Câteva reguli de politețe atunci când folosim mijloacele de comunicare moderne

Tehnologiile moderne din ziua de azi ne ușurează viața însă, uneori, trebuie să știm când e momentul să punem pauză. Noile mijloace de comunicare au schimbat în special mentalitatea tinerilor și, uneori, aceștia abuzează de aceste mijloace de comunicare, nerespectând programul celor din jur.

Avem impresia că pe Facebook sau pe mail, de exemplu, putem să trimitem mesaje oricui, oricând, la orice oră. Nimic mai greșit. Am tot observat cum persoane cărora abia dacă le știu numele îmi scriu pe la ore total nepotrivite. Evident că îmi închid internetul și telefonul aproape de fiecare dată dar sunt și zile când uit, prin urmare sunt trezită la miezul nopții cu mesaje puerile. Prietenii, familia, apropiații sau oricine are nevoie urgentă de mine mă poat căuta oricând dar scopul să fie unul serios. Însă nu asta mă enervează cel mai tare, ci atitudinea pe care o au studenții Arătosului. Mi se pare puțin deplasat să îi trimiți profesorului tău temele printr-un mesaj pe facebook, după miezul nopții. Sau prin mail pe la 3 dimineața. Nu contează dacă omul are sau nu internetul deschis. Hai mai bine să vedem câteva reguli de politețe de care ar trebui să ținem cont atunci când folosim mijloacele de comunicare moderne (excepție fac membrii familiei, prietenii sau apropiații):

  • Nu deranjăm persoanele cu care nu avem o legătură strânsă mai devreme de 9 dimineața și mai târziu de 8 seara.
  • Nici când telefonăm cuiva dar nici când suntem sunați, telefonul nu trebuie lăsat să sune mai mult de 5 ori.
  • Orice convorbire telefonică sau orice sms trebuie să înceapă cu un salut și o prezentare, iar dacă este vorba despre o conversație pe teme de serviciu trebuie să spunem și profesia. Și aici o să fac o paranteză și o să spun că, din nou, Arătosul se trezește cu mesaje de la numere necunoscute care sună cam așa ”ești la facultă? vin să aduc tema”. Cum ar trebui scris corect acest sms? ”Bună ziua/ Bună – dacă interlocutorul tău ți-a permis să îi vorbești la per tu – sunt Popescu Daniel, student în anul II la Design Grafic, doresc să știu când vă pot găsi la facultate pentru a vă arăta tema”
  • Salutăm la telefon fără să ne prezentăm doar atunci când apelăm serviciile de urgență.
  • O altă regulă de politețe este ca atunci când telefonăm cuiva să ne întrebăm interlocutorul dacă are timp să vorbească. Totodată este prudent să întrebăm de la început Ce faci? nu Ce mai faci? Dacă noi am telefonat, noi trebuie să încheiem conversația.
  • Nu respingem apelurile decât persoanelor apropiate. Altfel este un gest jignitor.
  • La restaurant nu scoatem niciodată telefonul pe masă.
  • Când suntem cu cineva ideal ar fi să nu vorbim deloc la telefon, sau, în cel mai rău caz, să avem o conversație scurtă.
  • Dacă suntem în vizită bunele maniere spun să ne închidem telefonul. La fel în sălile de cinema, biserică, săli de teatru, conferințe.
  • La sms-uri sau la mailuri este de bun simț să răspundem imediat sau măcar în aceeași zi (dacă nu am primit sms-ul la miezul nopții când dormim).
  • Nu este recomandat ca soneria telefonului să deranjeze oamenii din jur atât prin volum cât și prin sonerie. Prin urmare evităm ringtonurile de genul râgâielilor, grohăiturilor și alte sunete din astea dubioase.
  • O adresă de mail trebuie întotdeauna să fie sobră și relevantă mai ales dacă o folosim în scop profesional. mycutza_pisicaneagră (prima mea adresă de mail :)))) nu îi poate trimite un mail profesorului de desen.
  • Mailurile trebuie să fie cât mai scurte și mesajele noastre concise. Totodată, este util pentru noi și pentru destinatar să completăm întotdeauna căsuța cu subiectul principal din mail.
  • Când răspundem cuiva la mail este obligatoriu să folosim Reply și să includem și mesjul primit.
  • Meajele text (sms, mailuri, etc) nu se scriu niciodată cu majuscule.
  • Bunele maniere recomandă să nu dăm nicidată unfriend pe facebook ci, dacă nu suntem de acord cu postările unuia dintre prietenii virtuali, putem da unfollow.
  • Pe facebook trimitem mesaje doar prietenilor, nu este ok să începem o conversație dacă are legătură cu profesia noastră, nu îi scriem medicului curant problemele noastre pe facebook, nu trimitem profesorilor temele pe facebook.

