Stiu prin ce treci in momentul unui atac de panica, am fost si eu in situatia ta. De cand am postat articolul despre experienta mea cu atacurile de panica primesc multe mesaje in care mi se solicita ajutorul. Asa ca il si primesti, doar ca nu de la mine, ci de la cineva avizat. Psihologul Adriana Ileana Cherti, specializata in terapia cognitiv- comportamentala, mi-a oferit o multime de sfaturi utile pentru cei care se confrunta cu anxietatea si atacurile de panica.
Absolventa a facultatii de Psihologie din Cluj- Napoca din cadrul Universitatii Babes- Bolyai, Adriana lucreaza de 8 ani in acest domeniu si de 5 ani in practica privata.
De cand profesez pot spune ca cea mai importanta caracteristica observata la pacientii mei din aceasta perspectiva a legaturii gand- emotie- comportament specifica CBT-ului , este cea prin care oamenii poseda o intelegere precara a emotiilor, cat si a gandurilor asociate. Emotiile stau la baza fundatiei noastre, iar neintelegerea acestora aduce o serie de consecinte care pot lua forma unei simptomalogii.
Am ales sa fiu psiholog inca din clasa a 10. Mereu am avut o afinitate fata de cunoasterea umana si mereu mi-am dorit sa ajut oamenii sa se inteleaga mai bine. Am trecut si eu printr-un proces de autocunoastere si dezvoltare personala in cadrul formarii mele profesionale si pot spune ca este unul dintre cele mai importante procese din viata unui om. Cu cat posedam o cunoastere de sine mai puternica, cu atat avem mecanisme de aparare mai sanatoase care ne ajuta in fiecare zi.
Cum recunoastem un atac de panica si ce anume il poate declansa?
Studiile arata ca nu mereu exista un factor declansator al atacurilor de panica. Pentru oameni atacurile de panica sunt infricosatoare si de cele mai multe ori neintelese. Simptomele nu mereu sunt aceleasi , pentru fiecare persoana, dar este foarte important sa putem recunoaste caracteristicile principale ale unui atac de panica pentru a stii cu ce ne confruntam. Aud de multe ori in practica privata aspecte legate de aparente atacuri de panica, in spatele carora se afla tulburari nediagnosticate. Atacurile de panica apar in situatii in care mintea persoanei in cauza , percepe o posibila amenintare, de natura fizica sau emotionala. Principalele simptome ale atacului de panica sunt: hiperventilatia ( persoana respira mai rapid decat de obicei ), inima care bate mai tare, senzatia de sufocare, tremur, greata , ameteala sau senzatia de lesin , senzatia de caldura pronuntata sau de frig. In cazul in care atacurile de panica sunt dese, iar persoana nu are suficiente cunostinte pentru a le intelege si gestiona, este important sa contacteze un specialist. Din punctul meu de vedere este important ca fiecare om sa vorbeasca cu un specialist despre ce se intampla cu el, nu sa caute informatii generale pe internet care nu li se aplica lor in particular . Sunt doar informatii generale, pe care de cele mai multe ori oamenii le gestioneaza intr-un mod care le inrautateste starea.
Care este diferenta dintre anxietate si atacul de panica?
Cele doua concepte mentionate mai sus, difera prin perioada de timp in care se manifesta. In cazul unui atac de panica, simptomele se manifesta in jur de 10 minute, apoi dispar. Exista situatii in care atacul de panica, este mai lung si persoana in cauza nu poate diferentia cand se termina un atac de panica si incepe altul.
In schimb, anxietatea se intensifica pe o perioada mai lunga de timp, fiind corelata cu ingrijorare prelungita perceputa de un posibil pericol. In cazul anxietatii, putem intalni urmatoarele simptome : tensiune musculara, dificultati percepute ale somnului, dificultati de concentrare, iritabilitate, cresterea ritmului cardiac, ameteala.
