ca erau cantitate mare la pret mic. Cand am citit pe eticheta cu ce sunt tratate si cum trebuie sa te speli pe maini dupa ce au venit in contact cu coaja, nu ne-a venit sa le mancam si le-am aruncat pana la urma 😦
    Au circulat ceva imagini cu campurile de culturi spaniole, unde mediul e distrus pe zeci si zeci de km. Asa ca bio sau nebio, evit Spania. Zilele trecute ne imbia dna de la mag bio cu lubenite. Intii i-am zis ca nu iau pentru ca nu e sezonul. Si apoi mi-am adus aminte de peisajele alea dezolante din Spania, ca de acolo veneau lubenitele, si ch atit am fost mai vehementa in a zice nu.
    Eu una prefer sa astept si sa iau cireșe care cresc aici la doi pasi de noi sau rosii care au crescut aici, pe pamint.

    Apreciat de 2 persoane

      1. Eu nici sa ma obligi n-as putea manca 🙂 pur si simplu mă dezgusta.
        Imi amintesc ce fain era cand eram copil si aparea la noi bunicul de la Timisoara cu primele rosii din sezon (acolo se faceau mai repede cu 2 saptamani decit la noi in Ardeal). Alea aveau gust si meritau asteptarea…acum rar mai ai rosii bune si bănui ca generatiile mai noi nici n-o sa ma stie ca rosile pe vremuri erau gustoase.

        Apreciat de 1 persoană

        1. Stiu despre ce rosii vorbesti! Ne aduce in fiecare vara peoducatorul la care ne-am inscris acum 8 ani. Si hai ca in Romania e cat de cat ok din punctul asta de vedere, in alte parti iti e interzis sa cultivi tu ceva si nu ai alte variante decat in supermarket unde sunt cum sunt.

          Apreciază

          1. Nu, interzis nu e. Pana nu demult era interzis sa comercializezi semintele produse de tine. Dar atita s-au batut agricultorii, incat nu demult s-a scos interdictia.
            Vara de vara in Romania incercam sa găsim rosii cu gust. Vara trecută am cumpărat de la piata din nu stiu cite locuri, am tot testat, am primit de la tot felul de lume rosii din gradina, dar lipsea gustul . Cele mai bune au fost rosiile luate de aici de la fermă, desi nici alea nu era chiar- chiar cum ar fi trebuit.

            Apreciat de 2 persoane

              1. Da, stiu 🙂 dar am si primit din 3 locuri diferite si nu erau mai breze. Lumea inlocuieste soiurile vechi cu cele noi cumparate din magazin că-s mai de soi…
                Daca incepi sa vumperi nici nu le mai poti inmulti, va hibrizii f1 nu se înmulțesc.

                Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.