Mai multe despre bunele maniere poți găsi în cartea ”Codul bunelor maniere azi” (ediția aniversară) de Aurelia Marinescu. Poate sună demodat dar chiar și generația de acum ar trebui să cunoască niște reguli esențiale pentru că mi se pare că unii întrec limita.

Tu cunoșteai aceste reguli? cum ți se par? ești de acord cu ce am scris?

17 comentarii

  1. Nu stiu cum se face, dar niciodata nu am avut o adresa de email dubioasa. :)) cea mai dubioasa a fost „aeyeck@yahoo.com”, dar am uitat parola.
    Aceste reguli mi se par de bun simt, dar e bine sa ni le readucem aminte din cand in cand. Eu mai sterg pe Facebook persoanele cu care efectiv nu vorbesc deloc in viata reala. Stii momentul ala cand esti prieten virtual cu cineva, iar pe strada se preface ca nu te cunoaste? :)) la aia dau eu unfriend.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Si cati sterg pe fb…ohohoooo!
    Altfel prima adresa email era ceva de genul cleioasa 🙂
    Apropos de emailuri si ora de trimitere, vreau sa iti zic ca unele servere mail dau rateuri si reusesc sa proceseze serviciul si la o bucata de noapte. Am primit email de la contabila la 2 noaptea, ma indoiesc ca lucra ea atunci. Altfel nu am fb pe tel deci poa sa scrie, poa sa ploua, nu stiu. Sunt inca legata de mobil, cand vreau sa zic stop zic stop.
    In rest, elevii se educa. Tin minte ca aveam profesor cu care eram permanent 100% respectuosi ca asa ne respecta el, chiar daca unii dintre noi, studentii, nu aveam respect pt nimic altceva din lume. Cred ca respectul se invata si unii nu au parte de el acasa, si mai grav, nu au avut parte de asta in 12 ani de scoala.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Cred ca multe depind si de mediul in care esti. Multi ani in multinationale, emailurile si mesaje pe canale dedicate se dau la orice ora ai tu timp, se citesc si raspund in business hours anyway. Nu se suna oamenii in afara orelor de program daca nu e ceva extrem de urgent. Tel de la munca e mereu pe sonor si n-a sunat NICIODATA la ore nepotrivite. Facebook nu e retea pt munca, asa ca o gestionezi asa cum gestionezi relatiile in general. Eu am dat unfriend unor fosti colegi /cunostinte care faceau comentarii nepotrivite la postarile mele si unfollow celor care nu ma deranjeaza, dar nici nu vreau sa-mi apara in feed, postari prea frecvente sau subiecte care nu ma intereseaza. Am mai dat unfriend si persoanelor care postau chestii rasiste, xenofobe, cururi goale, stiu, nici eu nu mi-as fi imaginat ca oameni cu o anumita pregatire si educatie fac asta, dar fac 🙂 nu mi se pare nepoliticos 🙂

    Apreciat de 2 persoane

    1. Eh,eu pateam invers. Primul meu sef ma suna la orice ora, oricand avea el ”ceva urgent de facut”. Foarte enervant, mai ales ca aceste urgente apareau mereu sambata seara sau diminica.

