La ce riscuri te expui atunci când mănânci prăjeli?

Mulți dintre noi nu concepem că putem să gătim o mâncare gustoasă fără să călim înainte anumite alimente cum ar fi ceapa sau ardeiul. Avem impresia că dacă punem două picături de ulei în loc de trei linguri efectele negative ale uleiului prăjit nu au cum să își facă simțită prezența. Nimic mai greșit. După lungi cercetări s-au descoperit substanțe cu potențial cancerigen în toate produsele prăjite, indiferet de cantitatea de ulei folosită și indiferent de timpul în care s-au gătit.

Aproape toate uleiuri vegetale produc aldehide periculoase atunci când sunt încălzite

Acum câțiva ani, mai mulți cercetători din Spania au realizat un studiu interesant despre uleiul preparat termic. Aceștia au prăjit la 190 de grade timp de 40 de ore, trei tipuri de uleiuri: de in, de floarea soarelui și de măsline. Timpul de prăjire a fost calculat în funcție de timpul în care fripteozele din restaurante stau încălzite . La finalul studiului uleiurile de floarea-soarelui și cel din semințe de in s-au degradat semnificativ, având și cea mai mare cantitate de substanțe toxice, cancerigene. Asta nu înseamnă, însă, că uleiul de măsline a scăpat de pe lista neagră. Deși produsese o cantitate mai mică de aldehide față de celelalte uleiuri, ele erau la fel de toxice pentru organism.

La ce riscuri te expui atunci când mănânci prăjeli?

Poți face diabet

Într-un studiu din 2011 s-a demonstrat faptul că atunci când consumăm în mod regulat alimente prăjite suntem expuși (în special femeile) la un risc mare de a face diabet de tip 2.

Uleiul preparat termic este cancerigen

Te-ai hotărât să gătești sănătos și pentru asta ai ales să prepari alimentele în cuptor. Până aici ai luat decizia cea mai bună. Problema începe în momentul în care adaugi peste carnea sau legumele din cuptor acea picătură de ulei pe care o consideri inofensivă.

În urma unor studii efectuate prin 2013 s-a constatat că bărbații care consumau în mod regulat (cel puțin o dată pe săptămână) cartofi prăjiți, carne prăjită sau alte alimente călite în ulei au fost expuși (unii chiar s-au îmbolnăvit) la un risc major de cancer de prostată.

Crește riscul de obezitate

Alimente bogate în grăsimi, cum ar fi alimentele prăjite, sunt  mai bogate în calorii. Dacă manânci alimente prajite în mod regulat, cel mai probabil vei ajunge supraponderal sau obez. Un studiu publicat în numărul din februarie 2013 al revistei Nutriție, metabolism și boli cardiovasculare a constatat că hrănirea cu alimente prăjite de mai mult de patru ori pe săptămână a crescut semnificativ riscul obezității comparativ cu consumul acestor alimente mai puțin de două ori pe săptămână.

Ok, dacă ar fi doar asta problema, câteva kg în plus, fără alte consecințe asupra sănătății, atunci, eu, personal, nici nu aș fi inclus obezitatea pe această listă. Oamenii nu trebuie judecați după câte kg au, oamenii sunt frumoși și slabi și grași. Ideea nu e asta, ci faptul că obezitatea duce la creșterea trigliceridelor, la îngroșarea venelor, la probleme cardiovasculare grave, la atac cerebral, la astm șamd.

Personal, de câteva luni, am scos aproape de tot uleiul din alimentație. Mai adaug din când în când la salate, dar niciodată preparat termic. Tu cât de des consumi prăjeli?

30 de comentarii

  1. Ooo, da… Sunt minunate și ii mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta… Este mult mai frumos decât greu. Sunt doua fetite superbe care se iubesc mult și pe care le iubim mai presus de orice și chiar sunt mandra de ele. Multumesc mult pentru răspuns. O zi frumoasa! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Bună. Ne poți spune sursa de unde iei coșurile cu legume proaspete? Am 2 fetite gemene de 3 ani, încă suntem pe mâncare bio (în măsura în care găsesc și spre disperarea tuturor…), dar nu am încredere în produsele de la piata pt ca piețele sunt pline de „comercianți” și nu de țărani… și atunci cumpăr fructe/ legume bio din supermarket pt ca îmi închipui ca sunt verificati… As vrea sa încerc și altceva, dar vreau sa găsesc pe cineva de încredere.
    Multumesc, aștept răspunsul tău. O zi frumoasa!
    Paula

    Apreciat de 1 persoană

    1. A! si inca ceva! daca nu este Asat in orasul tau (poti sa le scrii un mail sa ii intrebi) mai ai varianta asta: http://adoptauntaran.ro/

      sau varianta la care apela nutritionista mea inainte sa se inscrie in ASAT: alege sa cumperi de la batraneii aceia care nu au prea multe produse la vanzare: da la unul iei patrunjel, de la altul cartofi, samd. Asa te poti imprietenii cu ei si iti poti face un fel de abonament, poti lega o relatie de incredere reciproca si vei avea certitudinea ca nu te vor pacali referitor la produsele lor.

      Apreciat de 1 persoană

  3. Stiu, pe mine nu trebuie sa ma convingi, ca iti dau dreptate 🙂
    Doar ca eram convinsa ca gatesc foarte sănătos, si acum vad ca asta e relativ, depinde la cine ma raportez.
    Sotul meu maninca mare parte doar crudităţi si cînd vreau să-i dau cite o supa ma ia cu de ce ii dau mincare moarta 🙂 A slabit 10 kg in 2 ani, spre disperarea familiei, ca nu era gras inainte. Slabitul a venit ca efect secundar la schimbarea alimentatiei.

