Burger vegetarian cu cipsuri din legume şi sosuri delicioase #retetameacucocos #vegisro

A mânca sănătos nu mai este de mult un moft; a mânca sănătos a devenit o necesitate şi o responsabilitate a noastră, a tuturor. Dacă ajungem să conştientizăm că hrana ”ne este medicament”, cu siguranţă vom fi mai atenţi la doza potrivită, la ingredientele alese şi la calitatea mâncării, asfel încât să ţinem în frâu sau chiar să vindecăm anumite boli.

În urmă cu şase ani, cel puţin două mese ale zilei le luam la fast-food. Cu timpul, am suportat consecinţele, atât eu cât şi soţul. Din fericire, problemele noastre de sănătate s-au putut corecta prin alimentație de post, la îndrumarea medicului nutriţionist. Chiar dacă eşti sceptic în privinţa beneficiilor postului (cum am fost şi noi) efectele sale pozitive au fost demonstrate pe parcursul anilor şi din punct de vedere medical. Un om care consumă zilnic carne şi produse de origine animală nu este sau nu va fi un om sănătos. Efectele nu se văd imediat, ci în timp, când, uneori, este prea târziu.

Dacă ai observat, perioadele mari de post sunt fixate în preajma trecerii de la un anotimp la altul. Nu întâmplător este aşa, ci pentru că în acel interval de timp în corpul nostru se dezvoltă tot felul de paraziţi. Ei se hrănesc DOAR cu alimente de origine animală iar interesul nostru este să îi eliminăm, nu să îi ajutăm să se dezvolte. Aici intervine unul dintre rolurile postului alimentar.

Având acest stil de viaţă, provocarea Vegis ne-a venit mănuşă, mai ales că ne-am regăsit cămara la ei pe site dar şi pentru că ne-am bucurat să descoperim că uleiul de cocos Niavis este un produs ecologic.

Ştim o mulţime de reţete cu ulei de cocos, îl folosim atât intern, ca aliment, cât şi extern, din cap până în picioare pentru că, da, uleiul de cocos este considerat superalimentul secolului.

Am ales să pregătim o rețetă de Burger Vegetarian dorind, prin asta, să dovedim că mâncarea sănătoasă are şi gust. Mai mult decât atât, ne-am gândit că sunt oameni cu situaţii asemănătoare de viaţă, care vor fi nevoiţi să renunţe la fast-food şi le-ar fi mult mai uşoară trecerea la un regim vegetarian (fie și pentru o perioadă scurtă) dacă, din când în când, ar putea să mânânce, totuşi, un burger.

Cipsuri din legume

Timp de preparare: aproximativ 3 ore

Dificultate: medie

Cost: mediu

Deși, aparent, este o rețetă ușoară, există mici detalii la care este musai să fiți atenți și spun asta din proprie experiență, după multe încercări eșuate:

  • dimensiunea feliilor de cipsuri trebuie să fie de 2 milimetri. Pentru asta vei avea nevoie de un feliator special pe care îl poți achiziționa de aproape oriunde
  • legumele trebuie foarte bine uscate și scurse de apă, în caz contrar se vor arde
  • cuptorul trebuie să ardă la foc mic
  • cipsurile trebuie întoarse des
  • durata de coacere depinde doar de cuptor
  • nu le săra decât la final, după ce le-ai scos din cuptor și doar dacă simți nevoia.

Ingrediente pentru 2 porții: 3 sfecle mici, 1 cartof dulce, opțional un morcov.

Preparare: Se feliază legumele în strat subțire. Pe masă se întind câteva foi de copt. Peste foile de copt se pun șervețele de masă absorbante, apoi feliile de legume și deasupra încă un strat de șervețele. Se lasă așa aproximativ 40 de minute.

După ce s-a absorbit apa din legume, se stropește fiecare felie în parte (ideal) sau se amestecă într-un bol cu foarte puțin ulei de cocos. Pe o tavă se așază o foaie de copt nouă (cele pe care au stat legumele la uscat nu sunt bune) peste care se pun feliile. Se coc la foc mic în cuptorul preîncălzit, verificându-se des.

Sosuri delicioase

1. Maioneză vegetală

Timp de preparare: rapid

Dificultate: ușor

Cost: mic

Ingrediente pentru 4 porții: un sfert de tofu în saramură, 2-3 căței de usturoi, 2 picături de ulei de cocos, o picătură ulei de măsline, zeama de la jumătate de lămâie și puțină apă, în funcție de consistența dorită. Se amestecă ingredientele în blender și gata. Nu punem sare, tofu are suficientă.

Sosul de maioneză l-am așezat apoi în straturi, într-un bol mic: un strat de ketchup, unul de maioneză vegetală șamd, încât am obținut un joc de culori apetisant. Sosurile le-am servit cu cipsurile din legume.

