Te-ai gândit vreodată că obiceiurile tale zilnice și aparent inofensive pot face mult rău naturii? Am făcut o listă cu zece obiceiuri zilinice pe care le putem schimba pentru un impact pozitiv asupra planetei:
Șofatul
E foarte comod să te deplasezi cu mașina, dar automobilul folosit zilnic nu dăunează doar mediului, ci și sănătății tale. Numai în SUA sunt 235 milioane de automobile, nici nu vreau să mă gândesc la totalul lor pe planetă. Mersul pe jos sau cu blicicleta vor avea efecte pozitive atât asupra naturii cât și asupra fizicului și psihicului uman. Nu știu în alte orașe din țară cum contribuie cetățenii la reducerea poluării, dar în Timișoara avem posibilitatea să folosim gratuit biciclete sau trotinete electrice puse la dispoziție de mai marii.
Folosirea plasticului în exces
Dacă la condus mi se pare floare la ureche să renunț (asta pentru că nu am carnet), la plastic mi se pare greu, aproape imposibil. Majoritatea articolelor din magazine și supermarketuri sunt ambalate în recipiente din plastic. Ambalajele alimentare reprezintă 70% din gunoiul menajer. Problema e că plasticul este cel mai mare poluant, nu se descompune și are o durată de viață enormă. Asta înseamnă că treaba e nasoală. Ca soluție ar fi să cumpărăm apa în recipiente de sticlă, produse eco și să renunțăm la a mai aduna plasa cu plase din cămară.
Spălatul pe dinți sau pe cap
Majoritatea oamenilor lasă apa să curgă în momentul în care iși periază dinții sau își șamponează părul. Este o risipă enormă dacă stai să calculezi câtă apă se pierde la fiecare spălare. Eu m-am lăsat de acest obicei și pot spune că am observat modificări inclusiv pe factură.
Lăsatul luminilor aprinse
Risipim energie atunci când lăsăm becuri aprinse în încăperile în care nu stă nimeni. Știu că ai auzit de prea multe ori lucrul acesta, însă, stinge lumina de câte ori ieși dintr-o cameră, pentru mediu chiar face diferența.
Consumul de carne
Nu spun că trebuie să fim toți vegetarieni sau vegani, dar consumul de carne dăunează incredibil de mult mediului. Sunt defrișate hectare întregi de păduri pentru a crește culturi de cereale, soia, etc cu care sunt hrănite animalele. Totodată, supraaglomerarea fermelor este motiv de îngrijorare. Un echilibru între consumul de carne și cel de vegetale ar putea schimba ceva.
Risipa alimentară
În medie, aruncăm zilnic o porție mare de hrană/ membru familie. Tonele de alimente care sunt aruncate la gunoi de europeni și cei de cei din SUA ar fi suficiente să hrănească populația planetei. Ca soluție, cumpără mai puțin și doar ce ai nevie, nu fuge supermarketul 🙂
Folosirea sclipiciului
Pasionații de artă, make-up și copii vor fi dezamăgiți. Sclipiciul este fabricat din plastic și microplastic. Acesta ajunge în oceane, în stomacul peștilor și, apoi, în organismul nostru.
Shoppingul
Femeile nu au niciodată cu ce să se îmbrace, deși dacă deschizi dulapul lor, cad hainele cu tot cu ușă. ”Moda modernă” e tare faină și e greu să reziști tentației de a-ți cumpăra ceva nou. DAR.. fabricile de haine sunt sursă inepuizabilă de poluare, fac risipă de energie și de materiale, de exemplu comandă pânză în cantități mai mari decât au nevoie, apoi o aruncă, folosesc chimicale periculoase, fibre sintetice care dăunează, de asemenea. 9000 de litri de apă se folosesc doar pentru o pereche de jeans. Lista poate continua. Magazinele second hand sau shoppingul cumpătat sunt soluția.
Tu știai despre aceste obiceiuri zilnice care distrug mediul? Ce faci pentru o planetă curată?
9000 de litri de apa pentru o singura pereche de jeansi? Habar nu aveam. Mda, e greu sa ne dezvatam de obiceiurile proaste. Risipa alimentara si plasticul in exces ma zgarie pe mine pe creier.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sincera sa fiu nu stiam ca nu sunt chiar bune acest obiceiuri. Cel putin, niciodata nu m-am gandit ca ar fi vreo problema atunci cand ma spal.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din cele 5 am renuntat la doua, si incercam sa temperam alte doua.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O,da, noi, romanii aruncam multa mancare. Incerc pe cat posibil sa nu gatesc mai mult decat mancam. Mare dreptate ai cu toate ideile.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O,da!Noi romanii aruncam multa mancare. De aceea, de sarbatori incercam sa fac mancare in functie de cat mancam.. Ai dreptate, si cu celelalte idei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cunosc putini oameni care fac mancare in functie de cat mananca. De sarbatori este obsesia asta….sa ai de toate pe masa. Nu fac bine nici organismului uman, nici mediului, ca oricum la gunoi ajunge toata mancarea ramasa.
