7 semne că e momentul să devii freelancer

Din ce în ce mai mulți oameni încep să lucreze pe cont propriu. Freelancingul nu mai sperie pe nimeni. Ba chiar, unele cercetări arată faptul că până în 2027 aproape 80% vor lucra pe cont propriu. Nu știu dacă va fi chiar așa, ce știu este că freelancingul se adresează celor care vor un echilibru și o mai mare flexibilitate între muncă și viață.

În zilele noastre încă sunt oameni care consideră că a fi freelancer înseamnă să freci menta, că nu este la fel de sigur precum un job stabil și că nu vei reuși să câștigi la fel de bine cum ai face-o ca angajat. E adevărat, nu orice carieră se poate transfera în freelancing,  dar dacă ești graphic designer, fotograf, scriitor, contabil, programator, cred că freelancingul este o mare opotrunitate pentru tine, chiar dacă nu este lipsită de provocări.

Deși nu este o decizie ușoară de luat, dacă îți dorești să devii freelancer sunt câteva semene care îți spun că a venit timpul să încerci:

Munca de la birou nu te mai motivează

Întreabă-te dacă ce faci în momentul de față ca angajat la compania respectivă îți va aduce satisfacții și peste zece ani. Dacă imaginea devine una neatrăgătoare, poate e timpul să schimbi ceva.

Îți cunoști valoarea, potențialul

Sună a vers dintr-o manea dar te asigur că nu e 🙂 Concurența dintre freelanceri este mare și sunt mulți dispuși să lase din preț doar pentru a câștiga un client nou.  Aceasta creează o situație nefavorabilă pentru restul. Dacă îți cunoști valoarea nu ar trebui să procedezi la fel. Din contră, ar trebui să setezi prețul pe care consideri că îl meriți, mai ales dacă știi că poți să oferi o muncă de calitate.

Ai suficienți bani economisiți

Este foarte important ca atunci când ești hotărât să devii freelancer să ai bani economisiți care să îți asigure traiul pentru cel puțin șase luni. Ca freelancer este dificil, mai ales la început, să ai un venit stabil. Vor fi perioade în care vei câștiga bine și luni de zile în care nu vei câștiga nimic.

Ai câțiva clienți pe care te poți baza

Dacă te gândești să devii freelancer indicat ar fi să începi să îți cauți clienți înainte să renunți la jobul actual. Poți o perioadă să lucrezi în paralel și să compari avantajele și dezavantajele, veniturile și celelalte beneficii.

Nu te sperie faptul că vei avea 100% responsabilitate

A fi freelancer presupune implicare 100%. Oricât de bine sună faptul că tu ești propriul șef, vei avea cu siguranță mai multe responsabilități decât ca angajat. Dacă ești dispus să ieși din zona de confort înseamnă că ești pregătit pentru o carieră în freelancing.

Ai un portofoliu suficient de mare astfel încât să atragi noi clienți

În momentul în care începi să discuți cu un potențial client este foarte important să îi poți prezenta un portofoliu. Asta denotă profesionalism dar te va ajuta și în ceea ce privește negocierile.

În concluzie, dacă îți dorești cu adevărat să devii freelancer ia în considerare toate aspectele prezentate mai sus: verifică-ți economiile, asigură-te că ai posibilitatea să îți cauți clienți, pregătește-ți portofoliul, găsește-ți clienți.

Ție ce ți se pare cel mai greu în ceea ce privește activitatea unui freelancer?










Descoperă mai multe la Un blog colorat

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

9 comentarii

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.