Există soluții dacă nu ai intrat la facultate sau la liceul dorit

Am multe cunoștințe și prieteni care, în perioada aceasta, suferă drama vieții lor. Știm cu toții cât e de neplăcut să fii dezamăgit dar, crede-mă, nu este un capăt de țară și viața ta nu se termină pe lista de respinși la un anumit liceu sau la o anumită Universitate. Există soluții:

  • te poți reorienta către un alt domeniu de studiu, s-ar putea să îți placă mai mult
  • încerci la examenele din toamă
  • înveți un an și încerci să dai din nou admitere la instituția de învățământ dorită
  • înveți o meserie
  • înveți ceva nou
  • îți deschizi propria afacere

Studiile sunt importante, dar nu atât încât să simți că viața ta se oprește aici. Poate ai avut o zi proastă, poate ai avut emoții, nu ai învățat suficient sau pur și simplu nu ți se potrivește ce ai ales. Un examen picat nu este un eșec ci o oportunitate ca tu să înveți ceva. Unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă pot confirma ce îți spun:

Steve Jobs

Cine nu îl cunoaște pe Steve Jobs?? Fondatorul Apple a câștigat aproape 11 miliarde de dolari pentru că l-a dus capul, deși a renunțat la studii neterminând vreo facultate.

Anna Wintour

Deși nu are studii Universitare, a fost redactor-șef la Vogue, jurnalist și editor britanic. A adunat peste 60 milioane de euro și o duce bine.

Darwin

Cel mai celebru naturalist britanic, autor de cărți, geolog, biolog, fondator al teoriei despre evoluția speciilor, nu a fost deloc preocupat de școală.

Steven Spielberg

Marele regizor și scenarist american a fost respins de 3 ori de la Universitatea din Clifornia, dar asta nu l-a împiedicat să fie printre cei mai buni regizori din lume.

Coco Chanel

Una dintre cele mai influente femei și una dintre cele mai mari creatoare de modă din lume a făcut doar 2 ani de colegiu, timp în care a învățat să coase.

În viață secretul e să te descurci, notele nu spun absolut nimic despre tine! Caracterul, ambiția și munca pot să îți aducă mai multe beneficii. Nu spun să te culci pe o ureche și să trăiești din ajutorul social, ci să îți pui mintea la bătaie și osul la treabă indiferent dacă ai sau nu posibilitatea să studiezi.

Aici și Aici vei găsi niște liste mari cu nume mari ale unor oameni celebri deși nu au avut studii.

5 comentarii

  1. asta e pentru cei care vor sa faca ceva in viata asta. Si cei care vor sa faca ceva, probabil au facut deja si au luat examenele. Restul, cei care doar viseaza, dar nu se zbat pentru nimic, probabil ca vor apela la celebrul somaj. Am un batranel care vinde carti vechi la mine in cartier si asa mult imi place cand spune ca suntem tara in care se premiaza prostia si lenea…

    Apreciat de 2 persoane

  2. Problema mare sunt emotiile cu care ne infruntam la un esec. Esecuri ni se intampla in viata, examenele la scoli sunt primele, mai vin si esecuri in dragoste, la interviuri, prieteni, imbolnaviri etc etc.. Lipsa educatiei emotionale insa e marea problema, si asta vine de acasa. Lipsa suportului de acasa. Faptul ca se pune enorm de multa presiune mai ales de la parintii care au esuat in fix examenele alea. Presiunea societatii !! colegi, prieteni, mesagele din presa etc – toti au la fel de multa vina!! . Si nu in ultimul rand e nefericirea – un om fericit gaseste o alternativa, un om nefericit va suferi crunt la orice esec.
    Si as putea continua pe tema asta, e mult de vorbit, pt ca un adult care esueaza la primul lucru ce nu i-a iesit asa cum a vrut inseamna niste parinti care au esuat.

    Apreciat de 2 persoane

      1. e subiect ce tine pur de psihologia familiei. Nu stiu daca pot sa scriu despre asta suficient de bine, sunt inginera :). Ideea ca educatia emotionala e mai importanta decat toate celelalte forme de educatie, pt ca le impacteaza. De cand sunt parinte am evoluat mult dar mai am cale lunga de batut, ca vin de jos rau, prima problema fiind sa invat sa ma iubesc si accept pe mine asa cum sunt ca sa pot iubi si accepta copilul asa cum e. Mai exact o mama nefericita este garantia unui copil nefericit, o mama nemultumita de nimic va fi nemultumita si de copil, etc.
        Viata e un cumul de alegeri si situatii de decizie (eu inca am mari probleme in alegeri, si lucrez la asta), si copiii fortzatzi sa manance, copiii carora li s-a impus, pedepsiti dar si neglijati, copiii lasati la desene/bunici oboseste parintii etc. sunt copii care vor avea sanse ca fiecare esec sa il dea jos. Mai trist este ca avand aceste comportamente neglijente la adresa proprie, ajungem sa ne inconjuram si de prieteni/parteneri asemanatori. Copiem inconstient comportamentele parintilor (eu a mamei depresive si nemultumita de mine)

        F. bine scrie Petronela Rotar, sau Otilia Mantelers – uite ultimul articol ce m-a zdruncinat: http://otiliamantelers.ro/cand-nu-iti-place-de-copilul-tau/

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.