Simplitatea în bucătărie înseamnă rafinament culinar

Am început să cred că, într-adevăr, este mult mai bine să cumpăr acum mâncare de calitate (adică din surse sigure și bio) decât să încerc mai târziu să îmi cumpăr sănătatea. Hrana de calitate este simplă. Dar simplu nu înseamnă neapărat ușor, chiar dacă muți dintre noi tindem să credem asta.

Gândește ce mănânci!

Începerea unui stil de viață echilibrat, cu consum de alimente sănătoase presupune, înainte de toate, schimbarea mentală. Dacă adori alimentele ultra procesate cu conținut mare de sare, monoglutamat (cancerigen), aditivi, sosuri & stuff nu o să îți placă deloc cartofii fierți cu pătrunjel și ulei de măsline. Știu, sunt simpli, dar mult mai hrănitori decât o pizza cu cârnați, șuncă, salam, ouă și cartofi prăjiți. Trebuie să îți schimbi strategia de a cumpăra, modul de a gândi, să îți planifici meniul și să înveți să ai răbdare la prepararea alimentelor. Știu că poate fi copleșitor, știu că de cele mai multe ori nu ai timp sau chef dar beneficiarul – corpul tău – îți va mulțumi în cel mai frumos mod. Nu contează dacă alegi să renunți sau nu la anumite grupe alimentare, ideea e să consumi hrană de calitate. Mai bine mănânci carne o singură dată pe lună, dar să fie din sursă sigură, mai bine bei apă în loc să iei acel suc cu mult adaos de zahăr.

Schimbarea felului în care gândești despre mâncare te va ajuta să apreciezi țăranii, te va ajuta să nu mai faci risipă de hrană și să fii recunoscător pentru roadele pământului.

Știu gustul de fast food, mai mănânc și eu acolo din când în când, dar nu aș mai putea niciodată să revin la stilul de viață haotic pe care l-am avut în liceu și o perioadă din facultate. Deși nu am fumat niciodată, nu consumam și nu consum alcool, dieta mea era una idioată. În perioada liceului mâncam aproape zilnic, la singura masă din zi, parizer cu icre. Apoi, când m-am mutat în Timișoara, crenvurștii cu maioneză erau nelipsiți de la masa de prânz. Bine nu mă simțeam, eram mereu slăbită, somnoroasă și nu mă puteam concentra. Ce m-a ajutat pentru prima oară să îmi schimb viziunea despre mâncare? OTV-ul domne’ :))) Văsuzem din întâmplare o emisiune cretină cu un nene care își punea frișcă în cap și abera despre ingredientele alimentelor. Oricum, a zis niște chestii care m-au speriat. Am început să mă documentez serios și m-a apucat frica. Așa că, la câteva luni deja eram înscriși în ASAT. Și încă suntem. De 9 ani.

Simplitatea în bucătărie înseamnă rafinament culinar

Când alegi să porți o pereche de pantaloni și un tricou dar vrei totuși să ieși în evidență, adaugi o curea, poate o eșarfă la gât, niște pantofi colorați și o geantă cu model unic. Când vrei să gătești complicat de simplu alegi o bază peste care poți să adaugi condimentele care fac diferența. De exemplu, gustul unui somon la cuptor, preparat simplu, poate fi evidențiat de o salată de crudități cu semințe și dacă mai adaugi niște cartofi dulci prăjiți neprăjiți îl vei impresiona și pe Michel Troisgros (cel mai bun bucătar din lume).

Simplitatea în bucătărie aduce și alte beneficii pe lângă cele menționate mai sus și anume reducerea semnificativă a cheltuielilor (îți voi spune într-un articol următor cum poți să economisești cumpărând produse eco). Totodată, mâncând simplu vei cunoaște cu adevărat gustul alimentelor. Așadar, piețele, parteneriatele cu producători mici și de încredere, brutăriile sau grădina proprie pot fi un început pentru noul tău stil de viață.

Crezi că pentru tine ar funcționa (sau funcționează) acest stil de alimentație? Ce sfaturi mai poți împărtăși în acest sens?


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

31 de comentarii

  1. Risipa alimentara e o problema pe care ar trebui sa se concentreze mai mult fiecare tara mai ales ca sunt o gramada de oameni care mor de foame. Dar… inainte de asta, trebuie sa muncim noi in propria ograda. Eu asta fac, cum spui si tu, ma educ continuu cu gatitul, cu ce alimente folosesc etc.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Uf, si cata mancare arunca supermaketurile, apoi fiecare familie in parte! Restaurantele, de asemenea! chiar am fost aseara intr-un local unde portiile sunt enorme, nimeni nu a putut sa termine din farfurie. Evident ca resturile se arunca.

      Apreciat de 1 persoană

    2. Eu cred ca cel mai mult arunca supermarket-urile si arunca 🙂 vina pe noi, oamenii obișnuiți.
      Prieten de-al fetei lucreaza pt vacanta la un supermarket raionul brutărie . Seara arunca toata painea, croissantele si produsele de patiserie. Vânzătorii NU au voie să ia nimic din ele. Iar multe magazine stropesc cu clor gunoiul, ca sa faca de neconsumat tot ce arunca.

