Deși postul nu este doar despre mâncare, postul începe de la a renunța la anumite alimente. Știința, medicina și religia sunt de acord că o pauză de la mâncărurile de origine animală reduce semnificativ inflamația intestinală, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar va fi îmbunătățit. Totodată, din punct de vedere spiritual, renunțarea la anumite alimente ne ajută să putem lucra mai mult la interiorul nostru, să ne concentrăm pe ceea ce suntem noi, să ne descoperim defectele morale, sufletești și să le corectăm. Chiar și copiii mai mici de 7 ani pot posti. Nu dulciuri în această perioadă, nu desene, îi putem convinge să facă mai multă mișcare, îi putem învăța rugăciuni noi și îi putem implica în activități care aduc bucurie celor din jur.
Meniul săptămânal de post trebuie să fie un meniu echilibrat din punct de vedere nutrițional. Chiar dacă mâncăm mai puțin, nu trebuie să mâncăm mai prost. Așadar, iată propunerea mea pentru meniul de post din această săptămână (se poate renunța la o masă sau se poate ține și un post intermitent de 12, 16, 18 sau mai multe ore):
Luni

Mic dejun: Fructe
Prânz: Supă de linte verde cu turmeric și lămâie, fussili de porumb cu pesto, zucchini și parmezan vegetal
Cină: salată de varză roșie cu morcovi și zeamă de lămâie.
Marți

Mic dejun: Pâine prăjită și ceai de fructe
Cină: o banană
Miercuri

Mic dejun: Un pumn de nuci și semințe
Cină: Broccoli la abur
Joi

Mic dejun: fructe
Prânz: Ciuperci cu mămăligă, usturoi și sos de roșii
Cină: Salată de varză murată cu boia de ardei dulce
Vineri

Mic dejun: salată de fructe cu semințe
Prânz: Fasole bătută cu ceapă călită
Cină: Dovleac copt
Sâmbătă

Mic dejun: omletă de tofu cu avocado, castraveți și ardei galben și roșu
Prânz: ciorbă de conopidă cu smântână de caju, mâncare de mazăre cu chiftele din cartofi la cuptor și salată verde
Cină: gutuie coaptă
Duminică

Mic dejun: felii de fructe
Prânz: ciorbă de conopidă cu smântână de caju, mâncare de mazăre cu chiftele din cartofi la cuptor și salată verde
Cină: un ceai de tei sau mușețel
a, la copil ii adaug branza si ou. Faptul ca eu tin post e o alegere, nu il impun pt ca nu ii intelege inca valoarea si rolul si e pierdere, dar in cativa ani va fi mai matura. Sotul isi face gratar, fata a decis ca devine vegetariana 😀 😀 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici acum nu l-ai convins sa tina post? :)) Și eu ii dau fetitei carne și lactate, are 3 ani și nu as avea curaj sa ii scot proteinele din alimentație.
ApreciazăApreciază
La noi baza sunt ciorbele (de fasole, linte, naut, sfecla rosie, cartofi, varza, dovleac etc – fiecare cu un cumul de ceapa, morcovi, dovlecei, ardei, gogosari, rosii etc – ce este, si musai ierburi – din pacate uscate ca din ghiveci au inceput sa hiberneze) si astea le permut.
Mai adaug pastele (raw, si sos raw) – saptamanal, hummus sau fasolea batuta saptamanal, cartofii la cuptor (saptamanal) alaturi salate de radacinoase si verze sau sfecle crude zilnic si trece postul.
Ideea ca e post si pt mine asa ca nu vreau sa stau in bucatarie asa ca fac o data manancm de 2-3 ori. Si mai important e starea emotionala, sa nu cert cu nimeni, sa ma rog mai mult, sa fac voluntariat mai mult
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vai, asta cu cearta sau stat calma e o adevărată provocare pentru mine, mai ales acum..E partea cea mai grea :))
ApreciazăApreciază