Așa cum am mai spus aici, pe blog, viața unui freelancer nu este nici mai ușoară dar nici mai grea decât a unui angajat, depinde doar din ce perspectivă privești lucrurile. Freelancingul nu este pentru oricine, aduce beneficii dar și multe bătăi de cap.
Dacă te-ai hotărât că vrei să îți desfășori activitățile pentru care ești calificat într-un mod independent și nu mai dorești să fii angajat, este absolut obligatoriu să faci asta în mod legal. Iată cum:
Prin Contract Drepturi de Autor

Prin contractul de drepturi de autor un jurnalist, de exemplu, transmite drepturile sale (parțial sau total) celeilalte părți, denumite cesionar. Cel din urmă are obligația de a plăti autorul respectiv cu suma stabilită de comun acord la semnarea cotractului.
Conform Codului Fiscal, constituie obiect al dreptului de autor operele artistice originale, operele din domeniul literal sau științific, mai exact:
- orice opere scrise sau orale (conferințe, scrieri literare, pledoarii, predici, articole)
- operele audiovizuale
- operele fotografice
- operele de arhitectură (machete, planșe)
- compozițiile muzicale cu și fără text
- operele științifice orale sau scrise (de exemplu manuale, studii, etc)
- operele de artă plastică sau grafică (design, ceramică, sculptură, pictură, tapiserie, desen, artă monumentală, scenografie)
- traducerile, adaptările
În ceea ce privește contribuțiile sociale în cazul încheierii unui contract de drepturi de autor, sunt scutite persoanele cu handicap grav. Conform OUG nr 18/2018 persoanele care realizează venituri din salarii sau din pensii nu datorează CAS și CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală. Deci, în acest caz, impozitul se plătește pe venitul net și este cotă de 10% (venit net = venit brut – 40% cota forfetară de cheltuieli).
Dacă nu ești scutit de plata Cas sau Cass, atunci vei plăti aceste contribuții calculat la salariul minim pe economie + impozitul pe venit. Totodată, trebuie să iei în calcul faptul că acestea trebuie achitate lunar.
Ca PFA (Persoană Fizică Autorizată)

PFA este forma cea mai simplă prin care persoanele fizice pot desfășura activități economice. Procedura de înființare a unei PFA este destul de simplă iar costurile pentru legalizarea PFA-ului sunt mici (ajung undeva pe la 250-300 de lei). O firmă de contabilitate pentru PFA îți poate fi de mare ajutor căci costurile de administrare, de asemenea, sunt mici.
Pe lângă toate astea, mai ai și următoarele avantaje:
- beneficiezi în orice moment de banii câștigați
- ai puține hârtii și declarații de făcut pentru ANAF (sau chiar deloc dacă apelezi la un contabil)
- poți să accesezi mai ușor credite
- dosarul de înființare cuprinde o documentație redusă
- poți să ai angajați
- impozitul se calculează pe o sumă estimată apoi se face o regularizare pe baza sumelor câștigate
- costurile de contabilitare sunt mult mai mici decât cele ale unui SRL
- te poți ocupa singur de contabilitate sau poți apela la un contabil
În ceea ce privește contribuțiile, taxele și impozitele pe care le datorează un PFA, lucrurile stau în felul următor: dacă ai acumulat venituri anuale de până la 22.800 lei nu plătești contribuții sociale ci doar impozit de 10% pe venitul net obținut. Dacă ai depășit această sumă, procentele de contribuții ajung la 38% calculate la venitul minim pe economie.
Alte forme legale de a desfășura activități în mod independent sunt SRL-urile care dau bine în special pentru potențialii clienți din afara țării. Fiscalitatea este mai mică dar ai mari bătăi de cap cu birocrația și, mai nasol, este că trebuie să te angajezi tu pe tine la propria firmă, să îți plătești lunar un salariu. Banii câștigați în plus nu sunt disponibili decât în anul următor realizării veniturilor și sub formă de dividende. Apoi mai este varianta PFI (persoană fizică independentă) sau IF (Întreprindere familială) însă, din câte știu, vin și cu cele mai multe dezavantaje.
Personal, consider că PFA este cea mai potrivită modalitate ca un freelancer să își desfășoare activitatea. Până la urmă, un freelancer este un antreprenor, iar antreprenorii de succes lucrează întotdeauna legal și profesionist.
