De ce nu cred în dietele minune?

Internetul este plin de rețete minune care îți promit că vei slăbi rapid și ușor, dar, din punctul meu de vedere, o dietă care nu are o bază medicală, nu este de luat în calcul. Și aici intră și cele de genul Dieta Dukan sau Atkins.

Nu cred că este în regulă să investești speranțe, timp și, mai ales bani, în tot felul de programe de slăbit, să bei diverse sucuri, să iei suplimente sau să consumi anumite batoane fără acordul unui specialist. Pe lângă faptul că acestea nu funcționează, poate doar un timp scurt, îți pot da sănătatea peste cap. Este marketing și ar trebui să conștientizezi asta. Acele companii se îmbogățesc pe spatele oamenilor disperați (nu toate intră în aceeași oală, dar majoritatea). Un program de slăbit care se desfășoară pe o perioadă de 6-12 luni în care consumi acele batoane frumos ambalate le va asigura companiilor venituri mari. Când termini programul respectiv vei observa că începi din nou să iei în greutate și tentația o să fie mare să apelezi din nou la sucuri și batoane.

Eu nu cred în dietele temporare, ci cred în schimbarea radicală a stilului de viață…pe viață, nu pe o periadă limitată de timp. Poți începe de la frigider și lista de cumpărături. La fiecare masă ar trebui să ai ceva verde. Evită mâncărurile procesate și consumă sucuri făcute în casă. 3 mese și două gustări pe zi fac mai mult bine decât renunțarea la mâncare, cred că sportul este mai sănătos decât suplimentele alimentare, cred că nu pâinea sau zahărul sunt problema, ci cantitatea lor. Echilibrul este cheia. Dietele care funcționează cel mai bine se desfășoară pe o perioadă lungă de timp, nu te înfometează și nici nu te suprasolicită din punct de vedere fizic. Tu ce spui?

Ai ținut vreodată dietă? ai încredere în programele de slăbit?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

57 de comentarii

    1. Stii, ca si pofta ca si lenea pleaca de la creier. Daca atunci cand iti e pofta de o ciocolata ai lua o curmala, o sa vezi ca iti trece pofta de dulce. Oricum, important este sa te simti tu bine cu tine, iar daca esti sanatoasa, asta e cel mai important.

      Apreciază

  1. si inca o poveste si ma duc.
    am o prietena draga. Dupa 15 ani de obezitate usoara a ajuns la diabetolog: diabet forma usoara. A eliminat complet faina, zahar, redus anumite fructe, multe legume si proteine, 1-2 zile in care mananca 500calorii, tratament, analize la fiecare 1-2-3 luni, miscare (a renuntat la masina) => a slabit si analizele au iesit perfecte ca de om sanatos,nici urma de diabet sau probleme hepatice si nu a mai avut nevoie de medicamentatie.

    Stiti ce a facut prietena mea la primul hop de viata? s-a intors la marea ei dragoste: fainoasele. Un an de sanatate a fost distrus in urmatorul an. E nevoie de mult curaj sa acceptam ca o iubire ne face rau. Eu ii zic dragoste toxica…

    Apreciat de 1 persoană

  2. Cine o sa inventeze dieta perfecta ce merge la toti, primeste nobelul pt medicina. Pana acolo fiecare suntem unici si avem nevoie de mult curaj sa ne acceptam greselile si sa le eliminam si sa devenim mai buni.

    Cu ani in urma am inteles ca boala se intampina nu cu adus INCA ceva in mine, ci in primul rand cu eliminat ceva. Si corpul se schimba, nevoile corpului se schimba. De ex. de cativa ani am zile cand mananc doar 2 mese pe zi, si altele doar o masa si mai iau legume/fructe, si mi-e suficient. In zilele in care fac miscare multa am nevoie de mai multa mancare. Dar cat de greu e de ascultat si inteles corpul!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da….corpul iti spune cand ceva nu e in regula, sunt semnale mici la inceput, pe care le ignoram. In alta ordine de idei, cu cat lucrezi mai mult, chiar si la calculator, cu atat ai mai multa nevoie de hrana.

      Apreciază

  3. NIici eu nu cred ca exista o dieta atat de potrivita pentru fiecare din nou care sa dea rezultatele alea perfecte. Uite ca fiecare suntem diferite cu un motiv si de aceea trebuie sa avem mare grija dupa ce ne luam din ce gasim pe net

    Apreciat de 1 persoană

  4. Eu am tinut dieta o data si nu m-am ingrasat la loc. M-am lasat de fumat inainte sa raman insarcinata si m-am ingrasat vreo 10kg, plus kg din sarcina, am avut multe de slabit atunci si nu s-au dus toate cu 3 mese si 2 gustari si frunze de salata. Am tinut atunci Scarsdale si am slabit vreo 7 kg, au trecut aproape 9 ani si nu le-am pus la loc. Variez periodic 2-3kg, iarna-vara, post-vacante, etc, dar nu m-am ingrasat sa ajung macar in apropiere. Am o prietena care a slabit cu nutritionist, 10kg in 3 luni, s-a mentinut un an, acum le are pe toate la loc. Depinde si ce metabolism ai si ce varsta si de cate ori tii diete din astea

