Cursurile de parenting – risipă de timp și de bani

Cursurile și cărțile de parenting sunt, în proporție de 97% risipă de timp și de bani. Cu toate astea, mă uimește cât de ușor apelează părinții la așa ceva. De vină cred că este graba noastră zilnică, lipsa de voință și faptul că nu mai știm să ne ascultăm instinctul matern și instinctul patern. Nu mai știm pentru că am devenit atât de naivi, atât de ușor de manipulat, încât așteptăm răspunsuri pe tavă cum așteaptă roboții comenzile vocale.

Majoritatea programelor de parenting se bazează pe un amestec de prejudecăți și pseudoștiință, unde copilul trebuie să crească după un set de practici care trebuie învățate de mame și de tați. Nu contest faptul că fiecare relație umană implică un proces continuu de învățare și de înțelegere a celelilalte persoane, părinții trebuie să învețe cum să se implice în creșterea copilului, cum să îl stimuleze sau cum să gestioneze situația când acesta greșește. Dar, lecțiile cu adevărat utile nu au de a face cu aceste cursuri complexe și abstracte, ci, mai degrabă, cu înțelegerea relației dintre noi și copilul nostru. Renunțând la zgomotul de fond și urmându-ne instinctul vom crește copii fericiți.

Parentingul nu poate fi predat de cineva, pentru că aici este vorba despre crearea și gestionarea unei relații interioare, sufletești, o relație prin care oamenii își dezvoltă intuițiile și lecțiile de viață, personalitatea și comportamentul. Fiecare relație părinte-copil este unică și înțeleasă doar de cei implicați în ea. Dacă ne creștem copilul după carte, îl transformăm într-o mașinărie dependetă de ”fabrica” sa, unde va merge de fiecare dată să se repare și totuși, degeaba, căci piesele nu vor fi niciodată cele potrivite.

Este normal uneori să te blochezi ca părinte și să vrei un sfat înțelept. Nu îl căuta la un expert în parenting care are copilul de vârsta copilului tău (cum să fii expert dacă nici măcar nu poți dovedi că metodele tale de educație au crescut un adult sătătos din toate punctele de vedere?). Răspunsul îl afli de la bunici, părinți, oamenii simpli de la țară sau chiar de la tine.

Când nu știi ce vrea copilul tău, întoarce-te în copilăria ta și vezi ce nevoi aveai tu la vârsta lui.

Exagerând complexitatea creșterii unui copil, experții în parenting nu fac altceva decât să erodeze încrederea în sine a mamei și a tatălui. Astfel se distrage atenția de la experiențele de viață trăite, de la greșelile din care au învățat, dar învățarea din greșeli este cheia dezvoltării încrederii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.