Curiozități despre limba germană și alte lucruri amuzante

Am auzit pentru prima dată limba germană acum 10 ani când am mers în vacanță alături de soțul meu (pe atunci iubit) în Germania. Eram fascinați de peisajele de acolo, de cât de ordonați erau locuitorii zonelor rurale, dar și de eleganța cu care se comportau oamenii locului. Entuziasmul nostru a durat până în momentul în care am intrat într-un mini-market să ne cumpărăm alune și bere. Eu știam sigur că văzusem scris undeva cuvântul Die Nutte și eram convinsă că știu ce înseamnă. Vânzătorul respectiv ne-a privit cu suspiciune inițial, apoi a început să râdă. Ne-a explicat că Die Nutte înseamnă PROSTITUATĂ, NU ALUNE.

Anii au trecut și eu am rămas cu o impresie tare plăcută despre nemți, despre cultura lor dar și despre limbă. O perioadă, soțul meu a avut un proiect cu Teatrul German din Timișoara, se ocupa de toată grafica pentru ei și aproape zilnic era nevoit să folosească traducerea google pentru că, altfel, nu înțelegea nimic. Uneori mergeam alături de el la repetițiile actorilor să îi fotografieze pe scenă și să poată folosi acele fotografii în afișele de promovare. Era derutant pentru noi, căci nu înțelegeam nimic. La un moment dat i-am spus că mă gândesc serios să caut o școală de limba germană și să învăț măcar germana pentru începători. Dar, până să învăț germana, știu deja următoarele lucruri despre ea:

  • Limba germană este una dintre cele mai vorbite limbi de pe planetă, chiar dacă locurile fruntașe sunt ocupate de mandarină, spaniolă și engleză.
  • Limba germană are trei genuri: feminin, masculin și neutru.
  • În limba germană majoritatea cuvintelor au în jur de 10 litere. Nu și acesta: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
  • Cea mai folosită literă din limba germană este E.
  • Germana este considerată limba scriitorilor și a oamenilor de știință.
  • Toate substantivele din limba germană se scriu obligatoriu cu literă mare.
  • Se ştie că multe cuvinte din limba germană sunt împrumutate din limba engleză:

Dintre numeroasele lucruri interesante şi curiozităţi despre Germania, mi-au atras atenţia câteva:

  • În Bavaria berea este consumată pe post de hrană, nu de alcool.
  • În 2014, în Germania, cei mai mulți copii purtau numele de Sophie/Sofie sau Maximilian.
  • Hamburgerii s-au născut în… Hamburg.
  • Prima revistă din lume a apărut în Germania.
  • În Germania sunt cei mai puțini șomeri.
  • În Germania iei amendă dacă ai rămas fără carburant pe autostradă.

Tu cunoști limba germană sau ți-ai dori să o înveți? Dacă o cunoști deja, te rog să îmi lași un comentariu cu un cuvânt amuzant din limba germană.



Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

33 de comentarii

  1. eu o pricep, asa, dupa ureche (invat olandeza la 40 ani? invat!! ). La cursuri aveam o colega de 70 de ani! asa ca de rusine invat …
    Altfel, imi aduc aminte o faza amuzanta cu germana: ne jucam cu niste fetitze, sotul a ajuns sa fie Lupul in jocul nostru, doar ca in loc de lupul el zicea LULU. Amandoua fetitzele au ras pe jos, la propriu, pana la urma cea mare se opreste si ne explica de fapt ca in germana lulu = pipi (sau kk, sau ceva de genul asta) .

    Apreciat de 1 persoană

  2. Germana una dintre limbile alea destul de greu de invatat, am invatat putin in gradinita dar au trecut 25 de ani de atunci :)) Curiozitatile sunt super interesante , le-am citit cu mare interes

    Apreciat de 1 persoană

  3. Eu pot să-ți spun că mi se pare destul de grea. Am avut ocazia în facultate să urmez un curs opțional de limbă germană dar am refuzat. Pur și simplu nu e pentru mine. Franceza, engleza, chiar și spaniola (din moment ce nu am nevoie de subtitrări) îmi sunt suficiente. Spor la învățat! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  4. valeu, ce diferenta de traducere :))
    Am facut si eu 3 semestre de germana in facultate, dar nu mai tin minte nimic pentru ca nu prea mi-a placut. Imi pare rau ca nu m-am straduit mai mult, ca acum puteam sa pricep si eu cat de cat ce vorbeste un neamt. De cursuri nu ma mai apuc eu la 34 de ani…

    Apreciat de 1 persoană

    1. Te bat! ce vrei sa spui cu asta? la 34 de ani te poti apuca de orice. De fapt, si la 84 de ani te poti apuca de orice :)Apropo! tot nu imi vine sa cred ca ai varsta asta, arati de 26, mai mult nu ti-as fi dat!

      Apreciază

  5. Eu as fi vrut sa invat, dar mi se pare prea grea. La fiecare drum spre Germania ne punem in masina cursuri de limba si petrecem minimum doua saptamani pe an in Germania, asa ca cu timpul inveti tot felul de cuvinte. Sotul a lucrat in Germania 5 ani, asa ca are un vocabular bun, insa nu prea stie sa lege intre ele cuvintele. Eu ma multumesc cu faptul ca stiu comanda la restaurant, inteleg aproape orice ce tine de mancare…din lungul tau cuvant am priceput începutul cu carne de vita 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  6. Well, poate cel mai logic motiv pentru care (ar trebui să) îmi doresc să învăț germană e că șeful meu este german și el nu vrea să învețe limba română 🙂 Evident că ne înțelegem în engleză, dar altfel ar fi în germană. Recunosc că am avut vreo două tentative folosind Duolingo. Și nu s-a prins mare lucru de mine. E o limbă complicată, cu reguli foarte diferite de ale noastre, astfel încât unele construcții de cuvinte mi se pare fără sens.

    Mult succes!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.