      Apreciază

  4. Mie mi se pare ca nu sunt reguli de citit intr-o carte, ci sunt reguli de bun simt. Bine, ai dreptate, e nevoie de carte pentru generatia noua care a fost crescuta sa fie tupeista, nu cu bun simt, care crede ca lipsa timpului justifica prescurtari, careia daca ii dai un deget iti ia toata mana, care crede ca o relatie mai friendly, fara atitudine comunista, inseamna neaparat ca te tragi de sireturi cu profesorul.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Nu mi se pare ca putem generaliza ca noua generatie e crescuta fara bun simt. Oricum nu-mi plac generalizarile. Tinerii pe care ii stiu sunt oameni f faini, de la multi ai ce invata, ei te fac sa iti zici ca viitorul nu e asa sumbru cum il imaginam.
      Probabil studentii de la arte sint mai non conformisti, dar in nici un caz copiii mei nu si-ar permite sa vorbeasca la pertu cu profesorii. Si nici colegii lor.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Sincer iti spun, eu chiar as vrea sa intalnesc mai des copii ca ai tai. Mama mea e profesoara si generatiile din ultimii ani nu se pot tine in frau. Nu mi se pare ok sa ii spui unui profesor ”taci din gura” sau sa il injuri. Evident ca nu sunt toti asa, eu as vrea sa nu fie nici macar unul dar na… :))

        Apreciază

  5. Ca sa o spun pe aia dreapta, eu nu ma gandeam sa nu scriu sms-uri sau mesaje noaptea. Ma gandeam ca lumea nu doarme cu internetul si telefonul in asa fel incat sa le auda, deci pt mine astea erau ca o scrisoare: le scriu cand pot, iar de raspuns imi raspund si ei cand pot. Nu cred ca am trimis mesaje noaptea, dar cine stie?
    Iar pt fb am eliminat ” prieteni ” pt ca eu nu vreau sa fiu prietena decat cu oameni cunoscuti.Am ajuns prietena cu cativa dintrun grup pentru ca mi-a fost jena sa le refuz invitatia. Nu mi se pare urat, nu-s prietenii mei, nu ne cunoastem. Ba chiar as vrea sa fiu si mai drastica si sa elimin cunoștințe cu care nu am de-a face.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Eu am cateva persoane pe care nu le cunosc personal /f bine, le-am restrictionat accesul, e simplu. Sunt la friends, dar nu vad decat postarile mele publice.
      In jurul meu oamenii nu dorm in aceeasi camera cu telefonul sau il pun pe silentios, asa ca toata lumea trimite mesaje fara restrictii de ora pt ca atunci au timp si asteptarile de raspuns sunt similare

      Apreciază

      1. Nici eu nu dorm cu telefonul in camera, foarte rar se intampla sa il uit. Oricum, mi se pare deplasat sa ii trimit profesorului mesaj la ora 1 si sa il intreb ce tema avem pentru a doua zi.

        Apreciază

      2. Eu fac cam ca Diana, dar viceversa: postez f putin, iar cand am ceva mai personal trimit la 2-3 persoane. E destul de neutru acolo la mine, asa ca mi-am mai pus cate ceva atunci cand pe un grup mi s-a spus ca nu isi dau seama de nimic despre mine 🙂 din cand in cand ma bate gandul sa imi inchid contul, dar e legatura cu fosti colegi.
        Apropo de smsuri: profa de pian a fetei imi trimite uneori mesaje disperate in legatura cu orarul care o aranjeaza pe ea. Si într-o seara am ajuns acasa la 11 juma dupa o seara cu prietenii. Vad ca saraca profa imi trimesese 2 mesaje, ca la primul nu raspunsesem. Asa ca ii raspund sa fie linistita , instantaneu am primit raspunsul ei cum ca imi multumeste 🙂 acum ori statea si astepta biata mesajul meu, ori o trezisem. Dar cum la noi telefoanele sint departe cand dormim, nu ma gandisem la regulile de care zici. O sa fiu mai atenta la asta.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.