Pentru mine, familia a fost, este și va fi centrul universului meu. De mică am învățat că, în familie, sprijinul, înțelegerea și sacrificiul pentru celălalt sunt temelia unei familii fericite.
Sunt multe moduri prin care am putea să definim o familie, dar azi nu facem teorie despre ce înseamnă asta, ci vorbim despre obiceriurile noastre zilnice care ne fac fericiți și ne mențin familia în armonie, echilibru și pace:
Luați masa împreună
În copilăria mea, cele mai fascinante povești erau la masă. Nu cred în regula stupidă că la masă nu se vorbește. Ba mai mult, oamenii de știință au dovezi clare că acei copii care iau măcar cina alături de părinți își dezvoltă mult mai bine inteligența emoțională. Nu doar atât! copiii care mănâncă alături de părinți vor avea un stil de viață mult mai sănătos, cu risc scăzut de a se apuca de fumat, de a lua droguri sau de a se sinucide.
Eliminați stresul din viața voastră
Clișeu mai mare ca ăsta nici nu puteam să scot…DAR, tot știința (că doar nu eu) a dovedit legătura dintre părinții obosiți și stresați și riscul de obezitate, boli psihice (anxietate, atacuri de panică) și carii la copii.
Lăsați copiii să se bucure de prezența bunicilor
Nu mă refer la faptul că bunicii ar trebui să intervină în educația nepoților sau să ia decizii importante pentru ei. Timpul petrecut alături de bunici îi transformă pe cei mici în oameni mari empatici, sociabili și plini de compasiune. Tot studiile spun asta, deși cred că nu avem nevoie de dovezi.
Distrați-vă, râdeți mai mult
Cred că timpul petrecut cu familia este de neprețuit. Activitățile desfășurate împreună, călătoriile și râsul zilnic aduc, cu siguranță fericirea în familia ta. Copiii care râd des devin mai încrezători în forțele proprii, mai sociabili și mai blânzi cu cei din jur.
Faceți-vă surprize mai des
De mică adoram să fac surprize. Unele era eșuate, (de exemplu să consum tot parfumul mamei pe draperia din dormitor ca să miroase frumos în toată casa si…pe viata) dar, râdeam împreună de boacăne și bifam și punctul 4 cu râsul 🙂 Suprizele aduc, pe lângă zâmbete, și o stare psihică foarte bună tuturor membrilor familiei.
Păstrați tradițiile
Tradițiile aduc fericire, fie că vorbim de duminica la bunici, prânzul în parc sau petrecerea zilelor de naștere într-un loc special. Pentru copil este o bucurie și mai mare, o bucurie care îi aduce liniște și siguranță.
Aveți grijă de bugetul familiei
Banii nu aduc fericirea, asta pentru că fericirea este mai mult decât bucuria de a avea un obiect, dar, dacă aveți grijă de buget atunci nu vor porni discuții/ certuri pe tema banilor.
Iubiți-vă!
Cel mai mare dar pe care puteți să îl faceți copilului vostru este să vă iubiți reciproc. Oferiți dragoste în loc de cuvinte urâte, mici laude în loc de critici. Nu uitați că cei mici sunt ca un burete și că vor învăța despre relații în funcție de modul în care se înțeleg părinții.
Sunt sigură că mai sunt și alte modalități prin care o familie poate deveni mai închegată și mai fericită, de exemplu îmbrățișările dese care crează legături puternice. Eu, însă, mă opresc aici și aștept cu nerăbdare să îmi spui cum vezi tu o familie fericita? ce faci ca familia ta să aibă liniște? cum crezi că poți să construiești o familie puternică?
Sfaturile oferite sunt bune. Cred ca nu exista cheia succesului, dar daca stii cum sa te mulezi pe problema si cum sa stii sa-i aduni pe cei din familie atunci vei avea parte de o familie unita si fericita o perioada tot mai lunga de timp
ApreciazăApreciat de 1 persoană
in ziua de astazi stresul este foarte mare, se pune presiune pe multe, de aceea cine reuseste sa gestioneze stresul este fericit!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Foarte bune sfaturi, familia este si trebuie sa ramana cel mai important lucru!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Frumoase sfaturi! As mai adauga multa comunicare. ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai dreptate! e important ca membri familie sa spuna mereu ce au pe suflet a.i sa nu adune frustrari.
ApreciazăApreciază
Niste idei foarte bune de avut in minte. Cu ele poti avea o viata foarte frumoasa si fericita. 😍 Intelegerea si zambetele in familie sunt importante.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Minunat ai punctat!
Fără iubire, nimic nu trăiește. Iubire de viață, iubire de oameni, de sine, de natură…
Iubirea stă la baza frumuseții, înțelepciunii, sănătății.