      Apreciat de 3 persoane

        1. Am vazut si ceva reportaj: unii au contracte cu asociații de ajutor, pentru ca au avantaje fiscale in limita unor sume. Cum au atins limita , cum gata cu ajutoarele 😦
          Si tot la emisiunea respectivă arătau cat arunca amazonul: produse noi returnate sau chestii depozitate.

          Apreciat de 1 persoană

      1. e trist ca exista o alternativa legala: conceptul To Good To go, o aplicatie pe mobil unde magazinele/restaurantele din tarile vestice isi pot vinde produsele la expirare, cu 20-30% din pret. Am luat de 3 ori: platit pe mobil si ridicat produsele de la ei la sfarsit de zi lucratoare intr-un interval orar de 30min, m-am dus cu sacosa mea si primit fie legume, fie o tarta de cioco, fie caserole de salata, fie o tarta sarata.
        Realmente ies in castig si magazinele ce pot vinde ceva ce a 2a zi sunt nevoiti sa arunce (si nu doar ca vandutul le aduce niste bani, ba si ii scapa de costurile imense de la ridicat gunoi…) dar si oamenii ies in castig (am venit de la munca la 18:00 si oprit si luat mancarea si venit acasa sa mancam direct)

        Apreciat de 1 persoană

        1. Nu stiu de ce, dar am văzut o emisiune despre aplicatie si mi s-a parut publicitate mascată. Poate ma înșel. Oricum fiica s-a înscris și niciodată nu a reușit să ia nimic, ca se dau f rapid. Apoi ma intereseaza fructe legume, dar restul nu prea.

          Apreciat de 1 persoană

          1. O folosesc eu si prietenele mele. Nu stiu cata publicitate isi pot face, dar pot zice ca se dau rapid. Apelez cand la sf saptamanii ramanem cu putina mancare/nu ne place ce mai avem si decat sa ma duc la supermarket sa fac o cina si las 10-20 euro, iar pe togoodtogo ajung la 4 euro dar nu stiu ce primesc 😀 (adica e cutie surpriza 😀 ).

            Apreciat de 1 persoană

            1. Ca se duc f repede stiam, ca de aia nu a găsit fata niciodata nimic.
              Astia cu aplicația castiga la fiecare comerciant care își face contract cu ei. De aia zic ca mi s-a parut o publicitate pt ei. Nu zic, e bine daca nu se arunca si e bine si pt portmoneul clienților.

              Apreciat de 1 persoană

  2. altfel, imi place articolul asta. Sunt o rafinata, ce plm 😀 😀
    De atata rafinament in weekend am mancat toata ziua pepene (best of this summer) -8 kile (suntem 3) si 6kile de cireste si visine (ok,m ai avem ceva). Am facut si o supa crema cu niste legume urate dar ieftine (morcovi, cartofi, dovlecel, cartof dulce, ceapa, blender) si la mic dejun lapte cu cereale (fulgi de ovaz). Am avut si ceva sofisticat dar disparut repede: o terina frantzuzeasca si o chiabatta 😀 .
    Mai am pe sapt. asta fasolica fiarta ce o fac salata cu legume, am tocat varza si morcov si patrunjel in avans si ma asteapta in 3 casolete, asa ca doar sa le combin cand ne roade un soricel la stomacel. Fac un dressing de lamaie, ulei de la grec din ograda, mustar, sare. Branza de capra daca vrea careva.
    Mai am si pipote in congelator pt un pilaf (le fierb, dupa 1 ora sau cand sunt moi adaug ceapa, morcov ras – e gata ras, ardei – nu e gata ras, si o cana de orez si mai fierb 20min la foc mic, cu sare. Presor patrunjel – e gata tocat si presor ulei de masline de la acelasi grec in farfurie). Cu salata de varza (v-am zis ca e deja tocata?).

    Sunt o rafinata. Nu o lenesa, nununu. Suna mai bine sa zic ca sunt o femeie rafinata decat o femeie ce merge la farmacie, da? 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Razi tu razi, dar cura de pepene si, mai ales de cirese detoxifica mai bine decat orice supliment sau alta porcarie ai lua. Pepeni as manca si eu cat cuprinde…si mananc…pana mi-e rau :)) Cu pipote nu gatesc ca imi e frica de ele :))))

      Apreciază

      1. Pipotele pot fi inlocuite cu orice altceva gasesti ieftin si usor de folosit. Cu ciuperci intregi sau chiar cu apa poti sa le inlocuiesti. Aici pipotele si ficateii si inimile sunt extrem de ieftine, asa ca profit de asta, si le folosesc 1-2 ori pe luna.
        Am vrut sa arat ca se poate ieftin, si rapid, si sanatos. Ca putem sa ne imbunatatim usurel alimentatia si modul de viata. Ca suntem direct responsabili de aproape tot ce ni se intampla, si imi doresc sa mi se intample multe lucruri frumoase si ma zbat pt asta. Sanatatea e pe primul loc, inca ma dor amintirile de acum 10 ani cand lasam jumatate de venit in Bucuresti la medici si farmacii si nu imi era bine.
        Se poate.
        Mi-a fost greu dar se poate sa las deoparte anumite comportamente distructive si sa traiesc responsabil si asumat. Si inca ma minunez de ce bine poate fi binele, ma minunez si ma sperii pt ca e asa de fragil.

