Un an de blog colorat şi primele concluzii

Cu doi ani în urmă nu înțelegeam rostul blogurilor. Cu un an în urmă demisionam pentru a lucra pe cont propriu și pentru a-mi face…blog. Inițial am vrut să fie despre nunți, eram după marele eveniment din viața mea și o luasem razna. De la nunți la design a fost doar un pas, căci prima postare (pe blogul de mirese) era despre graphic design. Încet, încet, mi-am dat seama că nu am habar de domeniul nunților și că blogul ar fi o oportunitate de a-mi promova portofoliul și de a găsi noi clienți, ca la final să ajung să scriu despre aproape orice. Asta până în urmă cu câteva luni, când i-am pus gând rău blogului colorat. Am decis să îl șterg deși imi plăcea să scriu (nu cum scriu). Azi este online datorită ei.

După un an, am învăţat o mulţime de lucruri noi şi am ajuns la următoarele concluzii:

  1. Nu e ușor să scrii. Când am pornit acest site am crezut că e floare la ureche să ai un blog, dar m-a cuprins emoția unui elev care merge pentru prima dată la școală. Deși îmi transcriu articolele de pe ciornă – unde scriu corect,  îmi mai scapă greșeli gramaticale, chiar și după ce recitesc postarea de 3-4 ori. Pur și simplu nu le văd. Noroc cu mama 🙂
  2. Blogul trebuie să aibă un nume înainte de a fi lansat. Numele blogului meu are câteva luni. Până acum îl schimbam la 2-3 săptămâni, de nimeni nu mai înțelegea nimic. Intrau oamenii pe Delia Jakabhazi, citeau 2 articole și plecau de pe Delia Dolorem, de parcă ar fi fost teleportați.
  3. Există foarte mulţi oameni talentați. Am o listă cu ei în partea dreaptă (desigur lista nu este completă). Mă bucur că i-am cunoscut virtual (măcar), le admir munca și sper să ajung cândva la nivelul lor.
  4. Citeşte! Mi-am reluat pasiunea pentru citit din momentul în care am conştientizat că lectura este de mare folos când vrei să ai o activitate de genul acesta.
  5. Hello! Sunt şi eu pe aici! Dacă nu tragi oamenii de mânecă să te vadă, nu ai cum să aduci cititori pe blog – greşală din care am învăţat (că tot vorbeam eu despre frica de eşec). Nu am avut pagină de FB, nu lăsam comentarii pe bloguri, nu mă pricepeam la SEO, nu ştiau nici măcar prietenii despre blogul meu. Nu spun, însă, că e ok să te bagi în seamă peste tot. Personal prefer să las comentarii doar acolo unde chiar am ceva de zis.
  6. Trebuie să te gândeşti la ce vrei cu adevărat să spună blogul tău. Faptul că la început aveam articole despre graphic design pe un blog de nunţi care s-a transformat în blog de design cu articole despre mâncare, nu a fost în avantajul meu. Am încercat să reanalizez totul şi să îmi dau seama despre ce îmi place pe bune să scriu, dar, mai ales, despre ce vor oamenii să citească. 
  7. Este obligatoriu să scrii constant. Postam haotic, erau luni în care nu apărea nimic nou pe blog şi luni în care aveam 4-5 postări. Pentru cititori o astfel de atitudine nu este agreată, se plictisesc şi pleacă. Tu decizi cât de des postezi, dar ei trebuie să ştie asta. Dacă pui un articol acum şi altul peste 2 luni nu cred că funcţionează, cel puţin nu în cazul meu.
  8. Blogul nu aduce bani în primul an. Cei ce reuşesc performanţa asta, au o deosebită admiraţie din partea mea. 
  9. A avea un blog înseamnă: mai multă atenţie la detalii, disciplină, prieteni noi, dezvoltarea imaginaţiei, bucurie, deschiderea unor uşi, costuri, dedicare, comentarii răutăcioase, stres, mesaje frumoase.
  10. Scrie doar ce îţi place. Se vede când pui pasiune în ceea ce faci. Nu copia pe nimeni, indiferent cât de mult succes are în online.

Vă mulţumesc, oameni frumoşi! 


Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

26 de comentarii

  1. La multi ani Un blog colorat:). Stiu, cat e de greu la inceput de drum, dar cu ceva(mai mult) noroc:))), si muuulta munca vom reusi. Mult succes Delia. Imi place sa te citesc.