Cred în asta, din experiența bucății de viață de până acum.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu stresul e mai greu. Cam greu sa ramai calm cand apar diverse probleme. Daca exista comunicare si iubire, totul va merge ca pe roate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Magne b6, o plimbare in parc, o baie calda :))
ApreciazăApreciază
Partea cu „eliminati stresul” este cea mai grea .In rest incerc sa fiu prezenta, sa fiu acolo!
ApreciazăApreciază
Să ai o stare bună de spirit și să fii altruist, atunci toata lumea e fericita si impacata.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Familia e centrul universului meu, de aceea sunt de acord cu sfaturile tale. In special masa…la masa se spun povesti, se povesteste ce ai patit peste zi, chiar te uneste ca familie
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ma bucur sa stiu ca mai sunt familii care se bucura impreuna de masa.
ApreciazăApreciază
sa stii ca si eu sunt de parere ca pastrarea unor traditii si chiar crearea unora noi, proprii familiei, ajuta pe partea de sudura in cuplu. Din pacate, din lipsa de timp, le cam ucidem.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Lipsa de timp si, uneori, comoditate 🙂
ApreciazăApreciază
sfaturi de luat in considerare si de urmat! Important este sa nu lasati iubirea sa moara.. cat timp exista iubire, totul se rezolva
ApreciazăApreciază
Comunicarea este cea mai importanta intr-un cuplu. Imbratisarile, timpul petrecut impreuna, cel alaturi de familie, intelegerea si iubirea neconditionata sunt doar cateva dintre lucrurile care solidifica relatia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu ceva ani in urma am citit o replica: un copil fericit vine doar din familie fericita. O mama nefericita e garantia unui copil nefericit, copilul preia si copie emotii si comportamente.
Si aici inseamna tot ce zici tu: timp petrecut impreuna (gatit, mancat, iesiri, rasete si glume si joaca), inseamna iubire si respect si intelegere fara de care apar conflicteltele, inseamna liniste si buget echilibrat etc intr-un cuvant echilibru. De aceea si multe tinere mame divortzeaza: ca nu mai au nici iubirea, nici respectul, nici intelegerea in cuplu, si stiu ca e vital pt un copil.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Chiar discutam pe tema asta cu cateva prietene divortate, si mi-au zis ca cel mai mare castig l-au avut au fost linistea si pacea dupa divort care s-a vazut imediat si in copii: mai calmi, mai zambitori, mai rare imbolnavirile, si ca nasol a fost stigmatizarea celor din jur, dar stigmatizau nu femeile care au trecut prin asta ci femeile nefericite dar care nu reuseau sa se rupa din casnicia ratata.
(vin dintr-o familie matriarhala mare, unde matusi, verisoare au trecut prin divort, multe si-au gasit un partener dupa suflet si gasit armonia in viatza)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce nu merge, nu merge. Ai mare dreptate, copiii se simt mai bine daca mama e ok, indiferent de stadiul relatiei .. sa zic asa.
ApreciazăApreciază
Eu stiu familie în care ea nu divorteaza ca nu s-ar descurca singura, ba mai rau, le zice copiilor ca din cauza lor nu divorteaza. Ea doarme cu baiat adolescent in patul conjugal, sotul separat.
Vai de copiii aia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acolo cred ca e si o trauma din copilarie. Si eu cunosc pe cineva care nu poate sa fie decat cu barbati care o bat (ea a fost batuta des de tatal ei).
ApreciazăApreciază
in cazurile astea tot ce pot zice e „vai de fiecare din membrul de familie”, dar copiii nu au nicio vina. Probabil se vor trezi copiii si pleca pe unde or vedea, si nu se mai intorc…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da,…chestia e ca, din ce am observat, barbatii se schimba dupa aparitia primului copil, par mai speriati si, astfel, mai retrasi. Mamele se simt neiubite si astfel apar conflicte.
ApreciazăApreciază
Ar trebui tot mai multă lume să ia aceste sfaturi în considerare! 🙂 Din păcate mulți uită de aceste aspecte foarte importante, bazându-se doar pe maxim două întâlniri pe an cu familia 😦
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din pacate, distanta sau timpul nu permit intalniri mai dese…sau, poate, e si comoditatea strecurata pe undeva :))
ApreciazăApreciază
Ador articolele atât de încărcate pozitiv. Drept dovada, acest articol va fi distribuit și pe Facebook. Poate nu sunt lecții de care cineva nu ar fi auzit, dar sutn foarte convinsă că sunt lecții pe care mulți nu le urmează chiar dacă nu sunt ceva inedit. Ar fi bine ca orice familie sa le bifeze pe cele 8.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult! da, macar 2-3 din cele 8 :))
ApreciazăApreciază