Simptomele unui atac de panica si ale unui atac anxios pot sa semene, insa in cazul unui atac anxios, simptomele pot persista un timp mai indelungat, chiar daca sunt mai putin intense decat in cazul unui atac de panica.
Cum acordam “’primul ajutor’’ unei persoane care manifesta un atac de panica?
In primul rand, pentru o persoana care manifesta un atac de panica, un aspect crucial este respiratia. Este important ca persoana in cauza sa isi regleze respiratia, pentru a iesi din starea de hiperventilatie. Este important ca fiecare persoana sa se cunoasca, sa isi gaseasca ancore personale care sa ii arate ca pericolul de cele mai mult este doar perceput de mintea umana, nefiind un pericol real. Este important ca oamenii sa identifice tipul de ingrijorare asociat atacului de panica, de exemplu ingrijorare productiva sau neproductiva.
Ce putem face in momentul in care suferim de un atac de panica si suntem singuri?
Cand suntem intr-o stare de panica, putem simti ca nu avem control asupra mintii sau a corpului sau sa ne simtim detasati de realitate. Primul lucru pe care este necesar sa il facem este sa ne ancoram in prezent si sa cautam ceva in jurul nostru care sa ne reaminteasca ca suntem in siguranta si ca acest atac de panica are la baza o stare de anxietate. Este important sa intelegem ce se afla in spatele atacului de panica, sa intelegem emotia asociata si gandul asociat.
Cum ar trebui sa ne comportam cu persoanele anxioase?
As spune mai degraba persoane care simt o stare accentuata de anxietate. Este important ca fiecare persoana sa aiba suportul necesar de care are nevoie, dar cel mai important este sa se poata raporta la ei insisi. Este important ca fiecare persoana care are aceasta stare accentuata de anxietate sa o poata identifica si lucra cu ea. Doar in acest mod poate sa se raporteze si la ce ii poate oferi cineva din sistemul de suport de care dispune.
Pot fi prevenite starile de anxietate si de panica?
Atata timp cat intelegem emotiile implicate in viata noastra, le luam in considerare, le acceptam si lucram cu ele intr-o maniera corespunzatoare, cu siguranta raspunsul ar fi da la aceasta intrebare. Atata timp cat stim ce se intampla cu noi in momentul in care exista o stare persistenta de anxietate, atata timp cat stim cum sa gestionam aceasta emotie care da de multe ori batai de cap oamenilor, putem sa gasim o cale prin care aparitia acestor stari de anxietate sa fie diminuata sau cel putin mentinuta la un nivel care nu ameninta starea de bine a persoanei in cauza.
In Romania persoanele care apeleaza la ajutorul unui psiholog sunt considerate nebune. Ce ne poti spune despre asta?
In primul rand , acest termen nu mai este folosit. Oamenii se ascund de multe ori sub diferite masti, pentru a nu lua in considerare vulnerabilitatea asociata recunoasterii unei probleme. Este important sa intelegem inclusiv de unde vine aceasta convingere a oamenilor din tara noastra si sa o regandim. Lucrez in fiecare zi cu oamenii si vad aceasta caracteristica des la ei, in care le este greu sa patrunda in profunzimea personalitatii lor si sa isi asume vulnerabilitatea asociata, care nu reprezinta slabiciunea umana , ci doar o dovada de curaj.
Pot sedintele de psihoterapie sa vindece atacurile de panica si anxietatea sau vindecarea sta (si) in noi?
Eu mereu le spun pacientilor mei ca eu am armele dar ei duc lupta. Cred cu tarie ca psihologii au cunostinte si multi ani de studiu in spate prin care incearca sa ofere pacientilor cele mai potrivite tehnici pentru ei, prin care sa le creasca calitatea vietii. Cu toate acestea, intr-un proces terapeutic este important sa luam in considerare multe aspecte, plecand de la evaluarea pacientului , la educarea pacientului in diagnosticul stabilit, pana la crearea relatiei terapeutice care se cladeste cu multa grija, asumare si rabdare. Nu fiecare pacient este la fel, pentru ca fiecare om vine cu un trecut diferit, dar cu siguranta pacientii au capacitatea de a se ajuta. In acest proces terapeutic nu este implicat doar terapeutul. Nu este o strada cu sens unic. Terapeutul sta de multe ori langa pacientul sau, cand are nevoie mai multa de el, sau pana capata forta necesara de care are nevoie.