2. Sos de avocado

Timp de preparare: rapid

Dificultate: ușor

Cost: mediu

Ingrediente pentru 4 porții: un avocado bine copt, 6-8 roșii cherry, 7 linguri smântână vegetală, o picătură de ulei de cocos (atenție la cantitatea uleiului căci este foarte aromat), 2 căței de usturoi, zeama de la o lămâie, un praf de busuioc uscat, un praf de mentă uscată, un praf de sare, opțional o lingură de muștar. Se amestecă ingredientele în blender. Sosul se servește cu burgerul.

Burger vegetarian

Timp de preparare: mediu

Dificultate: ușor

Cost: mediu

Ingrediente pentru 4 porții: un pumn de nuci, 500g ciuperci, un praf de sare, o lingură ulei de cocos, jumătate cană de fulgi de ovăz, 2 linguri de făină integrală, 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă, o jumătate de legătură de pătrunjel mărunțit, o ceapă medie, 3 căței de usturoi, un praf de piper.

Preparare: Nucile și fulgii de ovăz se pun în apă la înmuiat. Ceapa și ciupercile se taie mărunt și se călesc în puțină apă timp de 20 de minute. După ce sunt gata se scurg și se mărunțesc în blender. Compoziția se combină cu restul ingredientelor, se modelează, se stropește cu puțin ulei de cocos, se pune pe foaie de copt, pe o tavă și se bagă la cuptorul încins timp de 30 de minute pe o parte și 15 minute pe cealaltă.

Alte ingrediente: chifle, salată verde, roșii, ceapă și sosul de avocado.

Și ca să te convingi că uleiul de cocos are numeroase beneficii, am făcut și un infografic care, sper să îți aducă suficiente argumente să îl folosești cu incredere:


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

18 comentarii

  1. De mai multe luni noi folosim aproape doar ulei de cocos. Imi place foarte mult ca da mancarii o aroma aparte. Mie nu prea-mi place carne, asa ca voi incerca cu siguranta aceasta reteta.

    Apreciază

  2. Wow cate idei de retete delicioase am citit in ultimul timp. Din toate sincer, aceasta ma atrage cel mai mult pentru ca mi se pare foarte usor de facut si mai aproape de gustul meu. Eu ador cipsurile din legume. O sa incerc sa fac si eu reteta, pentru ca pana acum nu scoteam apa din ele. Mie imi plac si la gratar…. cartofii sunt dementiali copti pe o tabla sau la gratar.Burgerul arata ca de pe o pagina de revista. Nu se compara cu Mc-ul. :)))

    Apreciază

  3. dar ai gatit, nu gluma!Am mai vazut chipsuri de genul asta, dar n-am incercat niciodata sa fac. Niciodata nu-i tarziu, zic eu.Burgerul arata bine, dar are o problema: n-are carne :)) . Pentru cineva care nu mananca vegetarian, reteta asta pare chiar mai greu de preparat decat cea clasica 😀

    Apreciază

    1. Nu e chiar atat de greu, se prepara la fel ca un burger normal. Ca tine gandea si al meu, iar acum este expert in burgeri vegetarieni. Cam la doua-trei saptamani cu asta ne rasfatam. Nu am renuntat complet la carne insa mancam preponderent ”buruieni” si ne simtim mult mai bine. Consumul de carne este suficient de 1-2 ori pe saptamana cand nu sunt perioadele de post.Cipsurile incearca-le neaparat ca-s tare bune, in special cele din sfecla.

      Apreciază

  4. burgeri si sosuri nu ma apuc sa fac ca nu ne innebunim, dar cipsuri musai incerc si eu! Mai ales ca am cumparat cuptor cu ventilatie -sigur o sa mearga treaba repede.

    Apreciază

  5. Moaaaaama! Ti-am zis si pe Instagram ca mi-ai facut o mega pofta de burger. Ca si tine, si eu am avut o perioada de fast food si noroc ca am scapat de acel prost obicei. Acum mananc foarte rar burger, facut la restaurant si de mine. Mananc preponderent vegetarian + peste si maxim o data pe saptamana consum carne. Faza e ca imi ascult corpul si se pare ca nu simt nevoia de carne decat foarte rar.Imi place mult de tot postarea ta si iti tin pumnii sa castigi concursul! :*

    Apreciază

    1. Ma bucur mult sa aflu ca duci un stil de viata sanatos. Iti vei multumi mai tarziu. Intr-adevar, atunci cand mancam sanatos avem mai multa energie si parca si pielea arata mai bine. Ma bucur de asemenea ca ti-am facut pofta de burger :))
      Si mie imi place postarea ta si, de asemenea iti tin pumnii. Ce o fi, o fi. Castigam sau nu, provocarea asta a fost chiar faina si m-am distrat de minune gatind (de la ora 15 pana la ora 23). Sa vezi cum arăta bucataria :))

      Apreciază

        1. Ia intreaba-l pe al meu cum arata bucataria cand fac un ceai :))) Sa stii ca si mie mi-e cam foame. E ora pranzului. Hai, la masa cu noi! pofta buna :))

          Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.