Ce trebuie să știi înainte să alegi o facultate de arte și design?

Dacă ești pasionat de artă sau design și îți dorești să profesezi în acest domeniu, să urmezi o facultate de profil îți va aduce multe beneficii. Este una dintre cele mai mari șanse să îți dezvolți și să îți explorezi creativitatea. Provocările și oportunitățile care apar ca student al unei Facultăți de Arte și Design sunt mult peste ce găsești în cursurile online de pe internet. 
facultatea de arte si design

Dacă ești pasionat de artă sau design și îți dorești să profesezi în acest domeniu, să urmezi o facultate de profil îți va aduce multe beneficii. Este una dintre cele mai mari șanse să îți dezvolți și să îți explorezi creativitatea. Provocările și oportunitățile care apar ca student al unei Facultăți de Arte și Design sunt mult peste ce găsești în cursurile online de pe internet. 

Din proprie experiență îți spun că studiile în domeniu m-au jutat enorm, atât la angajare cât și la înțelegearea în detaliu a tot ce înseamnă designul grafic. Ideea e că nu trebuie să tratezi pasiunea pentru designul grafic ca pe un hobby, chiar dacă să studiezi la Arte nu este același lucru cu a studia medicina. O operație pe cord este complicată, dar nu înseamnă că munca unui designer grafic este ușoară. Să nu te aștepți că a fi student la arte îți garantează un viitor de vis sau viață de studenție relaxantă. Dacă pornești de la ideea că vrei să urmezi o Facultate de Arte și Design pentru că e mai ușor, vei ajunge să vinzi ciorbă la mall. Trebuie să te implici 100% și să profiți de orice oportunitate pe care ți-o va oferi Universitatea.

Ca persoană creativă, ai putea fi sceptic cu privire la ideea formării academice despre care poate crezi că îți va limita libertatea de exprimare artistică sau că nu îți va fi de folos. Din contră, există multe motive pentru care ar trebui să ai studii în domeniu dacă vrei să ai anumiți ași în mânecă față de alți designeri grafici:

Ai acces la tehnologie și echipamente de ultimă generație

ochelari VR la facultatea de arte si design din timisoara
ochelari vr

Ai acces la tehnologie de ultimă generație și la multe alte facilități pe care cursurile online nu ți le pot oferi. Majoritatea facultăților de arte și design din afara țării, dar chiar și de la noi, cum este Facultatea de Arte și Design din Timișoara, investesc din ce în ce mai mult în tehnologie și echipamente de ultima generație care să vină în sprijinul studenților. Din sursă sigură îți spun că la Facultatea de Arte și Design din Timișoara ai acces nelimitat la:

  • 15 stații grafice
  • 15 IMAC-uri
  • 3 imprimante 3D
  • 1scanner 3D portabil
  • 5 tablete Wacom Cintiq
  • calculatoare ultraperformante
  • 2 perechi de ochelari VR
  • pachetul Adobe Creative Suite
  • Programul CLO3D pentru Modă și Design Vestimentar
  • Imprimanta Plotter Canon TX 3100
  • email instituțional (Gmail) cu acces GRATUIT la Microsoft Office și Drive nelimitat
  • spații pentru expoziții
  • mobilități Erasmus la Universități de renume și nu numai
  • evenimente de profil unde îți vei putea prezenta lucrările și te vei conecta cu profesioniști din domeniul tău și chiar cu viitori angajatori
  • posibilități de practică la diverse firme din domeniu (un plus de experiență în CV)

Vei învăța de la profesori cu o vastă experiență în domeniu

Corpul profesoral de la majoritatea facultăților de arte și design sunt adesea artiști sau designeri cu o vastă experiență practică și teoretică în domeniu. Ei îți pot oferi instruire detaliată într-o gamă largă de tehnici și tehnologii, precum și o înțelegere solidă a istoriei artei și a designului. Totodată, ei vor fi cei care te vor ajuta să îți dezvolți gândirea critică și creativă, vor da feedback-uri relevante pentru îmbunătățirea lucrărilor tale, ajutându-te să îți descoperi punctele forte și punctele slabe pentru atingerea obiectivele profesionale. Te vor învăța să lucrezi cu diferite software-uri, să îți dezvolți abilități de desen și să îți dezvolți abilități de comunicare vizuală.

