Nu mi-a fost niciodată frică de microbi. Nu știu de ce, poate pentru că m-au crescut bunicii la țară, unde a steriliza orice atinge copilul nu era o prioritate. Mâncam fructe și legume nespălate, clei de pe copaci, țurțurii de pe casă și câte și mai câte. Nici după ce s-a născut fetița mea situația nu s-a schimbat foarte mult. La început am sterilizat lucrurile înainte de prima utilizare, i-am pus pe musafiri să se spele pe mâini, am grijă să am curățenie în casă, însă niciodată nu am făcut o obsesie față de microbi.
În parcurile de joacă am întâlnit și mame care nu îi lasă pe cei mici să se murdărească. Ba chiar, murdăria este prilej de ceartă și pedeapsă. Doar că, un copil murdar este un copil fericit! Bucuria aceea de a-și turna nisip în cap, de a sări în bălți și de a se picta pe haine nu o poate înlocui nici cel mai scump telefon din lume.
Microbii cu care intră în contact copiii ajută la consolidarea sistemului imunitar. Asta înseamnă răceli mai puține dar și prevenirea unor boli destul de grave precum astmul, alergii, obezitate, diabet sau chiar leucemii.
Copiii lăsați liberi, afară, sunt mai inteligenți, mai sociabili și mai creativi. Joaca în nisip sau în noroi îi ajută să își dezvolte creativitatea și inteligența emoțională. Doar la asta mă gândesc când fetița mea murdărește trei ținute pe zi.
Evident că nu orice murdărie e benefică, încerc să o fac pe fetiță să evite rahații de de animale, gunoiul și o conving să ne spălăm pe mâini înainte de fiecare masă. În rest, construim castele din nisip, facem prăjituri din noroi, ne plimbăm prin iarbă, adunăm gâze și frunze, ne tăvălim pe trotuar, colecționăm pietre.

Copiii lăsați să se murdărească sunt mai sănătoși și mai fericiți!
Tu îți lași sau ți-ai lăsa copilul să se murdărească?
Cred ca citesc aceeasi carte cu Elena unde tocmai casele prea curate si lipsa bacteriilor alea bune si consumul de anumite chimicoase (antibiotice sau cosmeticale) duc la boli si grave si diverse in sfera autoimuna (de la dureri de cap la acnee, obezitate si pofte de mancare ciudate, anxietati pana la alergii, tioride si diabet si lupus etc).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai asta s-a dovedit de mult timp, nu mai e secret :))
ApreciazăApreciază
Tocmai citesc acum o carte f interesantă in care se spune ca noi si microbi am evoluat impreuna si , în lipsa lor, apar alte probleme. Si ceva amuzant citit asra seara din cartea asta: copiii care trăiesc in case unde vasele se spală de mana sunt mai putin predispuși la alergii decat unde vasele se spală cu masina.
ApreciazăApreciază
Serios? hmm..nu stiu daca as mai avea rabdare sa spal vasele de mana :)) Bine, ale Irinei le spal, insa ale noastre nu.
ApreciazăApreciază
sa fim seriosi ca bolile grave care sunt tot mai des prezente la copii nu sunt provocate de microbi. Nu zic ca la un bebelus nu trebuie o igiena nitel mai stricta, dar de la un punct incolo, sa il speli pe maini si dupa ce pune mana pe un pix, deja devine paranoia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Tocmai, ca microbii intaresc sistemul imunitar.
ApreciazăApreciază