Fericirea prin ochii unui copil cu autism

Tulburările de Spectru Autist (TSA) sunt afecțiuni neurologice profunde, ce se manifestă pe tot parcursul vieții, cu debut în copilăria timpurie, cel mai adesea în jurul vârstei de 3 ani. Interacțiunea socială deficitară, stereotipiile motorii și verbale sunt printre cele mai comune simptome, deși fiecare individ cu TSA este diferit. Unele persoane au nevoie de sprijin permanent în viața de zi cu zi, pe când altele sunt total independente. Modalitățile prin care persoanele cu autism învață, gândesc și rezolvă probleme, pot varia în funcție de severitatea stării lor bioneurologice, pentru că da, TSA nu este o boală, în sine, ci o stare.

Diagnosticată la timp, această condiție neurobiologică poate fi ținută sub control cu ajutorul terapiilor, în special terapia ABA. Deși nu există un tratament specific, studiile demonstrează o îmbunătățire a IQ-ului în primii doi ani de terapie dacă aceasta a început de la vârste mici. Trebuie subliniat faptul că persoanele cu autism (TSA) sunt pașnice, nu prezintă un pericol, trebuie să le acceptăm așa cum sunt și să înțelegem că nu e vina lor sau a vreunui părinteașa s-au născut.

Persoanele cu autism ne pot surprinde prin inteligență, prin talent, prin creativitate. Despre unele ai auzit, cu siguranță. Hans Christian Andersen, Charles Darwin, Bill Gates, Isaac Newton sunt doar câteva dintre geniile care, în ciuda diagnosticului de TSA, au schimbat lumea. Despre altele vei afla azi.

Pe Adelina am cunoscut-o din întâmplare, pe o rețea de socializare, prin intermediul mamei ei. Lina, așa cum o alintă prietenii, o să completeze lista personalităților menționate mai sus. Azi, cu ocazia zilei ei de naștere (da, și de naștere ) ne-a oferit cadou o bucățică din sufletul său:

Lina, ce îți dorești de ziua ta? De ziua mea îmi doresc o rochie frumoasă și să merg la mall să patinez. Acum o să facem mall-ul acasă. Dar nu voi putea să patinez. O să încerc să cânt și o să mă joc toată ziua. Voi avea un tort din clătite.

Pe cine admiri cel mai mult? Cel mai mult o admir pe Tica. Tica este un cățel. Nu vorbește niciodată, e bună cu mine, mă mângâie, apoi aleargă și e liberă mereu.

Ce este un prieten? Prietenii sunt toate ființele lumii pe care le întâlnim, poate înafară de muște. Muștele sunt neprietenoase. Nu au zâmbet. Vrei să fim prieteni?

Care sunt pasiunile tale? Mie îmi place să alerg, să mă dau în leagăn și îmi place mult mult să mă întind pe iarba verde. Cu muzica în urechi. Iubesc tehnologia și calendarele lumii, pe toate.

Ce este fericirea? Fericirea  înseamnă  multă  joacă și o clătită mare cu multă ciocolată! Și poate o bucată gustoasă de pizza.

Ce este iubirea? Iubire e când inima bate mai tare și când ai nevoie repede repede să oferi și să primești o îmbrățișare.

De ce sunt triști unii oameni? Oamenii sunt triști pentru că sunt prizonieri.

Cine este Dumnezeu? Dumnezeu este un nume… în fața căruia spunem o rugăciune. Locuiește în inimi, la biserică, acasă, pe copaci, pe iarbă, în cuibul de pasări și pe flori. Dumnezeu e pretutindeni.

Câți ani ai împlinit tu azi? Azi am primit 13 ani. I-ai primit? Nu i-ai împlinit? Nu am împlinit eu nimic. Eu nu pot împlini anii… nimeni nu poate. I-am primit. Mulțumesc pentru ei, sunt bucuroasă!!

La mulți ani, Lina! Te iubim

Autismul nu se ia, repet, nu e o boală! În loc să stigmatizăm, să punem la colț, să ne ferim, să fugim de persoane cu TSA, mai bine am încerca să le integrăm în grupurile noastre, să le ajutăm să ducă o viață normală sau să venim în sprijinul asociațiilor care pot să facă asta:

Asociația Și noi suntem copiii voștri… Militează pentru drepturile copiilor autiști și ale familiilor lor. Donațiile se pot face în contul: Cont RON – RO18BACX0000001153957001
UniCredit Tiriac Bank
Asociația și noi suntem copiii voștri.

Image may contain: text

Asociația AUTISM Europa. Organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2007 de părinţi şi prieteni ai copiiilor cu autism. Donațiile se pot face la 8844 mesaj cu textul TERAPIE.

Mai multe despre autism și despre Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului vei găsi și pe blogurile acestor fete faine:

  1. Talpos Romina – https://www.instagram.com/rominat/ si https://sparkleandlove.ro
  2. Oana Alexandru – https://www.instagram.com/oanaalexandru_beautyblog/
  3. Alexandroaia Elena Cristina – https://www.instagram.com/cristina.elena99/ si https://blogulcristineiro.wordpress.com/
  4. Elena Diana Lupu – https://elydy.wordpress.com/
  5. Elena Moraru –https://ellafairytale.ro/
  6. Mihaela Diana Bolocan – https://bolocanmihaela.ro/
  7. Diana Timofte – https://www.instagram.com/dianatimofte.ro/
  8. Pop Madalina – https://www.instagram.com/madalina_videoblog/
  9. Madalina Radu – https://www.departamentuldebeauty.ro
  10. Dorina Dorinna – https://wanderlusttravelgirldorina.wordpress.com/

+ bonus 🙂

6 comentarii

  1. Cata tarie trebuie sa aiba un parinte al carui copil este diagnisticat cu autism sa mearga mai departe sa lupte si pentru el si pentru copil. Cat de bine ar fi daca ar face si statul ceva mai mult ca sa ii ajute pe acesti parinti si cat de bine ar fi daca nu am mai judeca oamenii doar dupa afectiunile lor!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Ce articol minunat! O stiu pe Lina tot din online si e minunata! A raspuns foarte frumos la intrebari si sunt de acord, toate fiintele pot fi prietenii nostrii mai putin mustele, pentru ca sunt neprietenoase 😂🥰

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.