Ne poti recomanda cateva tehnici de relaxare?
Este important ca oamenii sa inteleaga ca este necesar sa cunoasca starea de relaxare si cand nu exista o stare de anxietate prezenta . De foarte multe ori, noi ne raportam la relaxare sau la meditatie doar cand exista o emotie sau un sentiment care ne deranjeaza. Este necesar sa ii dam mintii noastre cat si corpului nostru, o stare de relaxare si cand emotia noastra este pozitiva pentru a hrani mintea noastra corespunzator. Suntem mereu atenti la ceea ce mancam, dar nu suntem atenti la hrana mentala pe care ne-o oferim.
Practicarea tehnicii de relaxare progresiva, ne poate ajuta sa facem fata stresului cotidian cat si anxietatii. Pentru a practica relaxarea progresiva este necesar ca persoana sa stea intinsa si poate incepe prin a tensiona si detensiona fiecare grupa de muschi in parte. De obicei se incepe cu mana dreapta cu care formam un pumn dupa care ne relaxam. La fel se continua cu fiecare parte a corpului. Tehnica relaxarii progresive este necesar sa fie studiata mai mult decat pot scrie eu in acest interviu.
Cu siguranta cred ca este necesar sa ne gasim ancore personale, care ne pot ajuta in momentele de agitatie , de neliniste, de nesiguranta, de incertitudine ridicata.
Unde te gasim?
Pagina mea de cabinet este: Cabinet Individual de Psihologie Cherti Adriana Ileana.
Am si un grup in care am pacienti de-ai mei sau fosti pacienti: totul este posibil chiar si in anxietate. Este un grup inchis administrat de mine, unde persoanele care vor sa se inscrie este necesar sa raspunda la cateva intrebari inainte.
Multumesc mult, Delia, pentru ca ai scris despre asta. Eu multa vreme nu am recunoscut ca asta e motivul izolarii mele pentru ca imi era teama ca lumea o sa zica ca sunt nebuna sau bolnav inchipuit, cum mi-au zis unii medici in perioada in care eu simteam ca moartea ma pandeste la orice pas. Recunosc ca nu am fost la psiholog pentru ca m-am gandit fix la treaba ca imi arata calea, dar cheia e la mine. De mai bine de vreo 2 ani am inceput sa trec altfel peste atacurile de panica, desi inca nu am curaj sa ma urc intr-un mijloc de transport in comun, dar sunt multumita ca am reinvatat sa ies, sa ma duc la cumparaturi pe jos, sa nu mai simt ca mor in supermarket.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Oh, in mijlocul de transport in comun oricum mori de la miros :))) deci mai bine pe jos :)) Lasand gluma, stiu prin ce treci, dar faptul ca iesi totusi in lume e minunat. Senzatia de moarte in supermarket am simtit-o si eu (cum sună asta :))). Efectiv fugeam cu carutul la casă sau il lasam acolo si fugeam afara :))
ApreciazăApreciază
Te poti duce la început pentru o stație sau intr-un loc unde te simti in siguranta, de ex unde se gaseste o persoana de incredere. Pe mine m-a ajutat si ideea ca in fiecare statie de autobuz sunt si taxiuri, deci la o adică iei un taxi sa te intorci acasa. Nu o sa il iei, dar ideea ca poti sa il iei ajuta. Sau ca poti suna la telefon dupa taxi. Si odata ce ai avut victorii de astea, asa mandru esti de tine, ca mai le faci o data, si alta data, si iti devin obisnuinta si vine un moment cand (aproape) ai uitat ca mai demult nu indrazneai sa urci in autobuz.