Îți vei găsi mai ușor un job sau colaborări ca freelancer

joburi designer grafic
joburi designer grafic

Tot din proprie experiență îți spun că este mult mai ușor să te angajezi în domeniu sau să lucrezi ca freelancer dacă alegi să ai studii de profil. Eu mi-am găsit prima colaborare pe HI5, în primul an de facultate :)) M-am împrietenit cu un Dj care se întâmpla să fie și organizatorul unui festival cunoscut de muzică și uite așa m-am ocupat 2 ani de câteva proiecte de design pentru acel festival. Însă aveam deja portofoliul pregătit, deoarece în timpul facultății, pe lângă partea teoretică, am fost implicată în multe proiecte practice de design grafic. Având lucrările expuse pe o platformă de profil, mi-au venit foarte multe propuneri de colaborare. Totodată, profesorii de arte și design au o rețea de parteneri instituționali (parteneri de practică sau alte proiecte) care îți pot oferi un loc de muncă încă din timpul studiilor sau imediat după absolvire.

Va fi mai ușor să îți înființezi PFA

pfa designer grafic
infiintare pfa designer grafic

Dacă vrei să lucrezi pe cont propriu trebuie să faci asta legal, iar înființarea de PFA este soluția cea mai simplă dacă ești la început de drum. Printre actele necesare care se solicită când vrei să devii Persoană Fizică Autorizată se numără inclusiv diploma de studii care să ateste că poți să desfășori activitatea pe care ți-o dorești. Evident că există și cursuri online care îți oferă o certificare, dar asta presupune să investești sume deloc mici. Pe de cealaltă parte, la o facultate de arte ai șansa de a studia gratuit și de a primi tot felul de burse. Suplimentul de diplomă obținut la finalul studiilor cuprinde mai multe competențe (rezultate ale învățării) ce îți oferă posibilitatea să aplici pentru mai multe coduri CAEN.

Proiectele practice din cadrul facultății pot reprezenta piatra de temelie a portofoliului tău

portofoliu designer grafic
portofoliu designer grafic

În cadrul facultății, lucrările practice pot fi un punct de plecare în construirea portofoliului tău, esențial în a-ți găsi clienți, colaborări sau un job full time. Asigură-te că depui efort și maximă concentrare și că iei totul în serios, pentru că aceste lucrări vor reflecta potențialul pe care îl ai. Proiectul de diplomă (licență sau disertație) este bine structurat și dezvoltat și el poate reprezenta o piesă importantă în portofoliul tău.

Mobilitățile Erasmus sunt o oportunitate de dezvoltare personală și profesională

erasmus facultatea de arte si design din timisoara
Erasmus

În cadrul mobilităților Erasmus ai posibilitatea să petreci mai mult de un an de zile în Europa, studiind la facultăți importante din diverse țări. Îți vei putea lărgi grupul de prieteni sau chiar vei avea șansa de a lucra în firme din străinătate. Nici pe plan personal lucrurile nu vor sta mai prejos. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, mai mult de un sfert dintre studenții care au participat la mobilitățile Erasmus și-au cunoscut viitorii parteneri de viață în timpul studiului în străinătate. Uite așa, până în 2014 s-au născut un milion de copii datorită programului Erasmus.

Ca fostă studentă a Facultății de Arte și design din Timișoara, recomand, încă o dată, să acorzi seriozitate maximă prezenței la cursuri și implicare totală, dacă vrei să ai rezultate pe măsura aștepărilor tale. Chiar dacă programul în cardul unei facultăți de arte este mai lejer, asta nu înseamnă că trebuie să iei lucrurile ca atare și să ”atârni” pe la terase. Nu uita că designul este o industrie competitivă și este important să înveți să te diferențiezi de ceilalți.

Din punctul meu de vedere, merită să urmezi cursurile unei facultati de arte și design dacă vei considera că ți se potrivește acest drum. Trebuie să iei în calcul și faptul că este posibil să intri pe locurile cu taxă, că nu toți profesorii sunt la fel – unii vor fi poate mai dificili sau pur si simplu nu vei rezona cu ei și veți avea perspective diferite în ceea ce privește performanțele tale. Evident că poți opta și pentru cursuri online care sunt, de asemenea utile și bine structurate, însă consider că prin studii universitare vei avea mai multe oportunități decât îți oferă tutorialele și lecțiile digitale.


