6 tipuri de fotografie pe care ar trebui să le cunoști

Cu arta fotografică m-am întâlnit pentru prima dată în copilărie. Bunicul meu, matematician înnăscut, deținea o colecție impresionantă de aparate foto. În timpul liber își cultiva din plin pasiunea pentru această artă și nu contenea să ne surprindă cu noi și noi fotografii. De cele mai multe ori eu eram ‘’modelul’’ și țin să îi mulțumesc pentru asta. Fără dragostea lui față de fotografie, azi nu aș fi avut albume întregi cu cele mai frumoase momente din copilăria mea.

Bunicul a păstrat în loc de cinste acele aparate foto până acum câțiva ani. Erau închise într-o vitrină din lemn masiv și, de fiecare dată când îmi vizitam bunicii, petreceam câteva ore în fața geamurilor prăfuite de timp să admir comorile foto. Regretul meu este că nu mi-am exprimat niciodată dorința de a primi acele aparate care acum sunt pierdute pe undeva (aruncate).

Un alt prilej de a învăța depre fotografie a fost la Facultatea de Arte din Timișoara. Disciplina se numea ‘’Bazele fotografiei și tehnicile foto’’ și era printre preferatele mele. Am învățat multe lucruri noi dar am avut ocazia și să pun în aplicare tot ce învățasem de la bunicul meu în ceea ce privește fotografia. Tot atunci a fost și perioada în care am primit de la părinți prima mea cameră foto. Ea și-a făcut treaba la vremea ei dar acum am nevoie de ceva mai bun. Pe Photosetup au aparate foto performante și alte accesorii utile unui fotograf, deci, luna următoare știu pe ce dau banii. Abia aștept să pun în aplicare tehnicile foto pe care le cunosc și să fac următoarele tipuri de fotografii:

Fotografia alb-negru

Aceste tipuri de fotografii sunt printre preferatele mele. În primul rând pentru că fotografiile alb-negru îmi trezesc nostalgii, dar și pentru că descriu imagini misterioase, cu texturi și forme mult mai proeminente decât în cazul fotografiilor color.

*Pentru un rezultat deosebit, fii atent la tonurile de gri, folosește un filtru de polarizare și un trepied.

Fotografia în mișcare

Orice mișcă în natură are potențial fotografic, fie că vorbim despre sportivi, vânt, un copil care se joacă în parc sau o mașină care trece în viteză.

*Înghețarea subiectului pe care îl fotografiezi se poate realiza prin declanșarea flashului, totodată ai mai multe variante de a capta mișcarea: când subiectul stă și camera foto se mișcă și invers, ori când subiectul și camera foto sunt în mișcare.

Fotografia Macro

Cu acest tip de fotografie reușești să captezi o lume pe care nu o putem percepe cu ochiul liber: ochii unei insecte, o picătură de ploaie, detaliile unei plante sau textura pielii. Eu sunt fascinată de fotografiile macro!

*Deși nu este neapărat nevoie să deții un obiectiv destinat acestui tip de fotografie, totuși, dacă vrei rezultate spectaculoase ar trebui să investești într-unul. Pentru a obține detalii interesante joacă-te cu subexpunerea sau supraexpunerea.

Fotografia panoramică

Fotografia panoramică este ușor de realizat și nu necesită un echipament special. O cameră DSRL este suficientă căci are toate setările necesare.

*Pentru a ajunge la imaginea finală capturează peisajul pe bucăți, iar dacă ești începător, util ți-ar fi și un trepied.

Fotografia de arhitectură

Fotografia de arhitectură este mai mult decât redarea unor clădiri și a detaliilor acestora, fotografia de arhitectură cuprinde și spațiile (interioare și exterioare), zgârie-norii, dar și mediul înconjurător.

*Atunci când fotografiezi arhitectura modernă ai șansa să obții o imagine abstractă impresionantă.

Fotografia de portret

Fotografia de portret este unul dintre cele mai abordate subiecte atât de fotografii amatori cât și de cei profesioniști.

*Pentru rezultate interesante încearcă să fotografiezi persoana din perspective diferite, umple cadrul cu subiectul, utilizează un timp de expunere mic și joacă-te cu fundalurile.

Fotografia este o oglindă înzestrată cu memorie.

definiție clasică de Hacob Paronian

*fotografiile mai sus prezentate sunt preluate de pe site-ul unsplash.com / *fotografiile exemplificate la secțiunea ”fotografia de arhitectură” îmi aparțin

Ție ce tip de fotografie îți place cel mai mult?

6 comentarii

  1. desi imi place natura si as zice oricand la cea panoramica, raman la impresia ca fotografia in miscare este cea mai sofisticata – e vorba de multe incercari, reflex, rabdare, cunoasterea aparatului.
    Am avut un coleg care facea genul asta de poze cu metroul in miscare – iesea in fiecare seara de la birou si statea 20-30min la pozat. Din pacate colegul nu mai e printre noi …

    Apreciat de 1 persoană

  2. fotografia panoramica mi se pare cea mai frumoasa, iar cel mai greu de realizat mi se par a fi pozele in miscare si cele macro. Stii ca ma apucasem si eu de un curs de fotografie, dar lasa din mine a lasat-o moarta, ca erau chestii de fizica pe care nu e pricepeam.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.