Cât am fost mică mi-am dorit foarte mult să cresc pentru a mă putea angaja. După câteva experiențe nasoale ca angajat s-au cam schimbat preferințele. Știi, mă gândeam acum cât de fain ar fi dacă ai putea să îți dai seama de la primul interviu la ce să te aștepti de la anagajatorul respectiv. E adevărat, sunt și excepții, eu i-am întâlnit. Despre ei și despre ceilalți povestim azi.
Angajatorul Cu Două Fețe
Acest tip de angajator este cel care la interviu îți zâmbește, se comportă de parcă ați fi prieteni de o viață, îți promite marea cu sarea, îți dă impresia că este o persoană calmă și înțelegătoare, își laudă exagerat compania și se consideră cel mai bun dintre cei mai buni. Totul se schimbă radical în momentul în care devii angajatul său. Un astfel de angajator am întâlnit și eu. Din fericire am apucat să văd din timp cine este cu adevărat și să refuz politicos jobul.
Angajatorul Prieten
Cel mai fain tip de angajator. De la primul interviu te face să te simți ca într-o comunitate de prieteni. Glumele, pauzele de pizza și bancurile fac parte din rutina zilnică în compania sa. Nu te face să te simți inferior, își asumă și greșelile tale și este dispus oricând să te învețe lucruri noi. L-am cunoscut și eu. Am avut cea mai faină experiență ca angajat!
Angajatorul Țepar
Nu știu dacă acest tip de angajator e rudă cu Țepeș, cert este că ți le coace mai mereu. Fie nu îți primești salariul la timp, fie nu te plătește deloc și te duce cu zăhărelul cât poate de mult, fie trage de timp și nu îți face contractul de angajat. Din nefericire…și eu am întâlnit astfel de angajatori, mai ales în primii ani pe piața muncii, când nu aveam atât de multă experiență.
Angajatorul Aspru
Cred că este cel mai de temut angajator. Pe lângă faptul că urlă la tine din orice nimic, ajungi să îți petreci weekendurile în fața laptopului, să lucrezi la mai multe proiecte în același timp și să tremuri de fiecare dată când te cheamă la el în birou. Pe de altă parte, dacă respecți ceea ce îți cere, acest tip de angajator este dispus să te plătească pe măsura așteptărilor. În plus, acest tip de angajator te poate determina să devii mai ambițios.
Angajatorul zgârcit
Acest tip de angajator nu o să îți ofere niciodată salariul mult așteptat. Totodată, o să fie zgâcit și cu beneficiile pe care ți le oferă. Nu o să ai un super birou sau laptop performant dar te vei mulțumi, totuși, că ai un job.
Atunci când îți vei căuta un loc de muncă sunt sigură că vei întâlni și tu unul dintre tipurile de angajatori pe care i-am menționat mai sus. Asta dacă nu i-ai întâlnit deja. Aștept să îmi povestești mai jos despre experiențele tale ca angajat și aștept să îmi spui c tipuri de angajatori ai întâlnit până acum.