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

16 comentarii

  1. Buna eu am terminat o școală de arte secția pictură decorativă. Din imaginație nu pot picta sau desena nimic doar uitându mă după un anumit model. Crezi că aș avea șanse să intru la o facultate pt pictura? Nu mă interesează să profesez am un job de 16 într-o instituție publică pur și simplu vreau să învăț să desenez in creion și să pictez pt mine personal!

    Apreciat de 1 persoană

    1. De ce nu? Îți garantez ca poți picta din imaginație, dar trebuie sa găsești momente de „tu cu tine”, sa de aduni puțin din haosul asta urban, sa te deconectezi de la tot, sa te înconjori cu liniște. Și da, ai șanse mari sa intri la facultate 🙂

      Apreciază

    1. Buna seara! Cursurile sunt in limba romana, un singur curs este in limba engleza (Gaming Art). Teoretic poate veni, cu mentiunea ca toate cursurile se tin in limba romana, insa exista destui studenti straini (care, daca nu sunt din UE vor face un curs de limba romana obligatoriu). Mai multe informatii puteti gasi aici: Tel. +40.256.592.911

      Apreciază

  2. Tot ce ține de pasiune și puțin talent este de urmat. Altfel, viața va fi un șir de pierderi și insatisfacții. Felicitări pentru alegere, pentru realizări și nu în ultimul rând, pentru articol!

    Apreciază

  3. Buna, sunt Intr-o situatie putin confuza si chiar nu stiu unde sa cer ajutor, nu cunosc pe nimeni care sa fi terminat o Facultate de arte. Eu locuiesc in Marea Britanie de 6 ani, in Romania am terminat Facultatea de Psihologie pa din Iasi, tocmai ce am terminat aici in UK Facultatea de Business si Management si Master in Resurse Umane. Eu am 29 de ani deja, desi casting foarte bine in domeniu Business nu ma implineste. Vreau sa incep Facultatea de Arte dar nu stiu exact daca arte plastice, design grafic, craft design sau design de produs. Nu stiu exact ce presupune fiecare in parte si ce calitati trebuie sa am. Ma descurc binisor la desen, pictura, lucru de mana decoratiuni de interior si haine (cusut, croit, brodat). Am inceput sa studies pe cont propriu CAD, imi place, nu mi se pare foarte greu, cred ca e ceva ce as putea sa invat foarte bine practicand. Vreau sa fac aceasta facultate pt sufletul meu, nu ma intereseaza in mod special sa imi gasesc de munca in domeniu desi in orasul in care locuiesc sunt 4 galerii de arta si studenti sunt foarte incurajati si motivati de stat prin numeroase mijloace. Intrebarea mea este unde as putea sa gasesc mai multe detalii despre fiecare domeniu in parte, in limba romana sau engleza, ceva articole, studii de caz orice ca sa pot intelege cu ce exact se ocupa fiecare in ideea de a alege. Multumesc pt informatiile utile de pe blog si pt un eventual raspuns.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna! scuze pentru raspunsul intarziat. In primul rand vreau sa retii faptul ca domeniul business si domeniul artelor se impaca de minune si ar fi pacat sa nu le imbini pe amandoua. Nu stiu cum se procedeaza in UK, eu pot sa iti spun doar ca, de exemplu, in Timisoara, la Facultatea de Arte, ai putea fie sa faci graphic design, fie fashion design, sau design de produs, avand in vedere pasiunile pe care le ai.

      Iti las mai multe linkuri, poate te ajuta:
      https://arte.uvt.ro/

      https://www.careerexplorer.com/careers/graphic-designer/

      https://www.careerexplorer.com/careers/interior-designer/

      https://www.careerexplorer.com/careers/fashion-designer/

      https://99designs.com/blog/tips/types-of-graphic-design/

      Vezi la Medium.com

      https://www.strate.education/design-jobs

      https://skillcrush.com/blog/tech-design-careers/

      Iti stau la dispozitie daca mai ai intrebari. Voi raspunde mai repede :))

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.