Apoi comportamentalisii zic ca cu cat eviti o situație, cu atat in inconstientul tau se ancoreaza mai adanc ideea ca situatia aia e periculoasă, deci cu atat e mai greu ți-e sa treci prin situatia ta. Am observat si la mine cand aveam zile proaste si ma intorceam din drum, cu atât aveam tendinta sa ma intorc si data următoare.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Auziti, legat de ” moartea care te pandeste la fiecare pas”. Zice sotul cand ma apuca si ii zic ca mi-e frica sa nu mor: si ce-ți pasa, ca tu n-o sa stii ca ai murit, ca doar esti mort 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))))
ApreciazăApreciază
Din carti inveti multe, chiar dacă nu te vindeca . Desi pe unii da, cum ziceam de dna respectiva. Dar e ceea ce spune si dna psiholog: in fond tu esti cel care duce lupta. Cartile, specialiștii, te ajuta sa te schimbi. Desi in cazul meu nu consider ca era o lupta, ci un drum care te ajuta sa urci un munte. Il urci incet, dar la capatul lui ești altul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu am suferit ani de zile de anxietate cu agorafobie. De ani buni dac psihanaliza si sunt (aproape) bine. Rarele crize de panica le gerez f bine cand au o cauza obiectiva, stiu ca trec si sunt bine. Dar in ultimii 10 ani am avut si 2-3 care au aparut cum se spune ” ca un fulger pe cerul senin”. Alea sunt nasoale rau, ca te simti brusc proiectat in irealitate, ca într-un film si nimic din jur nu mai are sens 😦 Alea iti strica ziua intreaga si e greu. Au si ele o cauză, sunt convinsa, doar ca e bine ascunsa.
Pe vremuri, inainte de a incepe analiza, am citit multe carti despre terapia comportamentala. Ma gandeam sa vad un specialist, ca știam o doamna care nu putea iesi din casa, dar s-a facut bine, au ajutat-o 2 carti scrise de un comportamentalist francez. Dar cartile nu mi-au fost de ajutor, ba mai mult, nu-mi placea deloc stilul lor american cu puneti note, evaluati, maine faceti alta incercare…etc. Cand am ajuns la analista mea si am întrebat-o daca mi-ar face bine asa terapie, mi-a raspuns ca e f buna pt oamenii care au fobii simple. Dar pt cei care tarasc dupa ei un bagaj greu cu probleme, din care o parte sunt moștenite, nu. Pentru ca se vindeca de crizele de panica, dar organismul găsește alta cale de a manifesta problemele care au declansat crizele. Asa ca eu sunt fericita acum, mai merg rar la psi ca sa ma mai repuna pe drumul cel drept, ca, deh, obiceiurile proaste nu dispar asa usor. Dar sunt multumita de mine, ca odata cu crizele de panica disparute, am devenit mai înțeleaptă si stiu sa gandesc si sa reactionez corect in majoritatea situatiilor. Pot zice ca am inceput sa traiesc si sunt alta 🙂 Dar n-a venit de pe o zi pe alta, ci incet, ca si parul care mi-e lung acum si pe care am indraznit sa il las sa creasca cand am inceput terapia.
Am scris un roman, dar ideea e ca exista viata dupa anxietate si crize de panica. Tu esti un exemplu, eu altul…si cred ca mai sunt multi ca noi.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Exista viata dupa anxietate si exista viata cu anxietate. Sa stii ca si eu m-am schimbat foarte mult de atunci. Cred ca toti se schimba dupa ce trec prin asa ceva. Mie mi-a prins bine, chiar daca poate suna ciudat. Cartile, sincer, nu stiu cat ajuta. Cu siguranta ofera informatii valoroase, dar totusi, e bine sa apelam si la ajutor.
ApreciazăApreciat de 2 persoane