    Apreciat de 2 persoane

      1. E ceva cu metabolismul, clar, pt ca de mancat tot asa am mancat si m-am ingrasat 🙂 conteaza si varsta si sportul, de ex intre mine care am tinut dieta aia si n-am pus la loc si prietena mea care a slabit cu nutritionist si a pus la loc e o diferenta de 4 ani, eu in minus, plus sportul, eu am facut mereu sport, nu miscare, sport-sport, ea nu. In rest, avem cam acelasi stil de viata, mancam cam aceleasi lucruri, insa ea mananca cina cu 1-2 ore mai tarziu decat mine. Nutritionistul sa stii ca nu a schimbat mare lucru la ce manca ea, doar i-a aranjat un pic mesele, gen daca mananci azi paste, le mananci la pranz, nu seara. Eu cred ca e complicat tare cu slabitul, sa ne bucuram ca nu avem probleme, cunosc persoane care se chinuie efectiv, ca sa isi mentina greutatea isi cantaresc mancarea, nu as vrea sa fiu vreodata in locul lor 😦

        Apreciat de 1 persoană

          1. nu e musai sport, sunt multi sportivi cu un indice mare de grasime (cunosc persoane ce fac ultra marathoane – peste 50km -si tot au un strat consistent). Musculatura se dezvolta si in paralel cu grasimea. Si sunt multi care din motive de obezitate nu mai pot face deloc miscare (realmente sedentari complet).
            Prin deficit caloric grasimea se consuma – corpul converteste prin procese metabolice grasimea in glycogen. In plus e nevoie de a fi si in deficit de glucide – procesul metabolic de conversie incepe la cateva ore de deficit de glucoza. De aceea dieta Dukan functioneaza atat de bine: scoate aproape toti carbs, cu proteina apare senzatia de satietate fara a manca excesiv, apoi corpul incepe sa digere si din grasimi. Fata de dieta cu apa (cand cateva zile se bea unmai apa) , dukan cu un consum mare de proteine nu pune in pericol musculatura.

            Apreciază

  5. Nu am ținut vreodată dietă și nici nu am încercat alte metode de slăbit.. Fac sport pentru a mă menține și încerc să mă abțin cât mai mult de la dulciuri.. și cam asta e

    Apreciat de 1 persoană

  6. Eu am adoptat un regim alimentar sănătos personalizat. Cât timp îl respect, rezultatele sunt bune, cât nu, rezultatele lipsesc. După multele diete minune încercate fără a avea reultate evidente, am ales stilul sănătos.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Am tinut da, insa am combinat-o cu sportul. Ideea este sa iti schimbi stilul de viata, totusi orice dieta functioneaza doar pe termen scurt, si dupa exista riscul sa te ingrasi la loc.

    Apreciat de 1 persoană

  8. Nici eu nu cred in dietele minune, mi se par grele si pe langa asta cred ca dupa ce revii la stilul de viata avut inainte pui ma multe kg. Totusi cred ca un stil de viata sanatos poate face minuni.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Nici eu nu cred in dietele minune. Sora mea tine dieta recomandata de nutritionist si are rezultate. Recomand aceasta metoda pentru cei care vor sa adopte un stil sanatos si sa slabeasca in acelasi timp. Altceva nu exista pentru mine!

    Apreciat de 1 persoană

  10. Toata lumea lauda Dukan si sotul meu e foarte tentat sa il tina pentru ca presupune multe proteine. Chiar e suparat pe mine ca nu vreau sa tin cu el, dar eu am probleme cu ficatul si atatea proteine clar nu imi fac bine. Vointa daca as avea…. ce bine ar fi! Nu sa tin o dieta, ci sa mananc mai putin de toate, sa nu mai scap ca vaca in porumb.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Verisoara mea a tinut Dukan. Din prima a zis: „stiu ca e controversat dar la 30 ani cu 117 kile si dureri de coloana si articulatii si probleme de ficat nou aparute nu vad o alta solutie”. I-am apreciat decizia si sustinut-o cum am stiut noi: mancat cu ea acelasi meniu, incurajari, admiratie, aprecieri, imbratisari. Si l-a tinut, strict, pana a ajns la 70 de kg. Apoi a trecut la un regim cu mai multe legume, dar in continuare faina si zaharul le evita in cele mai multe zile.
      Dupa ce a slabit s-a apucat si de sport (uneori merge la sala, deseori doar acasa sau in parc, sau plimbari).

      S-a mentinut, se simte bine, arata bine, sunt mandra de ea.