ApreciazăApreciază
Se va schimba si la noi acest obicei, consider ca deja risipa de mancare incepe sa scada. Pana si la nunti au inceput sa mai scada numarul de feluri sau cantitatea preparatelor.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da? sper sa fie asa, la evenimentele la care am fost pana acum nu s-a intamplat asa.
ApreciazăApreciază
Am prins botez si cu bufet suedez acum 1 an. Lucrurile se schimba dar incet.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asta e minge la fileu pt mine: urmaresc pe tema asta dezbateri de ceva ani (meseria.)
Asa ca vin cu show off: cele mai poluante industrii in lume sunt:
– petrolului
– textilelor (un sfert din plantatiile globului sunt cu bumbac, si asta implica pesticide si apa), apoi vopsitul…
– cosmeticelor (ca sunt legate de petrol)
– bateriilor (tine tot de chimie, zic)
Priveste in jur si vezi cele ce depind de astea si poate fi injumatatit. Nu, nu zic sa renunti la masina, dar mutat langa scoala/birou poate reduce la folosirea ei doar in weekend-uri. Ne cautam locuinte cat mai mari si cat mai in afara orasului dar uitam cat timp stam in trafic si asta imbolnaveste pe noi, pe ceilalti, si nici nu ne mai bucuram de ce avem.
Se poate si cu mai putine cosmetice – nu e bai daca folosim juma din cantitatea de shampon sau din detergenti etc. Pune intrebarea „de cate am nevoie?” merge la parfumuri, la machiaje.
Se poate si cu juma din haine. Hai, uita te cate din ele le folosim periodic. Inclusiv eu, cu 2 rafturi de haine si tot cateva le invart iar si iar. Citeam ca pt producerea unei perechi de blugi (de la samantza la imbracat) sunt cateva tone de apa si sute de litri de chimicale!!!.
Se poate cu mai putine electrice in casa. Mai putine baterii necesare, mai putin consum de electricitate. Si musai bateriile duse la reciclat dupa. Sunt multe lucruri ce le fac din nou a la naturel: usuc par, usuc rufe, nu mai calc, framant de mana, toc mai mult de mana.
Si dintr-o data vad ca lucrurile marunte gen oprit apa cand spalam dinti, sau redus carnea sunt lucruri marunte. Nu, apa nu e problema mare a romaniei – avem surse suficiente (dupa vacanta in Israel am devenit mult mai recunoscatoare pt ce bogata e romania…israel-ul reclicleaza 80% din apa!!! ca sa iti dai seama, pe locul 2 in lume la reciclare apa e spania cu 15%)
Ce m-ai provocat sa scriu pe sectiuni de viata top de ce e poluant si ce cum poate fi imbunatatit, o serie de articole :).
Hai ca iti scriu, ca macar atata invatzai la munca 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
nu un sfert sunt plantatiile de bumbac, scuzati, am confundat 25% cu 2.5% Deci 2.5% din plantatiile de pe glob sunt cu bumbac. Dar consuma 25% din insecticide/pesticide, atat de greu e de plantat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hmm, nu am stiut! wow!!
ApreciazăApreciază
Chiar te rog sa scrii cat mai multe articole pe tema asta! zici tu ca econimia de apa nu e mare chestie, nu e mare, dar totusi este! Cu samponul nu stiu daca poti face trucul, depinde cat de lung ai parul :))) Hai ca ma tund si gata :))
ApreciazăApreciază
am avut par pana sub fund, si a mers, dar stai sa vezi ce plete lungi si dese are fiica mea.
Altfel, sotul nu consuma deloc sampon. Si mai e si invidios.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))) si eu il am ung dar nu ma descurc fara 2 samponari
ApreciazăApreciază
Incerc tare mult sa nu risipesc din resursele naturale, nu las apa sa curga fără rost, nu mai folosesc servetele la bucatarie, ci prosoape pe care le spal in masina de spalat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Spre rusinea mea, folosesc destule servetele de hartie dar, am de gand sa schimb asta 🙂
ApreciazăApreciază
Unele sunt chiar informatii noi… despre unele stiam deja.. despre sofat, despre risipa de apa si incerc sa nu le fac. Foarte interesant articolul tau
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sun de acord cu tot ce ai zis. Nici nu încape vb ca obiceiurile noastre zilnice distrug mediul
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aș mai adăuga reciclatul ambalajelor de sticlă de la iaurturi. Pot fi refolosite în multe feluri: pui gem/miere/alte produse în ele. Pot fi pictate și transformate în diferite suporturi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Buna idee! multumesc pentru pont.