    Apreciază

  2. La mulţi ani cu blogul! Cred că nimeni n-a ştiut cum este şi cât este de greu înainte de a face primii paşi în domeniul acesta. Toţi ne-am adaptat. Sau… o parte dintre noi ne-am adaptat, iar alţii au dezertat (poate chiar înainte de a începe cu adevărat).
    Cât despre comentarii, aici e oarecum boală grea. Printre bloggerii pe care îi citesc se numără şi câţiva foarte mari. Unii nu au nici măcar 3 comentarii la postări. Alţii au afirmat că au închis secţiunea de comentarii tocmai pentru că era mereu goală şi nu dădea bine. Admit, nici eu nu comentez la toate articolele pe care le citesc. Nu pentru că n-aş vrea, ci pentru că nu-mi permite timpul. E o chestie complexă şi cu comentariile astea. Nimic nu e aşa de simplu pe cât pare. Şi, cu toate astea, plănuiesc să mai deschid un blog. Sper să am timp să mă ocup de amândouă.

    Apreciază

    1. Ioana, mulțumesc din suflet pentru urări și aștept cu nerăbdare să îți citesc și noul blog. Cât despre comentarii, ai punctat foarte bine, lipsa de timp este principala cauză, dar la unele putori ca mine se mai adaugă și lenea 🙂

      Apreciază

  3. Mama cata bataie merit, nu doar ca am lipsit de la ziua blogului tau, dar abia acum vad ca am un loc de onoare in blogroll si iti multumesc din sufletel. Tot azi aflu ca esti prietena cu Amy, o dulceata de fata care in ultima vreme nu prea a mai scris pentru ca banuiesc ca sta pe cartea de colorat. O batem putin? 😀 La multi ani si cat mai multe articole!

    Apreciază

    1. Pff, ai pierdut petrecerea :)) Si da, te-am trecut in blogroll pentru ca imi place tare mult ce si cum scrii 🙂 Te rog, fara violență!
      Pe Amy nu o cunosc personal (din pacate) dar vad (prin ce scrie, prin ce posteaza si prin felul in care priveste lucrurile) ca este un om fain din toate punctele de vedere. Ea m-a încurajat cu blogul fara sa ma cunoasă, pentru mine a contat asta enorm 🙂

      Apreciază

  4. La multi ani frumosi, Delia! Blogul exista in continuare, datorita tie, pentru ca ai inclinatie spre a scrie si pentru ca-ti doresti acest lucru, punand suflet in fiecare articol pe care-l redactezi. 🙂 Eu doar te-am incurajat sa mergi pe drumul acesta si sa nu renunti.Te pup si-ti doresc sa ai inspiratia necesara pentru a scrie si de azi inainte articole la fel de frumoase si interesante! :*

    Apreciază

  5. Am trecut peste momentul ala de a cauta perfectiunea gramaticala, ortografica si semantica. Cand scriu cu ochii in doua monitoare doar expun ideile si astept injuraturile :DIn rest, bravo! tine-o tot asa.

    Apreciază

  6. Eu te-am descoperit curand. Imi place ca-ti expui foarte ok punctul de vedere. Conteaza sa argumentezi ceea ce doresti.Ai zis ok in articol ca pasiunea trebuie sa fie pe primul plan.Ca sfaturi mai tehnice… blog-1 ala din url ar trebui sa dispara. In plus, Madalin a subliniat bine… e greu de comentat.

    Apreciază

    1. Mulțumesc pentru sfat. Sincer si pe mine ma încurcă putin dar asta imi ofera Squarspace 🙂 Dar nu ai de completat altceva in afara de mail si mesaj, restul câmpurilor nu sunt obligatorii.

      Apreciază

  7. La multi aaaaaaaaaaaani si la cat mai multe realizari datorate blogului! Acum am vazut ca m-ai trecut in partea dreapta si sunt onorata ca ai considerat ca merit un loc acolo. Eu am mai constatat ceva atunci cand am implinit un an de blogging: este o provocare continua si m-am dezvoltat pe atat de multe directii (inclusiv personal), incat uneori mi se pare ireala transformarea. Am invatat si am citit o tona de lucruri, incepand de la partea tehnica pana la tips&tricks de fotografie. Sunt chiar curioasa sa aflu daca si experienta ta este similara.

    Apreciază

    1. Mulțumesc! Onoarea este de partea mea, sa stii 🙂 Ma simt onorată cand imi lasi comentarii, cand imi răspunzi la comenturile de pe blogul tau si de faptul ca m-ai primit in comunitatea ta online 🙂
      Bine punctat cu dezvoltarea continuă! Trec prin aceleasi experiențe si apropo, ador felul in care faci fotografiile 😉

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.