      Imi pare rau ca nu mai gasesc articolul cu interviul pe care l-a dat despre ea si dukan.

      Apreciază

        1. la ea initial a fost la dieta dar dupa dieta a schimbat puternic stilul de viata, nu a revenit la modul de alimentatie ce ii facea rau inainte.
          Sport a inceput dupa ce a slabit, realmente ducea 50 kg, e complicat de facut miscare cu asa povara.

          Whatever, mesajul meu era ca: o fi Dukan controversat, dar ajuta colosal pt cine e in nevoie. Si conteaza mult sa sustinem persoanele ce tin dieta, si fac orice efort pt a sustine pe cei dragi ce vor sa tina dieta: mananc aceleasi lucruri cu ei si atunci cand nu imi plac, sar peste mese doar pt a nu ii tenta, nu vb despre lucruri interzise, ii incurajez etc. Pt persoanele deja la obezitate dukan asta merita, chiar abordat o varianta „stramba” (cu bagat pe ici pe colo cate o zi doar de legume ). O zic tocmai pt ca am vazut la vara mea si vazut rezultatele, si discutat si explicat.
          (Si mai cunsoc si alte eprsoane doar cu dukan si care au pierdut si 30-40kg si se mentzin dar nefiind implicata ma abtzin)

          Apreciat de 1 persoană

          1. cine are probleme cu rinichii, orice il da peste cap.
            Cine e obez de ani inseamna ca nu are o alimentatie potrivita corpului si deja multe mecanisme sunt afectate. De inlocuit alimentatia nepotrivita cu dieta dukan mi se pare trecut din lac in putz, dar daca asta il ajuta sa slabeasca atunci e o solutie extraordinara.
            Ce e fain la dukan este ca are pasi de bun simt de ‘iesire’ din dieta, cine respecta si dieta dukan si pasii, sigur nu se ingrasa si ajunge la un mod de viata mult mai sanatos.

            Asa ca, desi nu cred in diete, sustin pe toti cei din jur ce doresc sa tina o dieta. E o forma de iubire, nu le subminati alegerea, aleg pt o sanatate mai buna, aleg cum pot.

            (eu tin post, si sotul, in neglijenta, tot vine si imi da ba ou, ba prajitura, ba din astea. Refuz fara jena, dar imi aduc aminte cu drag ce simplu erau posturile la mamaia, cu caldura si liniste si rugaciune si fara tentatii. Conteaza enorm cand cei din jur de ‘ajuta’ si prin tacere)

            Apreciat de 1 persoană

  11. N-am avut nevoie sa slabesc, acum poate ca n-ar fi rau sa dau jos 2-3 kg, desi imi place de mine mai ” pulpoasa”. Colegii imi zic ca sunt slaba. In afara de sotul meu, care și-a schimbat complet regimul de viata, inca n-am intalnit pe nimeni care sa fi slabit si sa fi ramas asa, kilogramele s-au intors, cu un mic plus. Ca cica daca te infometezi dai jos din muschi, iar cand te ingrasi pui in loc grasime. Plus ca, facand regim, iti faci corpul sa incerce sa valorifice orice mic aport caloric odata ce nu mai esti la cura, ca sa isi faca rezerve in caz de o noua perioada de înfometare.
    Dar tu vrei sa dai ceva kg jos?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ma bucur sa stiu ca si-a schimbat radical stilul de viata! e cel mai sanatos asa. Eu zic ca 2-3 kg ”in plus” nu sunt in plus. Asa ca stai cuminte 🙂 Eu nu vreau sa slabesc, vreau sa mai pun vreo 4 dar nu pot :))) Chestia e ca vad peste tot abureli de genul ”slabeste rapid si usor fara efort” si bla bla, asa ca nu m-am putut abtine sa nu comentez :))

      Apreciază

  12. sincer, da, am tinut si diete, am slabit, am luat inapoi in greutate…and so on! consider ca sportul face cele mai mari minuni! am reinceput sa merg la sala si lucrul asta se vede! am mai slabit de la inceputul anului si am in plan sa ma tin cat pot de mult de progarmul asta, cu mancat mai ok, fara fast-food si mai putine dulciuri

    Apreciat de 1 persoană

      1. Eu am auzit de cancer de rinichi la 1 an doi dupa Dukan. Oricum, e destul sa google-esti si ti se afiseaza zeci de pagini cu cat e de nociv. Cazul verisoarei e unul din exceptii, chiar pt ca si-a schimbat regimul. Oricum, totul vine din cap: stiu pe cineva care și-a taiat din stomac si tot n-a slăbit, ca obiceiurile i-au ramas si fenteaza stimacul mic cu mancat des si caloric, inclusiv noaptea.
        Altfel mai ziceam eu: cand mănânci prost poti sa schimbi alimentatia si repede vezi rezultate, cand deja mananci cum trebuie, e mai greu sa vezi rezultate.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.