5 trucuri prin care poți să îți folosești mai bine timpul

Ai impresia că mereu aleargă un ceas după tine? Rostești des cuvinte de genul ”nu pot acum; nu mai am timp; las pe data viitoare? ”Știu ce simți! Până cum doi – trei ani nu cred că aș fi fost capabilă să îți răspund la această întrebare. Apoi mi-am făcut ordine în minte și în viață, am învățat singură cum pot să îmi folosesc mai bine timpul astfel încât să îndeplinesc toate sarcinile zilnice și să mă și relaxez. Așadar, iată 5 trucuri prin care poți să îți folosești mai bine timpul:

cum sa iti gestionezi timpul

1. Renunță să mai spui că nu ai timp atunci când lucrurile nu stau chiar așa

Știu că este foarte simplu să îți spui ție sau să îi spui altei persoane că nu ai timp să faci o anumită activitate, dar, oare, chiar așa este? Chiar nu ai timp  sau, de fapt, nu vrei? Ce îți propun eu este să începi să îți analizezi gândurile și să vezi sincer ce simți atunci când spui că nu ai timp. De exemplu, dacă te cheamă un prieten la o cafea și tu refuzi sub pretextul că ești ocupat, întreabă-te ce ai fi făcut dacă nu aveai acea activitate în plan. Când ai spus că ești prea ocupat să citești cartea respectivă, întreabă-te dacă vrei cu adevărat să o citești. Sentimentul că nu avem timp este indus de gândurile noastre. De cele mai multe ori avem timp.

2. Renunță să te concentrezi pe mai multe deodată

Pentru unii oameni multitasking-ul este risipă de timp și energie, deși la prima vedere nu pare așa. Încă din copilărie îmi plăcea să mă apuc de mai multe treburi deodată pe care, evident, nu puteam să le duc la capăt. De exemplu, în timpul temelor îmi aduceam aminte că ar trebui să îmi spăl penarul, așa că lăsam baltă totul și mă apucam de asta ca la final să mă găsești făcând altceva. Năravul a rămas până acum câțiva ani când mi-am dat seama că pierd multă energie, chef și … timp încercând să îndeplinesc mai multe sarcini care, ajunse la final, se dovedeau a fi făcute de mântuială. Dacă ești în situația de față ar trebuie să te analizezi și să observi la tine dacă multitasking-ul te reprezintă sau nu în funcție de punctele tale slabe și de punctele tale forte. Este posibil ca unele activități să poată fi îndeplinite în paralel, în timp ce altele să necesite o atenție deosebită.

3. Păstrează cât mai bine ordinea în casă sau la birou și renunță la obiectele inutile

A fi dezordonat înseamnă stres, nervi, pierdere de timp și obiecte rătăcite. Apropo de obiectele rătăcite, un studiu recent arată faptul că persoanele dezordonate pierd, în medie, 12 zile pe an căutând lucrurile pe care nu știu unde le-au pus. Dacă spațiul în care trăim nu ar mai fi invadat de obiecte inutile, atunci noi am fi mai liniștiți și am avea mai mult timp pentru activitățile cu adevărat importante.

4. Petrece cât mai puțin timp pe rețelele de socializare

De când am renuțat să mai intru de zece ori pe zi pe Facebook, mi-am dezactivat contul de Instagram și mi-am uitat parola de la Pinterest 🙂 timpul mi-a devenit cel mai bun prieten. Statisticile spun că am salvat aproximativ cinci ore din zi. Mai mult decât atât, irosind timpul pe rețelele de socializare poți începe să te compari cu ceilalți și să îți scazi stima de sine. Evident că această regulă nu se aplică și în cazul celor care au un job în acest domeniu. Dacă ai impresia că pierzi prea mult timp pe rețelele de socializare și treaba asta te încurcă în a-ți duce sarcinile la bun sfârșit, sfatul meu este să iei o pauză. Instalează-ți o aplicație care să îți blocheze accesul la conturile tale în anumite perioade ale zilei, astfel încât să nu te mai tenteze să dai share le vreo prostie în timp ce faci lucruri serioase.

5. Adoptă o garderobă minimalistă

Atunci când ai zeci de opțiuni de ținute, nu îți mai rămâne timp să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante. Să zicem că azi vrei să porți o fustă gri cu o cămașă mov dar ai în garderobă șapte fuste de aceeași culoare și zece cămăși la fel. Timpul pe care îl vei petrece gândindu-te ce să alegi nu este decât timp pierdut. Un dulap mai mic,  haine mai puține, de mai bună calitate,  dar care se pot mixa ușor între ele și care îți plac la nebunie sunt solția salvatoare.

Evident că lista ar mai putea continua însă prefer să nu o fac eu, ci tu, în comentarii. Prin urmare, aștep să îmi spui:

  1. Cum îți gestionezi tu cel mai bine timpul?
  2. Cât timp crezi că irosești zilnic?

Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

9 comentarii

  1. Ai scris despre subiectul meu preferat 🙂
    Tu ma stii deja. De pe la aniversarea de 37 ani (37-38,ca asa) am inceput sa ma disciplinez: taiat de tot tv, am scos fb si pinterest de pe telefon si nu il mai iau in dormitor, am redus/simplificat cumparaturile si hainele (asta de dinainte etc – pt ca imi doresc sa acord mai mult timp pt hobby, familie, sport – asa ca … ce am experimentat am scris pe blog http://iubescorasulmeu.ro/?s=timp

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.