De ce ar trebui să susținem fermierii români?

Una dintre cele mai mari provocări din ultimii ani este alimentația sănătoasă. Mâncărurile de tip fast food și cele procesate au invadat piața și ne este din ce în ce mai dificil să evităm astfel de produse. E drept, suntem mereu stresați, mereu pe fugă și nu mai avem timp să ne gândim la sănătatea noastră. Este mai simplu să îți cumperi o shaworma de la colţ în loc să îți prepari singur prânzul, într-un mediu controlat și cu ingrediente de calitate.

Printre cele mai bune decizii pe care le-am luat acum 7 ani a fost ca eu și soțul să ne înscriem într-un parteneriat cu un agricultor local. L-am susținut în tot acest timp și nu avem de gând să reziliem vreodată contractul. Săptămânal primim un coș cu legume crescute natural, având în acelaşi timp acces la o diversitate de alte produse sănătoase, de la alți producători: fructe, carne, ouă etc. Am mai povestit pe blog despre acest parteneriat așa că nu voi mai intra în detalii.

Cred cu tărie că micile ferme au potenţial economic pentru că văd din ce în ce mai mulți oameni interesați de astfel de parteneriate în detrimentul cumpărăturilor din supermarket. România are cea mai mare civilizație rurală din Europa și astfel de parteneriate ar asigura existența unui număr foarte mare de locuitori ai satelor. Beneficiul ar fi, evident, și de partea cumpărătorilor, căci știi ce mănânci, până la urmă.

Am o deosebită admirație față de toți cei ce susțin producătorii români! Ei sunt cei ce au înțeles că fermierii care ne furnizează alimentele crescute cu multă trudă merită tot respectul și sprijinul nostru. Rodbun susține fermierul român dezvoltând cel mai ambițios proiect din agricultura românească și răsplătește performanța în acest domeniu. În fiecare an, Rodbun îi premiază pe agricultorii cu cele mai bune culturi, oferind totodată o varietate de îngrășăminte chimice de calitate, unele chiar BIO, pentru ca fermierii români să aibă cele mai bune rezultate.

Crescând cu bunicii la țară am avut ocazia să văd tot procesul prin care o roșie ajunge din grădină în farfurie. Semănatul lor începea iarna, în solarii încălzite (pe vremea aceea cu sobe improvizate). Primăvara devreme începea plantarea lor, pentru recolta din mai, apoi se relua procesul pentru lunile următoare. Când roșiile erau coapte bine le culegeam cu mare grijă. Cele mai frumoase mergeau la vânzare, restul erau transformate în suc, bulion, zarzavat. Pregătirea roșiilor pentru vânzare presupunea un mare efort pentru noi toți. După cules acestea erau spălate cu mare grijă și apoi șterse, roșie cu roșie, cu prosoape și șervete curate. Era o treabă migăloasă, care se desfășura pe parcursul unei zile întregi fără pauză. Când cutiile erau pline, bunicii mergeau cu ele la vânzare în orașele apropiate. Dormeau în mașină și se spălau cum puteau, mâncau când puteau și își doreau să ajungă mai repede acasă. Acum înțeleg mai bine ce presupune să fii agricultor, este motivul pentru care nu ocolesc piețele dar și unul dintre motivele pentru care m-am înscris într-un parteneriat cu un producător local.

Cumpărând de la fermierii români contribui la creșterea economiei locale, la dezvoltarea zonei în care locuiești dar, mai ales, ai grijă de  alimentaţia ta şi prin asta, de sănătatea ta şi a familiei tale.

Tu ești înscris/ă sau ai de gând să te înscrii într-un parteneriat cu un fermier local, sau preferi cumpărăturile din supermarket?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

46 de comentarii

  1. Trebuie sa recunosc ca este prima oară când aud de astfel de parteneriate cu fermieri. Ar fi bine sa găsim persoane serioase de la care sa cumpărăm hrana sănătoasă.
    Eu cumpăr din magazine specializate deocamdată

    Apreciat de 1 persoană

  2. Planul meu este să dau la facultatea de nutriție și dietetica și mă interesează din ce în ce mai mult tot ce ține de alimentație sănătoasă, produse cât mai naturale, etc. Sună foarte bine această idee de parteneriat, chiar nu am luat asta în calcul până acum

    Apreciat de 1 persoană

  3. A,si cand plecam in vacante, eu inainte caut daca sunt ceva magazine/producatori locali. Si in vacantele cu cortul am gasit piete si magazine locale. Cu drag va zic ca banane si papaya si portocale ca in tenerife nu am mai mancat niciodata: 50-80 centi kg, urate rau, dar ce aroma! Si da, magazinasul era nu departe de hoteluri all inclusive -deci doar e nevoie sa vreau, ca solutii sunt. Sau citricele din Israel…sunt o splendoare! (dar f. scumpe, asta e, pretz platit pt aroma). Cu atat mai mult cat in romania aproape 50% din romani sunt la tara – daca se creeaza o cerere si un respect pt munca, oferta si diversificarea o sa creasca, doar ca e greu sa renuntzam la leneveala mintala indusa de supermarket…

