Iată cum poți să bei cafeaua astfel încât să respecți codul bunelor maniere

Cafeaua a fost descoperită în anul 850 de o… capră. Mai exact, un păstor african a observat cum animalul său o lua razna de câte ori mânca dintr-o plantă cu fructe roșii. Curios din fire a testat câteva boabe și a rămas surprins de energia pe care o primea în urma consumului lor. A crezut că aceste boabe sunt un semn divin și a dat de știre pe la unii, pe la alții, dar toți îl credeau nebun. Călugării din acea vreme considerau că boabele de cafea erau ceva malefic și le-au ars în foc. Mirosul însă i-a fermecat pe toți.

Începând cu secolul al 19-lea cafeaua a devenit una dintre cele mai consumate băuturi din lume, după apă. Înțeleg și de ce: îți ridică nivelul de energie, arde grăsimile, combate depresia, conține vitamine și minerale, scade riscul de diabiet de tip 2, poate să prevină demența, protejază ficatul, scade riscul apariției unor tipuri de cancer și lista poate continua. Evideeent, nu am uitat de gust! 🙂

Pentru mulți, dimineața nu poate să înceapă fără o cafea bună. Pentru alții, cafeaua este motivul pentru care își revăd prietenii. Unii nu au de ales și trebuie să bea o cafeluță după o masă copioasă, în timp ce alții exagerează cu savuratul cafelei în pauzele de la birou. Unii nu pot să bea decât cafea decofeinizată în timp ce alții nu se pot hotărî dacă să bea Cafea Lavazza sau Cafea Ily. Indiferent de situație, a bea cafea este o artă. Tu creezi artă prin modul în care bei sau servești cafeaua. De la gesturi și atenția la detalii, până la felul în care reușești să emani eleganță. Dar pentru asta este nevoie de puțin exercițiu și de cunoașterea bunelor maniere:

  • pentru a intensifica gustul cafelei aceasta trebuie amestecată ușor (de sus în jos) fără a atinge ceașca și indiferent dacă ai adăugat sau nu zahăr
  • ceașca de cafea se ține în mâna dreaptă și farfurioara în mâna stângă. NU ridicăm degetul mic în timp ce bem cafea!
  • cafeaua se bea în liniște, fără a sorbi din ceașcă
  • într-un local vom privi în ochi chelnerul în momentul în care comandăm cafeaua
  • înaintea cafelei, pentru a-i simți gustul mai intens, trebuie să bem un pahar cu apă
  • într-o cafenea aglomerată este de bun simț să nu petrecem mai mult de o oră/ ceașca de cafea
  • este de bun simț să nu vorbim la telefon în timp ce ne savurăm cafeau într-un local
  • cafeaua nu se bea la masă (mai ales dacă avem invitați) ci în sufragerie, stând comod pe canapea
  • cafeaua trebuie să fie pusă în ceașcă în proporție de 1/3
  • ceașca de cafea se oferă invitaților cu mânerul și lingurița orientate în dreapta
  • nu gustăm cafeaua din linguriță, lingurița este doar pentru a amesteca

Deși în momentul de față eu nu pot să consum cafea, totuși, aceasta nu lipsește de pe lista mea de cumpărături. Cafeaua are mai multe întrebuințări despre care am scris în infograficul de mai jos:

Tu apelezi la bunele maniere atunci când bei cafea? Ce alte întrebuințări ale cafelei mai cunoști?



Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

25 de comentarii

  1. Mai bine de mine ca nu beau cafea, ca sigur nu respectam toate regulile astea. La treaba cu oferitul cafelei invitatilor vorbim de partea lor dreapta sau de partea mea dreapta. Ma voi stradui sa tin minte!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Iubesc cafeaua!
    Și, da, toate punctele din lista ta de maniere le practic. Îmi place să o savurez dimineața în doi, eu în locul meu preferat, pe canapea, el, pe fotoliul de lângă mine. Vara, stăm afară, pe fotolii și ceștile pe măsuța specială pentru cafea.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.