ApreciazăApreciază
Incerc sa am grija de mediu si de multe ori m-am gasit in situatia de a aduna ambalajele celor care merg in fata mea…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asta e nesimtire, sa iti arunci gunoiul pe unde apuci, sa vina altii sa stranga dupa tine…
ApreciazăApreciază
De unele stiam, dar altele sunt noi pt mine. Oricum ar fi, ar trebui sa acordam o atentie sporita mediului.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Un articol foarte interesat si tare m-as bucura sa se tina cont de cele spuse mai sus. Acest articol ar trebui distribuit masiv..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, ai dreptate! Voi fi mai atenta!
ApreciazăApreciază
Despre unele stiam, despre altele banuiam (gen despre sclipici) iar despre altele nu stiam ( despre consumul de carne).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Puțină atenție la ceea ce consumă, puțină grijă și gândul că trebuie să existe viață după noi, cred că nu strică nimănui.
Dacă fiecare dintre noi ar face (măcar) câte puțin, poate ar fi un pic mai bine pentru noi și pentru viitorul planetei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
asta cu plasticul este cea mai grava pentru ca tot ziceau astia ca scot pungile de plastic din magazine, dar nu cred ca se va intampla asta vreodata. Te duci la supermarket si esti privit super aiurea inclusiv la casa daca te duci cu un avocado cu pretul pe el si nu pe punga.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, da. Si unii iti dau punga fara sa te intrebe.
ApreciazăApreciază
Da , le stiu 🙂
Am avut saptamana trecuta musafiri din Romania: cred ca atata plastic ca acum n-a mai tinut niciodata frigiderul nostru. Isi luau diverse chestii de mancare toate ambalate.
Si altfel ma gandeam azi apropo de poluare la toate obiectele de metal venite sa inlocuiasca plasticul: oare dupa cat timp de utilizare devin de fapt rentabile dpdv ecologic?
Si ma mai gandeam la toata lumea care hop-top se suie pe avion sa mearga te miri unde, azi la Paris, maine la New York, pe motiv ca avionul nu costa mare lucru. Cred ca asta iar e f poluant. Poate ar trebui fiecare sa avem un numar limitat de km de parcurs pe an cu mijloace poluante.
Si e f bine ca primaria pune la dispozitie trotinete se biciclete electrice, dar oare cat sunt de ecologice si ele? Ca bateria lor e f neecologica. As zice ca fiul meu: avem picioare.
Si tot filozofari de ale mele: sunt in vacanta si am mult timp sa ma uit la lume: atatia grasi vad. Toata mancarea aia inghitita fara sa avem nevoie, tot o forma de risipa e. Iar pe avion platesti in plus la bagaj, dar obezii oare n-ar trebui sa plateasca in plus?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))) daca ar fi toti foooarte fricosi ca mine, nu ar calatori cu avionul, ar da astia faliment si am rezolva problema :)))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))) Da, eu ca tine, de aia imi permit sa vorbesc 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
:))))
ApreciazăApreciază
Eleno, bateriile au un mare noroc: se recicleaza aproape complet, si de mai multe ori.
Si un mare nenoroc: se recicleaza in Ghana.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu ma gandeam neaparat la reciclare, ci la producerea lor, pt care se consuma resurse f rare.
ApreciazăApreciază
Carnea a ajuns sa fie mai ieftina decat branza, uneori si fasolea este mai scumpa. E clar ce calitate poate avea, sa nu mai vorbim de impactul asupra mediului. Noi am inceput sa reducem consumul …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai iti dai seama…cresc animalele alea cu ”hei rup”.
ApreciazăApreciază
Nu stiu cu ce le hranesc si nici nu vreau sa ghicesc. Prefer sa cumpar branduri mai scumpe …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si eu la fel. Am gasit cateva variante bio, mananc cat de cat linistita.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Noi am devenit incet-incet , fara sa ne dam seama,aproape vegetarieni.
Pai aia din Amazonia defriseaza de zor pădurile ca sa cultive soia sa o trimită pe aici, ca doar cu asta is hranite animalele. Acum or sa ne trimită direct animalele, ca a facut Uniunea europeană acordul de liber schimb cu ei. Francezii sunt revoltați, ca o sa vina carne ieftina de acolo, animale hranite cu soia transgenic si bombardate cu hormoni. Iar crescătorii europeni nu au cum sa scoată asa carne ieftina.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu stiu ca la noi au interzis carnea cu hormoni dar naiba mai intelege…Si noi deveniseram aproape vegetarieni, dupa ce am nascut am luat-o putin pe aratura dar incercam sa ne revenim usor-usor..
ApreciazăApreciază
nu stiu cat de interzisa e carnea cu hormoni, dar dr pediatru din bucuresti mi-a zis ca a vazut in ultimii ani bebeluse ce la 8-10 luni au semne de pubertate si ca asa ceva nu i se predase in facultate, e ceva nou aparut…
ApreciazăApreciază
wow! sunt socata!! ce pana mea sa mai mancam?? ce pana mea sa mai mancam? :((
ApreciazăApreciază