De ce este atât de greu să vedem binele în ceilalți?

Îmi doresc foarte mult să reușesc să nu mai văd în ceilalți decât părțile bune. Dar ceilalți sunt oglinda mea, deci trebuie să schimb la mine ceea ce vreau să văd la alții.

A vedea binele în ceilalți este o ALEGERE. Alegi să îți schimbi percepția, convingerile și felul în care îți vezi semenii. Te hotărăști să nu mai ceri de la ceilalți ceea ce tu nu poți să oferi. Renunți la mândrie, la Ego, la aerul de superioritate. Încerci să înțelegi faptul că acțiunile oamenilor nu țin de caracterul lor, ci, mai degrabă, de context. Binele și răul nu sunt ceva palpabil, prin urmare, nu puten judeca un om pentru că a furat, ci judecăm gestul în sine. Omul e bun, furtul e rău.

Toți avem porniri rele, important este, în primul rând, să le recunoaștem, apoi să învățăm cum să le stăpânim. Apropo de asta, circulă pe rețelele de socializare un videoclip cu 4 copile de vreo 12 ani care bat fără milă o altă fetiță de vârsta lor. Spre surprinderea mea, majoritatea celor care au văzut video-ul doresc răul (unii chiar și moartea) acelor copile agresive. Într-un fel înțeleg, mai ales că sunt părinte și nici nu vreau să mă gândesc de ce aș fi în stare dacă ar păți așa ceva vreo persoană apropiată mie sau chiar copilul meu. E foarte dureros și trist ce s-a întâmplat acolo. Sper din suflet ca fetița să fie ajutată să treacă peste această nenorocire și să nu rămână cu traume. Cineva spunea despre cele patru fete violente că sunt niște monștrii cu chip de om, că nu au șanse de reabilitare. Ba eu cred că au toate șansele din lume dacă se iau măsuri la timp. În primul rând acolo este nevoie de muuultă psihoterapie, e nevoie de un duhovnic care să le îndrume și, evident de implicarea poliției. A da cu pietre în ele în loc să încercăm să vedem ce e în spatele acestor porniri foarte gresive înseamnă să lăsăm acești copii să se transforme în viitori criminali.

Este importat să nu crezi întotdeauna în ceea ce gândești. Să accepți faptul că nu toți văd viața din aceeași lumină din care o privești tu. Dacă unii nu gândesc sau nu acționează ca tine nu înseamnă că sunt mai răi.

3 comentarii

  1. Eu am alta parere: oamenii au multe calitati si multe defecte, nu toti suntem fie Maica Teresa fie Hannibal. Adica un om poa’ sa aiba azi o fapta buna si una ne-buna. E important sa apreciem ce face un om si sa invatam din faptele lor dar sa nu neglijam ca e om si poate greseste, ca se intampla des la romani, in umbra comunismului, sa cadem in cultul personalitatii si sa divinizam tot ce zice/face un om si sa il ridicam pe un piedestal cu tot cu greselile lui, si cu asta ne facem rau si noua dar si omului ala.

    Conteaza si ce ne dorim cu adevarat, cumva gandurile, chiar si cele ascunse, nevorbite, ne conduc parerile despre o persoana sau o situatie (stii vorba ca am ochelarii roz si „vad doar viata in roz”) dar si deciziile. Atentie ca e instictuala apropierea de oameni dupa sufletul nostru, hotul se simte bine printre hoti si eu ma trezii ca o buna parte din cei din jurul meu fac voluntariat si multi ca nu au luat niciun medicament /supliment/vaccin din farmacie pt ca nu au avut nevoie de zeci de ani.

    Si nu in ultimul timp, ca daca vrem sa ne iasa ceva e musai sa ne dorim cu adevarat si sa facem toate pentru asta. Inclusiv in a vedea binele din ceilalti. Ca bine este, doar ca uneori nu e nici momentul nici locul sa il cautam.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Cum anume ai putea să vezi binele în niște oameni răi? Asta e de la bun început ipocrizie, iar ăia care predică toată ziua cu argumentul „și ei e oameni” sunt mai ticăloși decât ăia pe care-i apără.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.