Cum poți să lucrezi legal dacă ești freelancer?

Așa cum am mai spus aici, pe blog, viața unui freelancer nu este nici mai ușoară dar nici mai grea decât a unui angajat, depinde doar din ce perspectivă privești lucrurile. Freelancingul nu este pentru oricine, aduce beneficii dar și multe bătăi de cap.

Dacă te-ai hotărât că vrei să îți desfășori activitățile pentru care ești calificat într-un mod independent și nu mai dorești să fii angajat, este absolut obligatoriu să faci asta în mod legal. Iată cum:

Prin Contract Drepturi de Autor

Prin contractul de drepturi de autor un jurnalist, de exemplu, transmite drepturile sale (parțial sau total) celeilalte părți, denumite cesionar. Cel din urmă are obligația de a plăti autorul respectiv cu suma stabilită de comun acord la semnarea cotractului.

Conform Codului Fiscal, constituie obiect al dreptului de autor operele artistice originale, operele din domeniul literal sau științific, mai exact:

  • orice opere scrise sau orale (conferințe, scrieri literare, pledoarii, predici, articole)
  • operele audiovizuale
  • operele fotografice
  • operele de arhitectură (machete, planșe)
  • compozițiile muzicale cu și fără text
  • operele științifice orale sau scrise (de exemplu manuale, studii, etc)
  • operele de artă plastică sau grafică (design, ceramică, sculptură, pictură, tapiserie, desen, artă monumentală, scenografie)
  • traducerile, adaptările

În ceea ce privește contribuțiile sociale în cazul încheierii unui contract de drepturi de autor, sunt scutite persoanele cu handicap grav. Conform OUG nr 18/2018 persoanele care realizează venituri din salarii sau din pensii nu datorează CAS și CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală. Deci, în acest caz, impozitul se plătește pe venitul net și este cotă de 10% (venit net = venit brut – 40% cota forfetară de cheltuieli).

Dacă nu ești scutit de plata Cas sau Cass, atunci vei plăti aceste contribuții calculat la salariul minim pe economie + impozitul pe venit. Totodată, trebuie să iei în calcul faptul că acestea trebuie achitate lunar.

Ca PFA (Persoană Fizică Autorizată)

PFA este forma cea mai simplă prin care persoanele fizice pot desfășura activități economice. Procedura de înființare a unei PFA este destul de simplă iar costurile pentru legalizarea PFA-ului sunt mici (ajung undeva pe la 250-300 de lei). O firmă de contabilitate pentru PFA îți poate fi de mare ajutor căci costurile de administrare, de asemenea, sunt mici.

Pe lângă toate astea, mai ai și următoarele avantaje:

  • beneficiezi în orice moment de banii câștigați
  • ai puține hârtii și declarații de făcut pentru ANAF (sau chiar deloc dacă apelezi la un contabil)
  • poți să accesezi mai ușor credite
  • dosarul de înființare cuprinde o documentație redusă
  • poți să ai angajați
  • impozitul se calculează pe o sumă estimată apoi se face o regularizare pe baza sumelor câștigate
  • costurile de contabilitare sunt mult mai mici decât cele ale unui SRL
  • te poți ocupa singur de contabilitate sau poți apela la un contabil

În ceea ce privește contribuțiile, taxele și impozitele pe care le datorează un PFA, lucrurile stau în felul următor: dacă ai acumulat venituri anuale de până la 22.800 lei nu plătești contribuții sociale ci doar impozit de 10% pe venitul net obținut. Dacă ai depășit această sumă, procentele de contribuții ajung la 38% calculate la venitul minim pe economie.

Alte forme legale de a desfășura activități în mod independent sunt SRL-urile care dau bine în special pentru potențialii clienți din afara țării. Fiscalitatea este mai mică dar ai mari bătăi de cap cu birocrația și, mai nasol, este că trebuie să te angajezi tu pe tine la propria firmă, să îți plătești lunar un salariu. Banii câștigați în plus nu sunt disponibili decât în anul următor realizării veniturilor și sub formă de dividende. Apoi mai este varianta PFI (persoană fizică independentă) sau IF (Întreprindere familială) însă, din câte știu, vin și cu cele mai multe dezavantaje.

Personal, consider că PFA este cea mai potrivită modalitate ca un freelancer să își desfășoare activitatea. Până la urmă, un freelancer este un antreprenor, iar antreprenorii de succes lucrează întotdeauna legal și profesionist.

Tu ce părere ai? Un PFA este mai avantajat decât un SRL sau crezi că pentru un freelancer ar fi mai potrivit să lucreze sub forma unui contract de drepturi de autor?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

31 de comentarii

  1. In prezent ma bucur ca pot folosi contracte cu drepturi de autor. Sunt cu mai putina bataie de cap. Mi-as face PFA daca as sti ca este usor dar problema este ca se complica lucrurile la aceasta etapa

    Apreciat de 1 persoană

  2. Am apelat la contractul de autor și mi se pare utilă ideea. M-am gândit și la PFA, dar nu am fost sigură de această modificare în ceea ce mă privește și doream să am o siguranță a veniturilor. Foarte interesant articolul. 😘

    Apreciat de 1 persoană

  3. Personal cred că este indicat PFA dar doar dacă ai contracte sigure. Pentru mine care nu am câștigat decât câteva premii din campanii,nu cred că merită.
    În orice caz, articolul tău este foarte binevenit, merită împrăștiat pentru a ajuta cât mai multă lume.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Mie contractul de drepturi de autor imi surade si il folosesc momentan pentru ca e cel mai comod sau asa mi se pare mie. Mai putina bataie de cap. Ma gandesc cu groaza ca va veni sigur clipa cand ne vor obliga sa ne facem PFA…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.