    Apreciat de 2 persoane

  4. Multumesc de articol si de comentariile unei femei, eu sunt aia care isi incepea multe mincaruri cu ceapa si morcovul 🙂 Nu prea prajite, dar lasate putin in o lingura-doua de ulei . In apararea mea declar ca n-am folosit niciodata rintas 🙂
    Si azi am facut o supa de pleurotus, am pus doar putina apa pentru ceapa. A iesit foarte buna. Mai continui. Daca nu erati voi, nu mi-as fi schimbat ideile, ca doar si pe la case mai mari retetele incep cu ceapa calita in ulei.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Ma bucur sa stiu ca ai hotarat sa gatesti mai sanatos. Eu am vazut pe pielea mea (si a sotului) ca a gati fara ulei si a manca sanatos si echilibrat poate preveni si chiar vindeca anumite boli. Iar postul chiar face minuni. Colesterolul, trigliceridele, grasimea de pe ficat, problemele cu somnul, probleme ale pielii, probleme cu tanspiratia excesiva, problemele cu caderile de calciu, toate s-au vindecat sau sunt spre vindecare, DOAR cu regim alimentar.

      Apreciat de 2 persoane

    1. Nici nu trebuie. Trebuie doar gasit un echilibru. Sincer, cel mai mare carnivor de pe planeta cred ca era sotul meu, pana cand au iesit niste analize mai nasoale si s-au reglat doar din alimentatie 🙂 Abia atunci a constientizat cat este de important sa nu faca exces de nimic.

      Apreciază

  5. Tot ce e nesanatos se pare ca ne atrage si ne place. Si noi am cam redus prajelile. Stii ce buni ies legumele la cuptor taiate felii? 😀 Chiar sunt mai gustoase. Acum vara evit sa pornesc cuptorul, dar nici prajeli nu consum. Merg mai mult pe salate.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Vezi ca astea cu temperaturile de fierbere depind de la ulei la ulei. Mai e si temperatura de fumegare (unde incep sa se arde chestiile) care e mai ridicata decat cea de fierbere. Uleiul de palmier e cel mai rezistent, si ieftin, de aia e folosit in fastfood. Uleiurile presate la rece sunt cele mai instabile.
    Faina ideea e de pus cate o lingurita de ulei in farfuria de mancare. Asta imi da libertatea la supa sa am o zi cu ulei cu vreo aroma, alte dati sa pun nu ulei ci branza rasa. Cica grasimile alaturi ar facilita asimilarea.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, stiu ce spui. Uite al meu a primit de la nutritionist tratament pt trigliceride o lingura de ulei din seminte de in (pe zi) evident nepreparat termic. Si cum e oribil la gust il pune peste supa sau salate.

      Apreciază

  7. in alimentatia romaneasca, eu consider ca cel mai rau este prajitul. Evit la maximum (mai facem cate un ou ochi 1-2 ori pe luna, sau omleta, si de 2-3 ori pe iarna cartofi la cuptor stropiti cu ulei). F. greu ca la mine in familie ceapa prajita cu morcov e ceva intalnit la fiecare oala, ba chiar maica mea pune ceapa prajita si peste piureul de cartofi!
    Nu ma pricep la aldehide si alte auri, dar uleiurile prin tratate termica isi pierd valorile sanatoase asa ca prefer sa adaug 1-2 linguri la salata, si mai nou multumita Adelinei de la Zbor de zi adaug 1-2 linguri in supa/mancare DUPA gatire, dupa ce inchid focul la mancarea de linte/supa crema de legume etc. Daca tot vreau tratament termic, mai potrivit tratamentului termic ar fi grasimea animala (asa ca daca fac vita la cuptor sau piept de pui, ii pun o felie de slanina sau niste zama de oase).
    Inca o remarca: uleiurile sunt super calorice. 1000kcalorii in 100ml la uleiul de floarea soarelui.
    Inca o remarca la adresa prajirii: problemele cardiovasculare, problemele hepatice, fiere au cauza primara prajeala.
    Si inca o remarca: prajitul e la 150-180 grade Celsius (asa fierbe uleiul) – cel de palmier si mai sus (pe la 200 cred). La temp. asta se distrug repede vitaminele (de ex. Vit.C nu e stabila termic). Daca tot nu poate rezista cineva la tigaie, recomand la ceapa + ardei sa injumatateasca cantitatea de ulei si sa puna echivalentul de apa: vor fierbe molcom la 100gr pana se evapora apa.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Sa stii ca din cand in cand mai adaug si eu la final ulei de masline in supa. Stiu ca sunt supercalorice dar conteaza mult si cantitatea si calitatea. Daca folosesc o lingurita peste o supa-crema e mai ok decat daca as cali niste ceapa in aceeasi cantitate de ulei.

      *remarca 2: am observat asta din analizele unor persoane apropiate.

      *remarca3: hmm, asa stiam si eu dar nu mai tin minte unde an gasit info cu 190. O sa corectez, multumesc :*

      Apreciat de 1 persoană

  8. Da, asa-i fac, se prajesc cumva, chiar sunt f buni . Dar acolo se formeaza acrilamida 😦 (asta e din ciclul piticilor de pe creierul meu). Oricum la noi au succes cartofii fierti , pe care punem sare si unt. Doar eu vreau pireu , ca la restul le plac asa 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.