Tu ce părere ai? Un PFA este mai avantajat decât un SRL sau crezi că pentru un freelancer ar fi mai potrivit să lucreze sub forma unui contract de drepturi de autor?
Sa stii ca ma bate si pe mine gandul sa imi fac un PFA. Inca sunt in faza de documentare, dar mi se pare cea mai buna solutie pentru mine.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sa stii ca nu e chiar atat de greu de facut acest pas.
ApreciazăApreciază
In prezent ma bucur ca pot folosi contracte cu drepturi de autor. Sunt cu mai putina bataie de cap. Mi-as face PFA daca as sti ca este usor dar problema este ca se complica lucrurile la aceasta etapa
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu e chiar atat de complicat dar daca iti este ok cu contractul nu vad de ce ai schimba asta.
ApreciazăApreciază
Inca nu castig bani din blogging, insa cand o voi face, ma voi gandi la un Pfa
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am apelat la contractul de autor și mi se pare utilă ideea. M-am gândit și la PFA, dar nu am fost sigură de această modificare în ceea ce mă privește și doream să am o siguranță a veniturilor. Foarte interesant articolul. 😘
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daca ti se potrieste contractul nu vad de ce sa treci pe PFA momentan.
ApreciazăApreciază
Eu nu am apelat momentan la asa ceva, dar mi-a fost de ajutor 😍
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma bucur 🙂
ApreciazăApreciază
Eu nu sunt un freelancer si nici nu cochete cu aceasta idee, dar am aflat niste lucruri tare interesante din acest articol! E chiar foarte util!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma bucur daca ti se pare util 🙂
ApreciazăApreciază
Foarte interesant. Multe informatii despre care nu stiam mai nimic.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma bucur daca iti sunt de folos.
ApreciazăApreciază
Sfaturile tale sunt foarte bune, doar ca, daca vrei sa angajezi o contabila ai nevoie de bani sa o platesti, iar daca petreci 1,2 ore pe zi in online sigur nu reusesti sa faci acest lucru.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asa este, dar preturile pentru contabil sunt foarte mici. Ce e fain la PFA este ca, daca stii contabilitate, nu esti nevoit sa apelezi la contabil.
ApreciazăApreciază
Și eu am PFA, emit factură pentru proiecte/advertoriale și plătesc taxe la stat pentru orice venit încasat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asa mi se pare corect sa faci, ma bucur sa stiu ca lucrezi legal.
ApreciazăApreciază
Nu am apelat la nici o varanta, dar stiu o persoana din blogging care are PFA si este multumita.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dar ai de gand sa faci asta sau inca nu castigi din blog?
ApreciazăApreciază
Personal cred că este indicat PFA dar doar dacă ai contracte sigure. Pentru mine care nu am câștigat decât câteva premii din campanii,nu cred că merită.
În orice caz, articolul tău este foarte binevenit, merită împrăștiat pentru a ajuta cât mai multă lume.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asa este, sa stii ca de multe ori si eu am fost in situatia asta in care nu aveam proiecte lunare, dar la final oricum platesti impozitul pe ce ai castigat.
ApreciazăApreciază
O sumedenie de informatii utile! O sa tin cont de sfaturile tale!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci :*
ApreciazăApreciază
Hm, eu sincer nu ma strofoc cu aceasta „problemă”, deoarece e part-time acest „job” de blogger! Dar e bine de stiut, intotdeauna e bine sa fi informat!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, dar ar trebui cumva sa iti declari veniturile daca nu o faci deja.
ApreciazăApreciază
Asa da! Un articol foarte util si explicit in acelasi timp. Felicitări!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc :*
ApreciazăApreciază
eu nu am apelat pana acum la niciuna din aceste variante, desi ma gandesc serios. un pfa pare destul de ok, dar mai am multe de inteles inca
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu e deloc complicat, sa stii 🙂
ApreciazăApreciază
Mie contractul de drepturi de autor imi surade si il folosesc momentan pentru ca e cel mai comod sau asa mi se pare mie. Mai putina bataie de cap. Ma gandesc cu groaza ca va veni sigur clipa cand ne vor obliga sa ne facem PFA…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sa stii ca ma gandes si eu asa, desi cu un pfa e mult mai sigur.
ApreciazăApreciază