Nu am fost niciodată un mare fan al dulciurilor și mereu m-a preocupat stilul de viață sănătos. Totuși, ceva s-a schimbat anul trecut, când am avut o perioadă mai dificilă și mi-am găsit alinarea în cutii întregi de Oreo, ciocolată, bomboane și orice avea puțin (sau muuult) zahăr.
Deși nu am luat kilograme în plus în urma consumului excesiv de zahăr, starea mea fizică și emoțională nu mai sunt la fel. Îmi e mereu somn, nu am energie, simptomele SPM s-au agravat foarte mult și am probleme cu vederea. Da, o cantitatea prea mare de zahăr poate provoca tulburări de vedere prin creșterea bruscă a glicemiei.
Sunt conștientă că mâncatul ciocolatei pe ascuns, în cămară, nu aduce nimic bun, de asta îmi doresc să îi spun STOP. Problemele nu se vor rezolva niciodată cu o înghețată bună, ci cu o atitudinea potrivită. Mâncatul compulsiv ascunde conflicte interioare nerezolvate, probleme emoționale și, deși știam asta, am fost delăsătoate și iată că am ajuns până la punctul în care trebuie să recunosc faptul că sunt dependentă de zahăr. Anumite alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare provoacă modificări la nivelul creierului similare cu cele produse de droguri. Studiile efectuate pe animale au confirmat asta. Pe lângă această dependență provocată de consumul de zahăr în exces, pot să apară multe alte probleme mai grave: obezitate, boli cardiovasculare, diabet, AVC și chiar cancer.
100 de zile fără zahăr
Conștientizând la ce riscuri mă expun consumând zahăr de mai multe ori pe zi, am hotărât să renunț pentru o perioadă de 100 de zile la toate alimentele care conțin acest ingredient. Nu doar pentru sănătate fac asta, ci și pentru a-mi pune la încercare voința. Greu va fi, sunt convinsă, însă abia aștep rezultatele! Dar până vin rezultatele, planul meu arată cam așa:
- Nu voi renunța la dulciurile care nu conțin zahăr dar voi rări consumul lor. O dată pe săptămână vom prepara în casă ceva bun.
- După fiecare săptămână de reușită Edi îmi va pregăti o surpriză 🙂
- Voi consuma mai multe fructe (singurul zahăr permis).
- Îmi voi relua obiceiul de a citi cu atenție etichetele.
- Cred că voi face și ceva economii. Vom pune la ciorap (curat :)) toți banii pe care i-aș fi cheltuit pe dulciurile din supermarket.
- Voi introduce în meniul săptămânal mai multe legume precum: conopida, broccoli, spanac, zucchini, cartof dulce.
- Voi bea mai multă apă, un obicei pe care l-am uitat.
Deși în mod normal nu aș fi fost de acord cu o schimbare atât de bruscă a obiceiului alimentar, de data aceasta vreau să fac experimentul. Recunosc că am mai încercat de câteva ori să renunț la dulciuri dar a fost în zadar. Poate și pentru că era doar un gând nematerializat, dar acum, că l-am scos la suprafață, atât în familie cât și pe blog, mă determină să mă țin de cuvânt.
Tu ai renunța(t) la zahăr? Cum a fost experiența ta?