        Apreciat de 2 persoane

        1. Daca te-as avea in preajma cred ca, pe langa economii, as invata o multime de lucruri de la tine. Uf, sanatatea, cel mai important lucru din viata noastra! Chiar este,o stiu in special cei care au fost grav bolnavi sau sunt.

          Apreciază

  3. Parizer cu icre n-am mancat…Dar ma apuca uneori si imi iau icre bio, fără colorant. Asa ca in ultima vreme fac toata ziua humus, asa am chestii sarate de uns pe paine ca sa nu mai iau icre.
    Eu am avut noroc ca pe cand eram in scoala generala, bunica mea (am crescut cu ea si mama) a fost in Franta si s-a intors de acolo cu obiceiul salatelor. La inceput ni s-a parut ciudat sa mancam spanac crud in salata, dar apoi ne-am obisnuit. Asa ca imi amintesc cum in studentie ma astepta de la examene cu cate o salată mare. Bine, era mai consistentă decat fac acum, ca facea sos, acum abia pun ulei de măsline. Apoi cand m-am măritat am perpetuat obiceiul salatelor…desi de multe ori le alaturam cate o porție de cartofi prăjiți 🙂
    N-aveam bunici la țară sa avem de acolo fructe-legume, dar bunica avea vorba sa dam banii pe mancare, mai bine decat pe medicamente, asa ca toata vara aveam fructe si legume, chiar daca nu erau f ieftine. Si cand mergeam la Timisoara in vacante, la bunicul meu si bunica vitrega , era raiul pepenilor galbeni si fructelor, mergeam cu bunicul la piata 700. Si facea bunica de acolo (ea era franțuzoaică) niste înghețate de pepene super 🙂 Nu prea gatea ea, ci bunicul, dar puținele chestii pe care le făcea erau perfecte. Clatitele ei au ramas pentru mine cele mai bune clătite pe care le-am mâncat vreodata.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Salata cu cartofi prajiti? un deliciu! si se pot face si prajiti fara ulei, au acelasi gust.Oh, am stat o perioada in piata 700 dar pe vremea aia luam mancare de la fast food de acolo in loc sa imi iau frute de la producatori :))

      Apreciază

  4. parizer cu icre, dada, pranz in facultate :)) si cine cu cartofi prajiti, seara de seara, tarziu, pt multe luni, pana intr-o seara cand am vomitat si fierea produsa in ultimii 5 ani. Nici nu ma mira ca eram plina de bube si acnee si probleme de piele…

    Altfel, noi mancam simplu din motive de alergii si disciplina. Cu meniu si lista de ingrediente si mers la piatza nu ma intalnesc nici cu icre, nici parizer, doar niste covrigi si strudel cu mere ce isi iau colocatarii astia dar inchid ochii 😀 . Simplitatea la mine nu inseamna rafinament, ci inseamna sanatate: avem salate de cateva ori pe sapt. , e vara si peste juma din ce mancam e crud ca doar acum e momentul, si nu am intrat de multi ani in farmacie si din cauza asta. Nu’s de ce s-a asociat conceptul de „gatit masa” cu musai tratare termica – si apoi musai de luat si suplimente ca alimentele nu au suficiente vitamine…

    Apreciază

    1. Pai pentru mine o salata inseamna rafinement, un mic cu mustar si maioneza si ochiuri nu inseamna asta 🙂 Apropo, pe bune? si tu mancai paine cu parizer si icre?? ca sotul meu zice ca nu a mai auzit asa ceva :)))

      Apreciază

  5. neah, simplitate nu are loc la mine in bucatarie. Totul cat mai complicat, amestecuri cat mai multe. Doar nu o sa mancam ca saracii cartof copt cu salata de castraveti? Lasa sa fie prajiti, cu braza deasupra, cu 2 carnati, oua ochiuri si salata! :))

    Apreciat de 1 persoană

    1. Pfff,ce mult imi plac cartofii copti cu salata de castraveti sau sfecla, poate putin unt. E drept ca si reteta ta suna bine si din cand in cand merge dar sa fie si o bere fara alcool langa :))

      Apreciază

    2. aseara am facut cartoti copti cu salata de varza. Am golit frigiderul asa ca la varza au venit si niste ardei, si cartofii au fost si dulci si traditionali, si ceva urme de feta de capra peste. Asa de mult ne-a placut masa cu resturi, incat am cumparat aceleasi ingrediente inca o data.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.