    Apreciat de 1 persoană

  4. ce imi place ce promovezi!
    Eu cred ca aceasta e una din cheia sanatatii, si a mea, dar si a producatorului. Dupa cum stii, evitam la maximum supermarketul si emrgem doar la piata (2-3 ori pe an la supermarket + 2-3 ori pe an la DM) – nu e cea mai bogata piata dar 3-4 producatori tot am gasit. Si noi avem cativa producatori de unde luam ce au de sezon: lapte si branzica si unt si cartofi(de la S.), faina de la vecinii lor (S. aduce la piata si unele de la vecini), mergem si la ei la ferma de cateva ori pe an, au aprox 20 -25 de vaci in „camp” si 2 generatii in crestere (nu i-am intrebat ce fac cu viteii dar ii cresc), mere de la un barbos ce vine cu tractor cu remorca la piata (nu, nu ii stiu inca numele 😀 , dar stiu ca are „incaperi” gen frigidere unde tine temp si umiditate si nu s-au stafidit inca), rosii si castraveti de la A.(sere, aquacultura, dar macar sunt proaspat culese), colet de 10 kile la 3 luni de carne de vita bio (certificata) pe comanda (producatorul strange pe email cereri si apoi taie, mergem in ziua X, la aprox 100km, si ne luam coletul mixt), gaini si branze de de capra de la un producator certificat bio (luam de cand nu terminase certificarea, produsele sunt la fel de bune cu certificat dar mai scumpe, certificarea dureaza 5 ani, si ii costa….) , ulei de masline din grecia direct la producator, portocale imi comand acum direct din Spania de la producator (urate, strambe, cu pete, dar stiu de la usa liftului ca a primit sotul coletul si deja au mancat sheva din el), vara mergem la o tipa faina ce si-a facut „tarlaua” ei singura in mijlocul campului etc. Vorbesc cu ei, ii intreb cum merge recolta, cum e anul, ce folosesc etc. – stiu ca pe alocuri folosesc pesticide, ocazional, nu judec, dar aleg.
    E perfect? nu. Se poate mai bine? Da. Ce fac acu, it is good enough. Prefer sa dau banii la piatza decat la farmacie – si mi-a iesit pana acum.

    Apreciat de 1 persoană

      1. Noi azi am mancat din primul colet de vită bio, crescute in nr mic in libertate. Excelente steak-uri!
        Bunica mea avea vorba femeii: mai bine dam banii pe mancare decat pe medicamente. Mi-am amintit de ea cand am auzit de portocalele din Israel. Cand eu eram mică se gaseau (încă) portocale. Si bunica spunea ca cele mai bune portocale sunt cele Jaffa.

        Apreciat de 1 persoană

  5. De câțiva ani buni îmi cultiv legume, cresc păsări în propria curte, la nivel foarte mic, doar pentru familie. Poate că dacă aș avea mai mult teren aș practica la un nivel mai mare. Este tare greu cu cei care vor să o facă pentru că nu găsesc parteneriate corecte în care să fie ambele părți mulțumite. Felicitări pentru cei ce reușesc, celor ce îi susțin și pentru articol!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Bio nu ofera toti caci, pentru a obtine certificatul BIO e o treaba mai complexa si mai complicata. Dar natural da. Uita-te la aspectul fructelor si al legumelor si compară-le cu cele exportate. Miroase-le si o sa vezi diferența 🙂

      Apreciază

  6. Nu am un furnizor al meu pentru ca nu stiu cum sa il gasesc si cum sa dezvolt un astfel de parteneriat. Eu chiar mi-as dori asa ceva, chiar daca ar inseamna sa cumpar fructe, legume, oua mai scump. Ca si tine, si eu am copilarit si petrecut vacantele la tara si stiu cata munca este in spatele unei productii naturale.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Felicitări. Dacă ar fi toată lumea la fel de interesată ar sta altfel lucrurile. România are pământ bun, e păcat că se consumă atât de multe produse importate. În Irlanda văd interes pentru promovarea producătorilor locali. Și zău că nu-i rău.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Cred ca nu merita sa se faca parteneriate cu supermarket-urile, ca grosul castigului si l-ar lua magazinele.
    Eu comand de la un producator bio local, dar nu am intrat intr-o asociatie ca sa sustin un producator, pt ca erai legat de abonament si in vacanta. De 2 luni am gasit si producator bio local care vine si livreaza carne de pasare, curcan, rata. Iar sapt trecuta am gasit vita bio, crescuta in libertate, tot asa, cu comandă.
    Altfel asa de tare mi-am schimbat modul de consum, ca nici nu mi-ar trece prin cap sa mai iau fructe sau legume din supermarket. De fapt nu mai frecventez magazine de genul. In ultimii ani ma mai uitam la pretul produselor bio ca sa compar cu ce iau eu si am observat ca era mai mare, uneori chiar dublu.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ai dreptate in privinta supermarketurilor. Ma bucur sa stiu ca ai de unde sa iti cumperi hrana. Carne de vita bio inca nu am gasit.
      Referitor la abonament, noi donam cosurile pe care nu le putem lua, asa fac si ceilalti din grupul nostru, asa ca alimentele ajung la camine de batrani sau la orfelinate.

      Apreciat de 1 persoană

  9. recunosc, in ultima perioada iau din marketuri. nu de alta, dar ce vad pe piata e stricat, nu poti sa alegi fructele sau legumele care arata cat de cat mai ok, vanzatorii se uita foarte urat la tine. ar fi bine ca fermierii locali sa dezvolte astfel de parteneriate cu marketuri sau aprozare

    Apreciat de 1 persoană

    1. Sa stii ca acele fructe sau legume care au aspect neplacut sunt motivul pentru care aleg sa le cumpar caci asta dovedeste ca nu au fost tratate cu nimic. Am observat ca unele marketuri aduc si produse locale dar prea putine.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.